1000 Yıllık Devlet Raporu
2026 2. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2026 21:14
​Baştan şu uyarıyı bir neşter keskinliğinde yapmak zorundayım: Eğer bu kitabı "Türklük şuuru" ile gaza gelmek, hamasi duygularınızı tatmin etmek için elinize alacaksanız, hemen bırakın. Çünkü karşımızda size duymak istediklerinizi söyleyen bir Türk beyi değil; devlet işleyişini Sasanilerden ve Fars geleneğinden miras almış, son derece rasyonel bir "Başvezir" var. Okurken tatmin olmaz, aksine o soğuk gerçeklikle yüzleşirsiniz. ​Kitabın edebi bir düzeni yok; kimi bölüm bir cümle, kimi bölüm sayfalarca sürüyor. Çünkü bu bir roman değil, Sultan Melikşah'a sunulmuş gerçek bir "Devlet Raporu"dur. ​Kitabın özeti ise şu muazzam cümlede gizli: "Saltanat küfür ile devam bulur, amma zulüm ve gaddarlıkla paydâr kalmaz." ​Nizamülmülk, 1000 yıl öncesinden bugüne öyle bir mesaj bırakmış ki; bugün ne bir bakanın ne de bir gazetecinin bu cümleyi, bu açıklıkla kurabilecek cesareti olduğunu sanmıyorum. Adaleti inancın bile önüne koyan bu vizyon, devletin neden yükseldiğinin kanıtıdır. Ayrıca günümüzde İran ve Şiilik üzerine dönen tartışmaların kökenini, Bâtınilik meselesini anlamak için eşsiz bir kaynak. ​Herkesin okumasına gerek olmayan; ancak yöneticilerin, siyaset bilimi öğrencilerinin ve devletin anatomisini merak edenlerin mutlaka okuması gereken bir eser.
SiyasetnameNizamülmülk · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20234,710 okunma