İnce Memed 1
2025 12. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2025 04:05
Buradan, lisedeki edebiyat öğretmenim Mehmet Hocam’a selamlar. Lise boyunca övgüyle anlattığı bu kitabı ancak geçen ay okumak nasip oldu. Romanın ana karakteri İnce Memed, kırsalda bir ağanın yanında annesiyle birlikte çalışan yoksul bir çocuktur. Abdi Ağa, zalimliği ve açgözlülüğüyle tipik bir güç sahibini temsil eder. Memed, kitap boyunca yaşadığı haksızlıklar karşısında defalarca başkaldırır. Ezildiği, sömürüldüğü düzene ve bu düzenin uygulayıcısı olan Abdi Ağa’ya boyun eğmez. Peki neden okunmalı? Neden bir edebiyat öğretmeni bu kitabı özellikle tavsiye eder? Çünkü İnce Memed, bir lise öğrencisinin dilini ve bakış açısını başka bir boyuta taşıyabilecek niteliktedir. •İçeriği oldukça yoğun olmasına rağmen dili son derece yalın, akıcı ve yormaz •Zengin bir sözcük dağarcığına sahiptir. •Okuyucuya Çukurova’nın yerel ağzıyla tanışma fırsatı sunar. •Yaşar Kemal, yöre halkının dilini yine yöre halkı gibi yazar; böylece anlatım doğallığını kaybetmez. Ayrıca İnce Memed’in yaptığı şey, kendi çağının başkaldırısıdır. Memed sorgular, harekete geçer ve başka bir düzenin mümkün olabileceğine inanır. Yalnızca kendisi için değil, ortak faydayı gözeterek direnir. Memed sistem tarafından suçlu görülür ancak toplum nezdinde meşrudur. Sistemin “Eşkıya” olarak tanımladığı Memed, sınıfının direniş figürüne dönüşür. Bu noktada Memed’i, İnce Memed yapan bir Abdi Ağa vardır. Tek başına kötü adam rolü oynamaz. Gücü kendi benliğinden değil, kurduğu karmaşık ilişkilerden ve sırtını dayadığı yapılardan gelir. Sistem onun arkasındadır. Memed’in aksine sistem Abdi Ağa’yı meşru görür ancak toplum nezdinde suçludur. Başta söylediğim gibi “tipik” bir karakterdir. Çünkü düzen onları üretir, dayanak verir, kendi kurallarını ve zulmünü uygulaması için zemin hazırlar. Abdi Ağa yoktur, Abdi ağalar vardır. İnce Memedlere ihtiyaç duymadığımız okumalar dileğiyle
İnce Memed 1Yaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202374,2bin okunma