2026 3. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2026 21:52
Hanife Hekim’in Bir Deli Serçe adlı kitabını yeni bitirdim. Hikâye, normalde teslimata çıkmayan pizzacı Mehmet’in bir gece vakti yaptığı teslimat sırasında Yasemin’le kaos dolu bir şekilde tanışmasıyla başlıyor. Yasemin’in kocası kayıptır ve çevresindeki bazı insanlar onun katil olabileceğinden şüphelenirken, bazıları da onu koruma içgüdüsüyle hareket eder. Bu ikilem, hikâyenin temel gerilim noktalarından birini oluşturur. Mehmet ise içinde dolduramadığı bir sevgisizlikle Yasemin’e farkında olmadan bağlanır; onu iyileştirmek, yaralarını sarmak ister. Çevresindekilerin uyarılarına aldırmadan Yasemin uğruna çeşitli bedeller öder. Hikâyenin sonlarına doğru gerçeklerle yüzleşir, duygularını kabullenir; ancak okuru bir kavuşma beklemez. Kurgusu bana yer yer Wattpad eserlerini çağrıştırdı. Genel olarak akıcı ve okuması kolay bir kitap olsa da özellikle 300–400. sayfalar arasında ritmin ciddi şekilde düştüğünü ve buna bağlı olarak sıkıldığımı söylemeliyim. Bazı bölümlerin gereksiz detaylandırıldığını, olay örgüsünün yer yer fazla genişletildiğini hissettim. Hatta zaman zaman bazı olayların yalnızca sayfa sayısını artırmak amacıyla eklenmiş olduğu izlenimine kapıldım. Buna rağmen kitaptaki şarkı seçimlerini hem güncel hem de nostaljik olmaları açısından oldukça başarılı buldum. Ayrıca kadın şiddetinin ele alınış biçimi ve bu şiddetin gerçek yüzüne dair bir aktarım yapılması takdire değerdi. Kitabın ortalarında kaybolan tempo, son sayfalarda yeniden yakalansa da bu düşüş okuma deneyimimi ne yazık ki çoktan etkilemişti. Sayısal bir değerlendirme yapacak olursam, Bir Deli Serçe benim için 6/10’luk bir okuma oldu.
Duygu ve Düşünce
Bir Deli SerçeHanife Hekim · Maruzat Yayınları · 2024148 okunma