2026 1. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2026 23:45
“Ee anlatın bakalım, toplumun temellerinin altını oydunuz mu?” Tolstoy, dönemin Rusya’sındaki toplumsal ve sınıfsal çöküşü öyle bir anlatmış ki, değinmediği konu bırakmamış. Çürümüş bir sistemi korumaya çalışan herkesi sert bir dille eleştirmiş. Kapitalizme, adaletsizliğe, eşitsizliğe, ahlaksızlığa, dini sömürenlere, sadece kendilerini düşünen aristokrat kesme karşı bir savaş açmış. Bu kokuşmuş sistemin değişmesi için, toplumun da değişmesi gerektiğini savunmuş, gerçekleri tokat gibi herkesin yüzüne çarpmış. Eser her ne kadar Nehlüdov karakterinin vicdani uyanışı, etrafında olan biten haksızlıkları farketmesi ve bununla mücadele etmeye karar vermesi çerçevesinde ilerlese de anlatılmak istenen şey bunların çok ötesinde. Nehlüdov’un içsel sorgulamaları aslında hepimizin içsel sorgulamaları. Okurken aynı soruları kendinize de sormanıza sebep oluyor ve acaba ben olsaydım ne yapardım diye düşünüyorsunuz. Okuduğum en iyi sistem eleştirisi olabilir, Tolstoy’a ve kalemine bir kez daha hayran olduğum bir eser oldu. Kesinlikle tavsiye ederim
DirilişLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202521,6bin okunma