Yellowface

R. F. Kuang

2023 70. kitabı
Athena ve Juniper üniversiteden beri arkadaş olan ve yazar olma hayalleri kuran iki kızdır.Athena oldukça başarılı ve ünlü bir yazara dönüşürken, Juniper ne kadar uğraşırsa uğraşsın, kitaplarının Athena’nınkiler kadar başarılı olmasını sağlayamamıştır.Bir gün yine Athena’nın bir başarısını beraber kutlarlarken Athena hayatını kaybeder ancak ölmeden önce üzerinde çalıştığı ve yeni bitirdiği kitabın taslağı, masasının üzerinde usulca duruyordur. Juniper ise Athena’ya ve yazdığı kitaplarla ulaştığı başarılara olan kıskançlığını bastıramıyor ve o taslağı çantasına atıveriyor.Krizi fırsata çeviriyor anlayacağınız.O taslak kitap olur, ün kazanır, Juniper sonunda Athena’nın konumuna gelir ancak bu hızlı yükselişin düşüşleri de mutlaka olacaktır.Peki Juniper başına gelen her şeye rağmen suçunu kabullenip akıllanacak mı, tabi ki hayır. Irkçılık, kitap yazmanın zorlukları, kitap çıkarmanın zorlukları, reklam, pazarlama, sosyal medya, kitap çıktıktan sonra okuyucu camiasının vereceği olumlu ve olumsuz her türlü tepki vb. noktalara güzel değinmiş yazar.Kitabı sevdim de diyemem sevmedim de.Karakterleri sevdim de diyemem sevmedim de.Sinirlerinizi bozacağının garantisini verebilirim sadece.Yazar favorilerimden ve ne yazsa okurum dediklerimden ama bu kitap cidden delirtti.
YellowfaceR. F. Kuang · William Morrow · 202313,1bin okunma
"And this will become, in time, my story again."
Okunma: 12 Nisan 2025 18:15
Rebecca Kuang'dan okumaya başladığım üçüncü, bitirdiğim ikinci kitap. İncelemem biraz karmaşık olabilir. Eklemeyi unuttuğum noktalar olursa da yorumlara eklerim. Spoiler içerecek. Eğer merak
2025 78. kitabı
Okunma: 19 Haziran 2025 08:00
Çok satan, çok ünlü olan, elden ele dolaşan, daha çıkmadan reklamlara düşen kitaplara karşı hep tepkili oldum; pazarlamacıların kurban aradıklarını ve ellerindeki ürünü allayıp pullayıp satmaya çalıştıklarını düşündüm. Bu metin, tüm o ‘çok satma kapasitesi olan bir kitabın, nasıl piyasaya sürüldüğünü, hangi aşamalardan geçtiğini’ bütün detaylarıyla anlattı. Ama tek anlattığı ya da ana teması bu değildi: ün, ünlü olma isteği, hırs, kin, aşağılama, kibir gibi insana ait olumsuz duyguların, kitap dünyasındaki sonuçlarını, intihal/hırsızlıkları, iftiraları vs de okuduk, tanık olduk. Arka planda ise Çin’in tarihinden vazı kesitleri, ırkçılık edebiyatını, ‘kim neyi yazar ya da yazamaz’ tartışmalarını, tarihsel ve ırksal konuları kimlerin yazmasının ‘hak’ olduğunu.. vb tartışmalarının içine çekildik. Ben Kuang’ın ‘Babil’ini de okudum daha önce. Çok araştırmacı ve çalışkan bir yazar olduğu, külliyatının boyutundan ve kapasitesinden belli.. muhtemelen deşsem, araştırmada biraz daha derine gitsem, Kuang’ın başına gelmiş ya da içinden geçmiş bir süreç sonunda bu kitabın yazılmış olduğunu görürüm; kitap bu nedenle yazılmış gibi.. Çok iyi bir başlangıç yapıyor metin, elinizden bırakamıyorsunuz. Sonra durağanlaşıyor, tekrarlamaya, yinelemeye başlıyor, tam ‘ama yeter artık’ dediğinizde, yeni bir dönüşle yeniden hızlanıp sonlanıyor.. iyi bir kurgu. Ben beğendim.
2026 2. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2026 18:21
yellowface birçok konuyu tekte ve karakterlere eklediği farklı katmanlarla ele alan bir kitap. karakterler doğru ve yanlış değil, karakterler bazen doğru bazen yanlış ve bazen doğru yöndeyken
Okunma: 21 Nisan 2025 00:00
Babil’i okumam bu kitabi okumamdan daha uzun surmustu ama ondan aldigim zevki bu kitaptan alamadim ben ya. Gerci yazar da Babil’in uzun uzun okunmasi Yellowface’in ise tek oturusta bitirilmesi gerektigini soyluyor Goodreads’te yazdigi reviewda. Ama yine de keyif aldim okurken. Karakterleri “Iyi ve kotuye gelindiginde aslinda gri alanlar vardir her sey siyah beyaz degildir” tarzinda portre etmeye mi calisti bilmiyorum ama bu karakterler baya baya kotuydu yani hajskdkekkf. June’un kendini kandirma cabalarini okumak hem keyifliydi hem de asssiirii sinir bozucuydu. Bu acidan kitap vadettigi seyi veriyor okuyucuya. Bir noktada “Gercek akiskandir.” diyor June ve bu akiskanlikla oynamaktan da zevk aliyor anladigim kadariyla. Bir yandan da kendini hakli goruyor zaten, Athena benden aldi ben de ondan aldim ne var ki bunda modunda surekli. BACIIMM KENDINI KANDIRMAYA DEVAM DA SEN BAYA OBSESSEDSIN BU KADINA. “I thought I was doing something good. Something noble - to bring Athena’s work into the world the way it deserved.” bacimm baciim. hic de oyle dusunmedin baya baya benim basilcak kitaba ihtiyacim var dedin aldin kadinin kitabini. Spoiler sayilir mi bilmem, ama kendi sonunu da yine June getirdi yani, demek ki kendini cok da iyi inandiramamis masum olduguna.
Nötr hissediyorum
2026 3. kitabı
Okunma: 10 Mart 2026 00:00
Bu kitap sosyal medya tarafından çok abartıldığı için haliyle ben de başlarken beklentilerimi çok yüksek tuttum. Ama sanırım bana çok hitap etmemiş olacak ki gerçekten yarısında sıkıldım hatta bıraktım ama kitapları yarım bırakmak hiç hoşuma gitmediği için kaldığım yerden devam etmeye karar verdim. Kitabı bitirdiğimde ise fark ettim ki konusu aşırı ilgimi çeken ve aşırı sürükleyici, aksiyonlu olacağını düşündüğüm bu kitabın asıl amacı kurmaca bir dünyayı anlatmak değil, yazarlık sektörüyle ilgili bir eleştiri yapmak aslında. (başarısız olmak, kıskançlık, linç kültürü, intihal, ırkçılık vb.) Yazarlık konusuna ilgim olduğu için bir şekilde yine de keyif alarak okumayı başardım ama bence bu tarz konulara ilgisi olmayanların sıkılacağı türden bir kitap olabilir. Öte yandan yazarın yazım dilini beğenmekle birlikte Juniper karakterinin paranoyak halleri, düşünceleri ve yaptığı hırsızlığı kitap boyunca meşrulaştırmaya çalışması güzel yansıtılmış. Okurken sanki karakter benimle sohbet ediyormuş da beni de yaptığı şeyin masum bir şey olduğuna inandırmaya çalışıyormuş gibi hissettim. Sonuç olarak bu kitap, kurgu bir dünyaya yayılarak anlatılan bir eleştiri niteliğinde ama beni sıktığını söylemeliyim dolayısıyla nötrüm.
Sarıyüz
2025 46. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2025 18:28
BabilBabil ‘den sonra o kadar güçlü gelmedi ama yine de R. F. KuangR. F. Kuang “kötü(?)” karakter yazarken o karakteri gri alanda göstermeyi çok iyi başarmış. Ana karakterin kötü bir şey yaptığını bile bile onun tarafını tutmaktan kendinizi alamıyorsunuz bazen. Özellikle “Ben ırkçı değilim.” diyen bir kişinin ırkçı düşüncelerini çok iyi bir şekilde araya sıkıştırmış, bazen fark edemedim bile.
2025 70. kitabı
Okunma: 25 Temmuz 2025 22:43
Nasıl oluyorsa her kitabında tükendiğimi hissedip bir yandan da büyüleniyorum? Biraz ağır bir kitap ama o kadar çok konuya değinmiş ki. Yeri geldi June'a hak verip yeri geldiğinde kendisinden itinayla nefret ettim ama bu benim için ilk değil çünkü Haşhaş Savaşı'nı okurken de böyle olmuştum. Yazarın dili beni genel olarak çok etkiliyor. Sanırım ne yazsa okurum dediğim yazarlardan biri olma yolunda çok hızlı ilerliyor
2025 2. kitabı
“an oblivious White woman with no real ties to the community and a disingenuous, self-interested faux ally.” Kitabı genel olarak beğendim-konusu ilginç,dili akıcıydı ve insanı okumaya devam etmeye zorlayan,meraktan bir bölüm daha diye devam ettiğim bir olay akışı vardı. Ama birkaç noktada rahatsızlık duymadan edemedim. Öncelikle ilk sorunum bazı yerlerde Juniper’dan çok yazarın sesini duydum hatta Zülfü livaneli’nin kitaplarında yaptığı gibi (ki çok severim bu durumu) sürekli beni eğitmeye çalışıyormuş gibi hissettim. Bu kötü bir şey değil tabii ki ama yine de çok sıkıldım ve çok taraflı hissettim. Hepimiz Juniper’ın suçlu olduğuna eminiz ama yaptığı kültürel sahiplenme (ve bunu hiç sorgulamadan normalleştirmesi) beni gerçekten sinirlendirdi. Juniper’ın yaptıklarının bu kadar farkında olmaması bana inandırıcı gelmedi sanki yazar burda gerçek hayattaki bir düşmanıyla kişisel bir hesaplaşma yaşıyor gibi hissettirdi. Son olarak da plot twistlerle dolu olsa da sonu tam beklediğim gibi bitti hatta June’a her biri saldırdığında bu sefer kesin Candice dedim geri döneceğine emindim.
Okunma: 11 Mayıs 2025 18:36
Dönüş noktasının tahmin edilebilirliği haricinde okuması oldukça keyifliydi. Junie bana You dizisindeki Joe'yu hatırlatıyor birçok özelliğiyle, içsel çatışmasında verdiği savaşı kendi lehine aklama süreci de bu benzerliğin ana sebebi bence. Gerek yazar ve yayınevlerinin içinde dönenleri aydınlatmasıyla gerek de sosyal medyanın yüzeysel ikiyüzlülüğünün kitap boyunca yere serilmesiyle beni tatmin eden bir kitap oldu. Junie asla savunulacak bir karakter değildi ama yeri geldiğinde kendi yalanlarına okuyucuyu da inandırabilecek kadar iyi bir yalancıydı ve her ne kadar yaptıkları korkunç da olsa iç hesaplaşması yer yer bana kendimden parçalar buldurttuğundan kendimi ona yakın hissettiğim çok yer oldu. Özellikle rekabet ve arkadaşının gölgesinde kalma hissini çok iyi anlayabilliyorum. Konu ilginç, aynı zamanda da yaşanmış olması çok olası. Belki bu kadar ağır bir emek hırsızlığından bahsedilemez ama dönem dönem skandalları patlak veren yazarlar olduğu ortada.
Edebiyat & Roman

R. F. KuangYazar · 5 kitap
Rebecca F. Kuang, Marshall Bursiyeri, çevirmen ve ödüllü, #1 New York Times çok satan yazarıdır. Cambridge'den Çin Çalışmaları alanında MPhil ve Oxford'dan Çağdaş Çin Çalışmaları alanında MSc derecesi var; şu anda Yale'de Doğu Asya Dilleri ve Edebiyatları alanında doktora yapıyor.