···Okunma: 12 Ocak 2026 18:21 yellowface birçok konuyu tekte ve karakterlere eklediği farklı katmanlarla ele alan bir kitap. karakterler doğru ve yanlış değil, karakterler bazen doğru bazen yanlış ve bazen doğru yöndeyken kişiliğinden ve insani zayıflıklarından ötürü yanlış. hayat ve insanlar karmaşıktır, bir gün bir şekilde olan kimse ertesi gün karşısına çıkan durumda farklı tepkiler ve kararlar verebilir. yellowface'in bunu çok iyi yakaladığını düşünüyorum.
yellowface bir durum kitabı. okuyucu eğlendirmek ve müthiş akılda kalıcı bir hikaye anlatıp gitmek gibi bir derdi yok, aksine gerçek hayatta yaşanan olaylar üzerinde söylenmemiş, söylenemeyen ya da yanlış anlaşılmalar bataklığında debelenip duran mevzuları dökmek, tek yerde toplayarak kusmak istemiş yazar; böyle bakınca yellowface'ten muazzam bir gerilme, ters köşeler ve ilahi adalet beklemek, bir sonuç ummak sizi hayal kırıklığına uğratır. kitap, hayatın içinden bir sektör eleştirisi. size ders vermek istemiyor, olanı anlamanız için çırpınıyor. amerika'nın yayın sektörünü ele aldığından eğer şu an oralarda dönen ırk ve kültür savaşlarına hakim değilseniz çoğu şeyi abartı ve gereksiz bulabilirsiniz, bu yandan kitap sizi tatmin etmez ama eğer biliyorsanız tam olarak anlatılmak isteneni buram buram yaşarsınız.
kitabın bir ders verme gayesi yok dediğim gibi, kendini övme durumu da söz konusu değil zira karakterlerin hepsi birden fazla kötü özelliğe sahip ki bu da başka bir meseleye getiriyor bizi: karakterlerde bir kötü özellik görünce ondan tamamen nefret etme ve haklı yanlarını da görmezden gelme. kitaplarda buna alıştığımızı biliyorum ama her kitapta aynı beklentiye girmek doğru değil. yellowface insan doğasını bana göre çok iyi yakalamış bir kitap çünkü karakterler karmaşık. haklılar ve haksızlar. farklılar ve onaylamasak bile o durumda o, böyle bir şey yapmaya karar vermiş ya da o an duygularına göre hareket etmiş. bunlar yaşanır, hepimiz yaşıyoruz. neden karakterlerden kusursuzluk ve etik ahlak konusunda mükemmellik bekleniyor anlam veremiyorum.
kitabın sonuna giden yolda beğenmediğim tek bir olay örgüsü oldu. bu da yine yazarın parmak basmak istediği binlerce konudan iki tanesine yer vermek için oluşturulmuş ki bu gayet anlaşılır fakat daha farklı bir yöntem seçilebileceğini düşünüyorum. vardığımız nokta zaten beklediğim bir yerdi ki beğenmediğim olaydan önce de aynı noktaya gidiyorduk, aradaki olayın farklılığını isterdim, direkt kötü olmuş. finali ise sevdim çünkü zaten ne olması bekleniyordu ki? gerçekten, tam olarak bu sektörde, özellikle amerika sektöründe olan bir durumdu yaşanan. hayatı sosyal medyadaki itibarlar ve linç kültürünün odağı üzerine yaşar olduk ve her şey hızlı geçip gider.
kısacası yellowface, amerikanın içinde bulunduğu ırk ve ayrımcılık problemlerini, her şeyin her zaman ırkla alakalı olmasını ve bunun edebiyat sektöründeki karşılığını irdeleyen ve bunu çok yönlü şeyleri anlatmak için katmanlarla işleyen bir kitap.