Küçük Prens Bir Toplum Eleştirisidir
2026 2. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2026 19:19
Küçük Prens’te anlatı tek bir duygusal eksende ilerlemez; prensin ziyaret ettiği her gezegen, bir insan tipinden çok bir toplumsal yapıyı temsil eder. Kral figürü otoriteyi ve yönetimi simgeler; güce sahiptir ama yönetecek kimse yoktur, bu da iktidarın anlamsızlığını gösterir. Kendini beğenmiş adam, gösterişi ve onay ihtiyacını temsil eder; üretmeden, ilişki kurmadan yalnızca alkışla var olur. Sarhoş karakter, ahlaki bir çıkmazı ve insanın kendi yarasını kendi içinde büyüttüğü kısır döngüyü anlatır. İş adamı, saymaya ve sahip olmaya dayalı bürokratik kapitalizmi temsil eder; bağ kurmaz, yalnızca mülkiyetle var olur. Sokak feneri bekçisi ise işçi sınıfını simgeler; ona verilen alan ve imkânlar sınırlıdır ama yaptığı işte anlam üretir ve bu nedenle Küçük Prens’in saygı duyduğu tek yetişkindir. Coğrafyacı ise bilgiyle deneyim arasındaki kopuşu gösterir; dünyayı bilir ama ona dokunmaz, bir şeye sahip olmakla onu yaşamanın aynı olmadığını ortaya koyar. Böylece Küçük Prens, gezegenler arasında değil, modern toplumun farklı sistemleri arasında dolaşan bir tanık hâline gelir.Belki de bu yüzden Küçük Prens insanı mutlu etmez; çünkü bize dünyayı değil, içinde kaybolduğumuz rolleri gösterir.
Küçük PrensAntoine de Saint-Exupéry · Can Çocuk Yayınları · 2015279,7bin okunma