"Sana gitme demeyeceğim, ama gitme..."
2026 1. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2026 19:46
》Lavinia'nın kelime anlamı "hayalimdeki muhteşem sevgilidir." Ölüm çiçeğidir Lavinia. Karşılıksız bir aşkın hikayesidir, aşkın söylenemeyen, yaşanamayan tarafıdır. Şairin "Sana gitme demeyeceğim, ama gitme..." sesidir... 》Lise yıllarında şiirler yazan Özdemir Asaf arkadaşlarının ısrarı üzerine Lavinia şiiriyle bir yarışmaya katılıp birinci olur. Rivayete göre; Asaf şiirini okumak için kürsüye çıktığında, aşık olduğu kadın (Mevhibe Beyat) da dinleyiciler arasındadır. Ancak Asaf, "Sana gitme demeyeceğim / Üşüyorsun ceketimi al" dizelerini okurken, Mevhibe Beyat salondan ayrılır. Şairin bu duruma çok içerlediği ve duygularını bir daha asla bu kadar açık bir şekilde ifade etmediği söylenir. 》Belki vuslat gelmemiş ama aşkın saf halini bizlere göstermiş şairimiz. Her mısrada sevmenin ne kadar güzel, ama aynı zamanda nasıl acı verici de olabileceğini hissettirmiş. Aşkı en nahif işleyen kişilerden biri bence. Okurken hem tebessüm ettim, hem hüzünlendim, Lavinia olmak da istemedim değil. Keşke aşkı yaşamak için cesur olabilseydiler. Hayat öyle kısa ki. Belki yaşansaydı böyle güzel şiirler olmayacaktı, ama belki de gönül sızısından kurtulacaktı kim bilir... 》Bir yerde okuduğum ve çok hoşuma giden bir anısı da var Özdemir Asaf'ın. Onu da yazmadan edemeyeceğim. Kendisi r harfini telaffuz edemediği için okul yıllarında çok zorbalığa maruz kalır. Öyle ki, bu durum onda derin izler ve kırgınlık yaratır. Bir gün Karaköy'e gitmek üzere bir taksiye biner. Ancak taksici kendisine dönüp "Buyğun neğeye gidiyoğuz?" dediğinde Asaf, bir an için ne diyeceğini bilemez. Taksi şoförü de tıpkı onun gibi r harfini söyleyemiyordur. Asaf "Kağaköy'e" dediğinde karşısındaki insanın kendisiyle dalga geçildiğini sanıp incinmesini istemez. Bu yüzden kalpleri incitmeyecek yeni bir rota çizer ve "Eminönü" der. Orada inerek Karaköy'e kadar yürür. Bu kadar ince düşünen bir insanın bir gönül yarasıyla dünyadan gitmesi ne üzücü... Ama sevmeye, sevilmeye dair inancımızı kaybettiğimiz bu zamanda bize ışık olduğu için iyi ki geçmiş dünyadan... 》En sevdiğim şiiriyle incelememe son veriyorum... Seni saklayacağım inan Yazdıklarımda, çizdiklerimde, Şarkılarımda, sözlerimde. Sen kalacaksın kimse bilmeyecek Ve kimseler görmeyecek seni, Yaşayacaksın gözlerimde. Sen göreceksin, duyacaksın Parıldayan bir sevi sıcaklığı, Uyuyacak, uyanacaksın. Bakacaksın, benzemeyor Gelen günler geçenlere, Dalacaksın. Bir seviyi anlamak Bir yaşam harcamaktır, Harcayacaksın. Seni yaşayacağım, anlatılmaz, Yaşayacağım gözlerimde; Gözlerimde saklayacağım. Bir gün, tam anlatmaya... Bakacaksın, Gözlerimi kapayacağım, Anlayacaksın.
Alıntı
LaviniaÖzdemir Asaf · Yapı Kredi Yayınları · 202229,5bin okunma