2026 4. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2026 11:47
Dünya, klasikleri neden? Neden tüm zamanların okunası kitapları arasında yerini bulmuştur diye içinizden geçtiği olmuştur. Buna değer kılan sebepler neler olabilir? Ivan Turgenyev'in bu romanından bir cevap çıkardım... Aile bağlarında zayıflama özelikle ebeveyn ve çocuk arasında zayıflama nerede başlıyor? Ergenlik döneminin getirdiği bedensel değişim ile birlikte çocuklar kimlik bulma artık bir anne ve babanın çocuğu olma bunu şöyle açıklama getireyim 8-10 yaşındaki bir çocuğa sen kimin çocuğusun ? Annem baban kim? Sorusunu yöneltebilirsiniz . Lakin 18 inden sonra bu soru pek az hatta hiç sorulmaz siz kimsiniz? denir. Bireysellik daha çok kendini hissettirir hale gelmiştir. İşte bu zamanlarda bir süreç başlar artık değişen koşullar, ortamlar, arkadaşlar, akımlar gençliğin verdiği heyecan ile birleşir yeni bir jenerasyon olarak karşımıza çıkar. Tüm teknolojik gelişmeler ve akımların bunların etkisi altında yeni bilgilerle donanmış çocuklar anne baba etkisinden uzaklaşır kendini daha hür hisseder ve hürriyetini yaşamına ve düşüncelerine yansıtır. Daha atılgandır. Heyacanlı ve idealistir. Değişen koşullara ,hayata daha çabuk adapte olmuş uyum sağlamıştır. Zamanedir. Aslında herkes kendi zamanının zamanesidir. Ve bu zamaneler çatışır. Bu çatışma en çok da, aile arasında kendi belli eder. İşte Ivan Turgenyev bu şaşmaz yüzyıllardır süre gelen bir meseleyi kurgulayarak anlatmış bu roman bir yüz yıl sonrası da bu etkiyi bırakabilir. Yazıldığı ortalama 1850/60 lı yıllardan bu yana bu mesele hala geçerliliğini koruduğuna göre ; Yazar, bu tüm zamanlara hitap eden romanıyla klasikler arasında yer almış olduğunu görüyoruz. Roman yarısına, kadar günlük hayatın içinde bu çatışmalara azar azar yer vererek çatısını kuruyor. İkinci yarısında bir takım olaylar ile şekilleniyor ve ani bir gelişme ile bitiyor. Oydu, buydu, şuydu ile birbirinden uzaklaşan en yakınlar seninle birlikte oydular buydular şuydular toprak olacaktır. Sevgi esirgemeye gerek var mı? Hele ki seni canından çok seven anne ve babandan. İnceleme değil romanın bende bıraktığı hisler ve düşüncelerdir. İş Bankası Kültür Yayınları'ndan Ergin Altay çevirisi ile okudum beğendim.
Babalar ve OğullarIvan Turgenyev · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202555,8bin okunma
Keyifle okuduğum bir inceleme oldu ablam kalemine, yüreğine, emeğine sağlık☺️💯📚🌹
✿Ebru✿
Teşekkür ederim bitanem 🥰🤗🌹