Aşk Şiirleri

Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

Hayal kırıklığım olma
Puan vermedi
Neyim olursan ol, sakın hayal kırıklığım olma Lavinia. Bahşedilmiş bir sevginin hak edilmiş bir saygının doğruluğu kişiden kişiye değişmez. Kişiden kişiye değişen doğrular değil bahanelerdir. Bazı değerler bahanelerle alçalmayacak kadar manevi, unutulup silinmeyecek kadar anlamlıdır. Zaman bir muamma, bakış açıları hayatı anlama şeklimiz, iletişim içinde kendimizi ifade edişimiz ve sevgi en saf en temiz halimiz. An anı getirir huzur ve mutluluk hayalleri mesele geçmiş yada gelecek değil mesele kim olmayı seçtiğin anlık bir eğlence mi kendini bilen bir göçebe mi birinin hayal kırıklığı mı yoksa hayalleri mi? #huzmut Lavinia
Umutsuz- umutlu romantik, ince ruhlu şair, Özdemir Asaf:
2023 102. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2023 09:52
Bu incelemeyi şairin, şiirinde bahsettiği "Kimse Sevgimi Bilmez" şarkısı eşliğinde yazıyorum. "Kimse sevgimi bilmez şarkısı Eskiden ağlatırdı beni; Şimdi düşündürüyor." Özdemir Asaf, en sevdiğim şairlerden biri. Onu neden seviyorum diye düşündüm. Kısa ve öz ama yaralayıcı kelimeleri var, defalarca okuyorum ve başka başka anlamlara geliyor zihnimde kelimeleri, kelimelerle bir kedinin fareyle oynaması gibi oynuyor, dil canbazlıklarını seviyorum en çok. Ayrıca bu kitap aşk şiirleri okuyup, uzaklara dalmak isteyen umutsuz ve umut etmeye devam eden, giden ve kalan veya gidemeyen veya kalamayan, unutmak isteyen veya anıları defalarca kez zihninde tekrar tekrar yaşayan tüm aşıklar için önerim. Şiire ilk başlayan okuyucuya da önerimdir Özdemir Asaf; kendisi gibi şiirleri de ince ruhludur, defalarca okuyunuz.
Herkesin Bir Gizli Öznesi Vardır
·80 syf.·
2026 4. kitabı
Bu kitap, sadece kafiyeli sözler yığını değil, bi adamın, dünyayı hayran bırakan kelimeleriyle, dünyasını karartan bir gidişi durduramamasının hikayesidir. Herkesin "giden" ya da "gelmeyen" gizli öznesi" vardır elbet. Kimisi "Lavinia" der durduramaz gider, kimisi "Ruhu Revanım" der bekler gelmez. Eğer ruhunuzda hâlâ beklediğiniz bir "Ruhu Revan" ya da uğurlayamadığınız bir "Lavinia" varsa, Özdemir Asaf size en samimi dost olacaktır. Neredesin Rûhu Revanım... Nerede?
Asaf ın Tüm Aşk Şiirleri
2021 47. kitabı
Okunma: 15 Temmuz 2021 15:43
Yazarımız 1923, Ankara doğumludur. Cumhuriyet çocuğudur.Babası günümüzün Danıştayı olan Şurayı Devlet in kurucusudur.Gerçek adı Harun Özdemir Arun dur.Galatasaray Lisesi ve Kabataş Erkek Lisesinde lise eğitimi, İstanbul Üniversifesi Hukuk, İktisat ve Gazetecilik Fakültelerinde eğitimini tamamlamıştır.Tanin ve Zaman çalışmış ve çeviriler yapmıştır.Ünlü yazar Oscar Wilde ın Reading Zindanı Baladı çevirisi yapmıştır.İlk yazılarını Serveti Fünun dergisinde yazdi.1951 de kendi basımevini kurdu.Yuvarlak Masa Yayınları olarak kitaplarını bastırdı.Temel Hakları Yaşatma Derneği kurucularındandır.1972 de dostlarını ağırlamak için Bebek te Şimdi adında bir bar açmıştır.1981 de ölmüştür.Bu kitap, 2015 senedinde Aşk Şiirlerinin birleştirildiği bir eser olarak yayınlanmıştır. Ölümünden 34 sene sonra basımı yapılmıştır.Akademisyen Pınar Ekinci, kitaptaki aşk şiirlerinin toplanmasına vesile olan kişidir.Özdemir Asaf, hakkında kendisi yüksek lisans tezi hazırlamış.Çocuklarından Seda Arun da bu kitapta parmağı olan bir diğer isim.Kitapta 78 tane şiir var.Hepsi aşk şiiri.Geneli kısa şiirler.Kimi umursamaz, kimi onsuz yapamaz, kimi onla bir bütün gibi düşünen, kimi sevdiğinin tüm detaylarına hayran, kimi özlem içeren aşk şiirleri.Lavinia şiirini şuraya bırakayım seveceksiniz. youtu.be/XrbCAOrNkcg Kaan Tangöze - Bekle dedi gitti şarkısının şiiri de var adı Cizik youtu.be/5AMMGHWRpJA Kitaba puanım 9.
LaviniaÖzdemir Asaf · Yapı Kredi Yayınları · 202229,5bin okunma
Sana gitme demeyeceğim, Ama gitme Lavinia.
2025 46. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2025 08:52
“Benim söylemek için çırpındığım gecelerde, Siz yoktunuz.” Lavinia… Karşılıksız bir aşkın hikayesi. Özdemir Asaf okul yıllarında platonik bir aşka tutulmuştur. Karşılıksız aşkı için şiirler yazan Asaf bir gün ‘Lavinia’ şiirini yarışmaya gönderir ve yarışmadan derece alır. Sonuçlar açıklanınca Özdemir Asaf’tan kürsüye çıkıp şiirini okuması istenir. Şiirini okuduğu esnada salondaki misafirlerden biri de namıdeğer Lavinia yani güzelliğiyle dikkat çeken Mevhibe Meziyet Beyat’tır. Bu esnada Lavinia salonu terk eder ve kalbi kırılan Asaf hiçbir zaman ona duygularını açamaz. “Sana gitme demeyeceğim, Ama gitme, Lavinia. Adını gizleyeceğim Sen de bilme, Lavinia.” Yoğun anlamlar hissettiren dizelerle dolu kısa ve büyüleyici bu şiir kitabını mutlaka okumalısınız bence.
LaviniaÖzdemir Asaf · Yapı Kredi Yayınları · 202229,5bin okunma
Yüreğinize dokunmuş şiir ve hikayelerini yorum olarak paylaşabilirsiniz.
2023 13. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2023 20:48
Uzun bir zamandır kitaplığımda vardı Lavinia. Birden onu okumak geldi içimden ve dün başladım. O kadar güzel gidiyordu ki hemen bitmesin diye ara vererek okudum ama her güzel şeyin sonu gibi o da bitti. Ve ben o kadar çok sevdim ki... İçime işleyen her bir satırın altını çizdim, tekrar tekrar açıp okumak için. Aşk sözleri bazen ardı ardına sıralanıp en güzel aşk şiirleri için bir araya gelir. Âşık oldukları kişiye duydukları aşkın esaretinde güzel sözler ile bunu ifade eden şairlerin pek çoğunu biliriz; ama bu şiirlerin ortaya çıkmasına vesile olan kişi kimdir dendiğinde çok azımız bundan haberdardır. Oysa onlar olmasa belki bu şiirler de olmazdı. Peki, kimdir Lavinia? Kitaba adını veren Lavinia şiiri, güzelliği dillere destan Mevhide Beyat’a yazılmıştır. Özdemir Asaf ona derinden aşıktır; fakat aşkına karşılık bulamamıştır. Yıllar sonra Lavinia şiiri ile bu karşılıksız kalmış aşkını dile getirmiştir. Gerçekte asla bir araya gelemeseler bile şairin yüreğinde hiç ayrılmamışlardır. “Sana gitme demeyeceğim. Üşüyorsun ceketimi al. Günün en güzel saatleri bunlar. Yanımda kal. Sana gitme demeyeceğim. Gene de sen bilirsin. Yalanlar istiyorsan yalanlar söyleyeyim, İncinirsin.” Kitaptaki bütün şiirleri buraya yazasım var. Ama ben en çok şeyi En kısa zamanda sana söyledim.. Yalnız sana.. (Sayfa 17) Herkese bu kitabı zorla okutasım var. Sizde okusanıza ?
Aşk Şiirleri
2026 47. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2026 12:11
Özdemir Asaf’ın "Lavinia" (Aşk Şiirleri) adlı kitabı, aşkı romantik bir duygu olarak değil, insan ruhunun en derin çelişkilerini açığa çıkaran varoluşsal bir hâl olarak ele alan şiirlerden oluşuyor. Aşk; kavuşmanın sevincinden çok, bekleyişin, özlemin, suskunluğun ve dile getirilemeyen duyguların gölgesinde şekilleniyor. Özdemir Asaf, yalın görünen ama her okunuşta yeni anlamlar çıkabilen şiir diliyle, okuru sözcüklerin arasındaki boşluklarda düşünmeye davet ediyor. Her şiirde, insanın sevdiği kişiye olduğu kadar kendi yalnızlığına, eksikliğine ve kırılganlığına da temas etmiş. Özellikle “Lavinia” imgesi, ulaşılmazlığın ve içe gömülmüş bir sevdanın sembolüdür. Şair, uzun betimlemeler yerine kısa dizelerle büyük duygular kuruyor; ironi, ince zekâ ve duygusal derinlikte. Eser, aşkı idealize eden bir şiir kitabı ve sevmenin bedelini, insanın iç dünyasında açtığı yaraları, hatıraların zamana karşı direncini anlatan lirik bir iç hesaplaşma niteliğindedir. Özdemir Asaf’ın şiirlerinde aşk, bir kavuşma hikâyesinden ziyade, insanın kalbinde sessizce büyüyen ve ömrü boyunca iz bırakan bir yolculuktur.
Kelimelerin Efendisi, Sessizliğin Sırdaşı
2026 8. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2026 00:00
Özdemir Asaf ve Lavinia Üzerine... Kreatif Kültür Sanat Topluluğu olarak bu ay, Türk şiirinin "yalnızlık paylaşılmaz" diyen en zarif kalemine, Özdemir Asaf’a konuk olduk. Üyelerimizin her bir dizeye bıraktığı izler, kitabın sadece bir şiir toplamı değil, bir ruh röntgeni olduğunu kanıtladı. Zıtlıkların Aynasında Bir Sırdaş MüGe , Asaf’ı bir şairden öte, "sessiz ve samimi bir sırdaş" olarak görüyor. Kelimelerin zıtlıkları arasındaki gel-gitlerin bizi giderken nasıl kalmaya zorladığını keşfediyor. Bir yağmur damlasında dünyayı temizleme umudu bulan Asaf’ın, sıradan olanı nasıl efsunlu bir hikayeye dönüştürdüğüne parmak basıyor. MüGe 'nin İncelemesi: #298015638 "Benim Ben... Baştan Başa Sen" Matematiksel bir aşkın formülünü çıkarıyor Züleyha G. : "2=1". Asaf’ın dizelerindeki o muazzam aynalık etkisini, sevgilinin içinde kendini bulma halini en duru haliyle selamlıyor: "İyi ki sen, iyi ki Lavinia." Züleyha G. 'nın İncelemesi: #295369283 Kelimelerin Mühendisliği ve İroni ✿Ebru✿ ise kitabın teknik ve duygusal yapısına farklı bir yerden yaklaşıyor. Sesli harflere yapılan müdahaleleri, Asaf’ın o kendine has üslubunu sorguluyor: Bu bir samimiyet arayışı mı, yoksa acıyı hafifletmek için kullanılan bir ironi mi? Bu soru, Asaf’ın şiirinin derinliğindeki o gizli dehanın altını bir kez daha çiziyor. Kavuşamamanın Şahitliği 。Ruby。 , Asaf’ın sevgisini dizelerin ötesine, bir "sevgi hatıratına" taşıdığını vurguluyor. O’na göre bu dizeler, kavuşamamanın kelimelerle vücut bulmuş hali... Hatta Züleyha G. ’nın yüzdüğü "Lavinia Denizi"nin güzelliğine katılarak, bu imkansız aşkın hepimizi birer "canlı şahit" kıldığını ifade ediyor. Ölüm gibi bir şey olan ama kimsenin ölmediği o boşlukta, Ruby bizi Asaf’ın son sözüyle baş başa
Kreatif Şiir
LaviniaÖzdemir Asaf · Yapı Kredi Yayınları · 202229,5bin okunma
"Sana gitme demeyeceğim, ama gitme, Lavinia."
2023 8. kitabı
Kendisini satın almaya gittiğim dükkanda, sayfalarına göz atarken, elimdeki tüm poşetlerimi unutup çıkmama sebep olduğu kadar... insanın kendini kaptırmamasının mümkün olmadığı bir kitap Lavinia. Aslında tam da, "Bir öykümüz olsa, duyan öyküsü sansa..." satırlarında Özdemir Asaf'ın söylediği gibi okuduğunuz cümlelerde sizden parçalar bulmaktan alıkoyamıyorsunuz kendinizi. Kitaba ismini veren Lavinia şiirini, karşılıksız bir aşka yazmış. Ama aşık olduğu kadının yerine de yaşamış aşkını. Hatta, yokluğuna bile aşık olmuş onun... Bu aşkı yazdıklarında, şarkılarında, sözlerinde en çok da kendi gözlerinde yaşatmış. Sevdiği kadını hiçbir zaman unutturmayacağını söylemiş... "Sana gitme demeyeceğim. Üşüyorsun ceketimi al. Günün en güzel saatleri bunlar. Yanımda kal. Sana gitme demeyeceğim. Gene de sen bilirsin. Yalanlar istiyorsan yalanlar söyleyeyim. İncinirsin." Okumakta geç kalmış birisi olarak henüz okumadıysanız, okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Son olarak bahsetmek istediğim şey, bu kitapta okuduğum her satırda bir anlam bulmamı sağlayan "iyi ki"m... Semih Şafak :)
Özdemir Asaf
2026 21. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2026 17:52
Bana göre Lavinia, sadece bir şiir kitabı değil; Özdemir Asaf’ı tanıma, onun dünyasına adım atma ve kelimelerinin sihrini hissetme fırsatı. Okurken sanki bir arkadaşınız, sessiz ve samimi bir sırdaş gibi yanınızda duruyor.Özellikle kelimelerin zıtlıklari ile gel git duygulari o kadar güzel bütünleştiriyor ki giderken kalıyorsunuz adeta.Her şiir, bir keşif; her dize, yeni bir pencere açıyor. Ve bu yüzden kitabı elinize aldığınızda, sayfaları çevirmeyi bırakmak istemiyorsunuz; çünkü her şiir sizi biraz daha Asaf’ın dünyasına çekiyor.Kitaba adını veren “Lavinia” şiiri okurken şarkısını dinlediğim zamanlarıma gittim melodisi zihnimde hâlâ ve Asaf burada sevgiyi, özlemi ve küçük mutlulukları öyle sade ama etkili bir şekilde anlatıyor ki, sanki yanınızda durup fısıldıyor gibi. Okudukça fark ediyorsunuz ki Asaf’ın gücü, sıradan görünen şeyleri anlamlı hâle getirmesinde. Bir pencere, bir yağmur damlası, eski bir fotoğraf… Hepsi şiirlerinde birer hikaye oluyor. Sosyal medya da sıkça rastlanan Dörtlüğünde ki gibi " çokça yağmur yağsa temizlenir mi şu kirli Dünya ?"hem yalnızlık hem de umut iç içe geçiyor; insan kendi hayatındaki küçük kırıklıkları bile fark ediyor ve kimi zaman onlarla barışmayı bile düşünüyor.

Özdemir AsafYazar · 22 kitap
Özdemir Asaf (11 Haziran 1923, Ankara - 28 Ocak 1981, İstanbul), Cumhuriyet dönemi Türk şairlerdendir. 11 Haziran 1923 tarihinde Ankara'da doğdu. Asıl adı Halit Özdemir Arun'dur. Babası Mehmet Asaf Şura-yı Devlet'in kurucularındandır. Babasının öldüğü yıl, 1930, Galatasaray Lisesi'nin ilk kısmına girdi. 1941 yılında 11. sınıfta, bir ek sınavla Kabataş Erkek Lisesi'ne geçip 1942 yılında mezun oldu. Hukuk Fakültesi'ne, İktisat Fakültesi'ne (3. sınıfa kadar) ve bir yıl Gazetecilik Fakültesi'ne devam etti. Bu arada Tanin ve Zaman gazetelerinde çalıştı ve çeviriler yaptı. İlk yazısı Servet-i Fünûn (Uyanış) dergisinde çıktı. 1951 yılında Sanat Basımevi'ni kurdu ve kitaplarını Yuvarlak Masa Yayınları adı altında yayımladı. 1962'de Mehmet Ali Aybar öncülüğünde kurulan Temel Hakları Yaşatma Derneği'nin kurucularından oldu. 28 Ocak 1981'de hayata veda eden Özdemir Asaf'ın ilk eşi Sabahat Selma Tezakın'dan Seda isimli bir kızı; ikinci eşi Yıldız Moran'dan ise Gün, Olgun ve Etkin adında üç oğlu vardır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Özdemir_Asaf