Ecinniler - Dostoyevski Övgüsü
2026 2. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2026 00:51
Dostoyevski, gerçekten de dünyanın en önemli ve en güçlü yazarlarından biri. Okuduğum her eserinden sonra buna yeniden ikna oluyorum. Kitaplarının kalınlığı gözümü korkutmuyor; çünkü biliyorum ki okuru içine çeken, bir solukta okunan, hem derin psikolojik çözümlemeler hem de yaşadığı toplumun sosyolojik analizini barındıran dopdolu hikayeler anlatıyor. Üstelik bu hikayeler, kendi geçmişinden süzülen güçlü siyasi eleştirilerle de besleniyor. Kitap okuma deneyimini bu kadar keyifli kılan da tam olarak bu: onun gibi ustaların kalemiyle kurulan dünyalar. Dostoyevski’nin geçmişte siyasi olarak aktif olması ve düşünceleri nedeniyle Sibirya’ya sürgün edilmesi, eserlerine de güçlü biçimde yansıyor. Ecinniler’de bu izleri açıkça görmek mümkün. Roman, küçük bir Rus kasabasında yaşayan insanları anlatır. Başlangıçta sıradan görünen bu kasaba, bazı karakterlerin gelişiyle birlikte yavaş yavaş fokurdamaya başlar. Kontrolsüz ideolojiler, inanç krizleri, otoritenin yetersizliği ve kolayca manipüle edilebilen bir bürokrasi üzerinden; gücün ve korkunun insanları nasıl yönlendirdiğini çarpıcı bir şekilde gözler önüne serer.
Duygu ve Düşünce
EcinnilerFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20197,3bin okunma