"Anna'nın okuduğu kaygılarla, aldatmalarla, dertlerle, kötülüklerle dolu kitabı aydınlatan mum, her zamankinden daha parlak ışıldayarak daha önce karanlıkta kalan her şeyi aydınlattı, çıtırdamaya başladı, sönmeye yüz yuttu ve sonsuza denk söndü."
Okumayanın dahi konusunu bildiği bir kitaba ilişkin ne yazılabilir? Aşk, hem insanın hayatındaki her boşluğu doldurup tamamlanmışlık hissini yaşatabilir hem de her gün daha da artan bir ızdıraba sürükleyebilir.
Birbiriyle kesişen bir sürü karakter ve bu karakterlerin hikayesini de aynı zamanda okuyoruz. Ama özellikle Tolstoy'un Lenin karakteri üzerinden dönemin sosyal ve ekonomik yapısına ilişkin fikirleri kitapta fazlasıyla yer kaplıyor. Bu nedenle kitabın adı Anna Karenina olsa da aslında tek ana karakter o değil. Lenin'in hayatındaki her yeni gelişme ile bir anda pazartesiden itibaren farklı bir insan olacağım moduna girip sonra eski haline dönmesiyle sonuçlanan kısımlar bir noktadan sonra beni bunalttı. Özellikle ilk kez Rus edebiyatı okumuyorsanız bahsedilen sosyal kaygıları daha önce de defalarca okumuşsunuzdur. Bu nedenle kitabın sonunun da Lenin ile bittiğini fark edince bir süreliğine kitabı kenara koydum ve sonrasında tamamen bitirebildim.
Aynı zamanda 2012 yapımı Anna Karenina filmini de izlemeyenlere şiddetle tavsiye ederim