"Duygularımız genellikle hayatımızda olanlardan çok, nasıl düşündüğümüz ile ilgilidir."
David Burns , İyi Hissetmek kitabında çok net bir yerden konuşuyor:
İnsanı en çok yaralayan şey, yaşadıkları değil; yaşadıklarını nasıl yorumladığıdır.
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) temelli bu kitap, depresyon ve kaygının yalnızca kötü hissetme hâli değil, belirli düşünce kalıplarının sonucu olduğunu anlatıyor. David Burns ’e göre zihin, çoğu zaman gerçeği olduğu gibi değil, çarpıtarak sunar ve biz de bu çarpıtılmış düşünceleri gerçek sanarak duygusal olarak çökeriz.
Kitapta sıkça karşılaştığımız bilişsel duygular ya hep ya hiç düşünmek, felaketleştirme, zihin okuma, kişiselleştirme gibi... aslında günlük hayatta fark etmeden yaptığımız iç konuşmaların ta kendisi.
Aslında bizimle konuşan biri yok, bizi en çok yoran ses kendi zihnimiz,düşündüklerimiz,davranışlara yaptığım çıkarımlar. Kendimize her olumsuz düşüncelerimizde,karşı tarafın yaptığı davranışlar da şunu hatırlatmak gerekiyor diye düşünüyorum;bu benimle ilgili değil sadece düşüncem,karşı tarafla ilgili diye hayırlattığımız da düşüncelerimiz, duygularımız değişirken hayatımızda değişiyor.Kendimize yapacagımız en güzel terapi, iyilik bence böyle düşünmek.
David Burns ’ün yaklaşımı umut verici çünkü değişimin mümkün olduğunu bilimsel bir zeminde anlatıyor. Duyguların, düşüncelerin bir sonucu olduğunu; düşünceler değiştiğinde duyguların da değişebileceğini egzersizlerle, kişilerin yaşadığı psikolojik gerginliklerle, nasıllarla ve nedenler anlatıyor ve bir çok yöntemle ifade ederken yazarımız ben silaksızlaştırma yöntemini çok sevdim. Yazarımızın kitaba eklediği teslerde çok etkili insanı okurken aktifletiriyor.Burda sayfa sayısı az bende ki kitap 632 sayfaydı ve son 150 sayfası neredeyse antideprasanlarla ilgiliydi genelde doktorların bilecekleri veya kullananların prospektüsleri okuyunca kendilerine faydasını zararını anlayacakları şeylerdi ve bu sayfalarda çok sıkıldım neden mi? Çünkü hiç bir antidrprasan hakkında bilgim yok kullanmayada ihtiyaç duymadım. Evet ihtiyacı olanların mutlaka kullanması gerekir mi belki tedavi durumların da ilaçlarla birlikte psikolog uzmanların desteği ile daha hızlı ilerleme sağlanabilir.
Ancak burada önemli bir nokta da var:
Bu kitap sihirli bir mutluluk reçetesi değil.Sadece bu kitabı okuyunca tedavi olurum düşüncesi sizleri yanıltmasın.Bazı vakalar gerçekten ağır olabiliyor. İnsanların çocukluktan, travmadan, ilişkilerden getirdiği derin yaralar bazen sadece düşünce düzeltmeyle iyileşmez. Yazarımız bunu tamamen dışlamasa da, kitabın genel tonu zihni eğitirsek her şey düzelir çizgisine yakın duruyor. Oysa bazen insanın sadece düşüncesi değil, kalbi de yorgun oluyor.
Yine de İyi Hissetmek , insanın kendine karşı ne kadar acımasız olabildiğini fark ettiren çok kıymetli bir kitap. Kendi iç sesimizi sorgulamayı, kendimize söylediğimiz cümleleri yeniden yazmayı öğretiyor.
Kitap, dış koşullar değiştiğinde değil; iç dil değiştiğinde başlıyor.Sen değişirsen dünyan değişir en güzel ifade ve bu cümleyi çok severim hayata bakış açımı her defasında tazeler.
Mutluluk uzak bir dağın tepesinde değil, zihnin içindeki küçük ama inatçı cümlelerde saklı. Ve o cümleleri dönüştürmek, yavaş yavaş da olsa mümkün.
Keyifli okumalar dilerim
İyi HissetmekDavid Burns · Psikonet Yayınları · 201815,5bin okunma