2026 15. kitabı
İsmi Lise. Kuzey Avrupalı (muhtemelen Danimarkalı), otuzlarında, yalnız yaşayan bir kadın. Muhasebeci. Dört dil biliyor. Ansızın gelen abartılı gülmeleri, tuhaf davranışları var. Cafcaflı ve birbiriyle uyumsuz kıyafetler giyiyor. Bir Güney Avrupa şehrine (Roma olabilir) tatile gidiyor. Orada henüz tanışmadığı erkek arkadaşıyla karşılaşmayı bekliyor. Lise ertesi gün bir parkta ölü bulunacak. Bu sıra dışı kısa romanı okurken Lise'e karşı ikircikli duygular besledim. Bazen değişik hal ve tavırlarını eğlenceli buldum ve kendime yakın hissettim. Ancak çoğu zaman bu hal ve tavırlara hiçbir anlam veremedim. Lise bana yabancı ve anlaşılmaz, hatta düpedüz deli bir kadın gibi göründü. Romanın sonunda ise taşlar yerine oturdu. Lise'in bütün garip davranışları -şu anda spoiler vermemek için yazamayacağım- belli bir hedefe yönelikmiş. Fakat sonra bu hedefi sorguladım - bir kadın neden bunu ister ki? Bir cevap, Lise'in yalnız ve yabancılaşmış bir birey olması. Benim tercih ettiğim diğer bir cevap ise eseri feminist bir okumaya tabi tutuyor. Buna göre Lise'in malum hedefi benimsemesi, bir kadın olarak bedeni üzerinde kontrol sahibi olmak için yaptığı son çırpınışa işaret ediyor. Sıra dışı karakterlerden hoşlanıyorsanız ve feminist alt tonlar size hitap ediyorsa bu kısa romanı okuyabilirsiniz.
Sürücü KoltuğuMuriel Spark · Remzi Kitabevi · 19991,346 okunma