Bir Sokak Köpeğinden "Vatandaş" Oluşturmak
2026 4. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2026 20:58
Hikaye, Moskova’nın dondurucu soğuğunda karnını doyurmaya çalışan, insanların merhametsizliğinden nasibini almış akıllı bir sokak köpeği olan Şarik ile başlar. Seçkin bir cerrah olan Profesör Preobrajenski, Şarik’i eve alır; ancak amacı sadece onu beslemek değildir. Profesör, Şarik’e ölmüş bir serserinin (Poligraf Poligrafoviç Şarikov) hipofiz bezini ve testislerini nakleder. Sonuç Köpek fiziksel olarak insana dönüşür ancak karakteri, aldığı organların sahibinden gelen kaba, alkolik ve görgüsüz mirası taşır. Şarikov kısa sürede sistemin boşluklarını öğrenir. "Vatandaş" haklarını talep eder, profesörün evine çöreklenir ve sonunda "Sokak Hayvanlarını Temizleme Birimi"nin başına geçer. Kendi kökenini avlayan bir cellat olur. Şarik, bir köpekken minnettar ve gözlemciyken; Şarikov olduğunda kaba, küfürbaz ve zorba birine dönüşür. Bulgakov, Şarikov karakteri üzerinden Sovyetler Birliği’nin "yeni, ideal insanı oluşturma" çabasını yerden yere vurur. Bulgakov çok önemli bir soru sorar: Doğaya müdahale etme hakkımız var mı? Profesör, evrimi hızlandırmaya çalışırken aslında bir canavar oluşturmuştur. Onun şu meşhur tespiti, bence kitabın kalbidir: "Bir köpeğe insan kalbi takabilirsiniz ama bu onu insan yapmaz; sadece daha tehlikeli bir mahluk yapar. Sonuç Olarak Köpek Kalbi, bir oturuşta okunabilecek kadar akıcı ama etkisi yıllarca sürecek kadar derindir. Bulgakov bize şunu hatırlatır: Zorla medeniyet inşa edilemez. Bir canlıyı (veya bir toplumu) dışarıdan müdahale ile değiştirmeye çalışmak, genellikle başladığınız yerden daha kötü bir noktada bitmenize neden olur. Şarikov’un o meşhur "Her şeyi paylaşmalı!" sloganı, altı boş bir eşitlik anlayışının ne kadar yıkıcı olabileceğinin edebi bir kanıtıdır.
Köpek KalbiMihail Bulgakov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201925,7bin okunma