···Okunma: 11 Ocak 2026 20:56 Ayşe Kulin’in, otobiyografik ve sosyal tarih türünde örnek verilebilecek eserlerinden biri olan Umut, Veda kitabının devamıdır.
Eser, Osmanlı’nın son dönemlerinden Cumhuriyet dönemine uzanan süreçte bir ailenin yaşadıklarını ele alır. Kitapta dönemin sosyal yaşantısına ve tarihî izlerine sıkça rastlamak mümkündür. Bosna'nın bir imza ile kaybedilmesi sonucu göç eden Kulin ailesi ile sürgünden gelen son Osmanlı Maliye Nazırı Reşat Bey ve ailesinin hayatı, romanın merkezinde yer alır. Cumhuriyet ile gelen yeniliklere uyum sağlanırken, yeni bir şehirde kurulan yeni bir hayat tüm zorluklara rağmen “umut” duygusuyla şekillenir. Farklı dünya görüşlerine sahip aile bireylerinin, vatan mücadelesi söz konusu olduğunda nasıl birleştiği etkileyici bir şekilde anlatılmıştır. Sürgün, savaş, göç, aşk ve aile ilişkileri eserde detaylı ve dokunaklı biçimde işlenmiştir.
Ayşe Kulin, sade ve akıcı bir dil ile gerçekçi betimlemeler kullanarak, okurunu adeta olayların geçtiği döneme götürüyor. Üç kuşağın bir arada anlatıldığı bu roman, okuyucuya hem tarihsel bir bakış sunuyor hem de duygu yüklü bir anlatım vadediyor.