2026 5. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2026 22:02
"Hem unutulan, hem unutturan öyle çok yara var ki bağrımızda. Kabuk tutmayışı bundan acılarımızın." (Sayfa: 35) Bazı kitaplar vardır bizim yazarlarımıza ait, bizden. Ve 'an'larda takılıp kalmak ister siniz, o zaman dilimi bitmesin ister siniz. İşte öyle zamansız bir kitap 'mahalle'. Kitap, İstanbul'un güzel semtlerinden Kuzguncuk'u merkezine alıyor. Oradaki 'Mahalle' isimli mekân etrafında dönüyor hikâye. Lezzetlerin dertlere şifa olduğu, insanların birbirine dert anlattığı sıcak bir atmosfer bahsediyor. Füruzan karakteri bu mekânın kalbi konumunda. Çocukluk arkadaşlıkları, yarım kalmış bir aşk hikâyesi ve günümüzle geçmiş arasında gidip gelen olaylar üzerinden ilerliyor. En dikkat çekici yanı ise nostaljik mahalle kültürünün sıcaklığını çok güzel yansıtması yanında, yakın Türk tarihinin, "halının altına süpürülmüş" travmalarını (katliamlar, felaketler, toplumsal yaralar vs.) cesurca hatırlatması. Yazarın da dediği gibi bir tür toplumsal hafızasızlıkla hesaplaşma çabası var kitapta. Eğer hem mahalle kültürüne hasretlik çeken, hem de, "Bu ülkede neler yaşandı, nasıl unuttuk?" diye sorgulayan bir ruha sahipseniz, Mahalle tam size göre bir kitap. Duygusal derinliği yüksek, nostaljiyle yüzleşmeyi dengeli şekilde harmanlayan, yer yer sızlatan ama umut da aşılayan bir roman. Özlen Alpaslan hanımın kalemi bence güçlü ve cesur. Kuzguncuk sokaklarında dolaşırken bir yandan da Türkiye'nin yakın tarihine ufak ufak dokunmak ve çocukluklarına aşina bir 'an'da kalmak isteyenler kaçırmasın derim. İyi okumalar..
MahalleÖzlen Alpaslan · Karakarga Yayınları · 202343 okunma