Puan vermedi·176 syf.····Okunma: 13 Ocak 2026 19:59 Kusursuz Bir Dünyanın İmkânsız Projesi: Ütopya
Thomas More, Ütopya ile bizi 16. yüzyılın karmaşasından alıp Atlas Okyanusu’nun ortasındaki hayali bir adaya, insan elinden çıkma en saf düzen arayışına götürüyor. Adı Yunancada hem "iyi yer" hem de "olmayan yer" anlamına gelen bu eser; mülkiyetin, paranın ve sınıf ayrımının yok edildiği bir toplumsal mimarinin ilk modern taslağıdır. More, kurgusal bir ada üzerinden aslında kendi döneminin Avrupa’sındaki adaletsizliklere, yozlaşmış hukuka ve bitmek bilmeyen savaşlara karşı dev bir ayna tutar.
Otuzar hanelik toplulukların seçtiği yöneticiler, günde sadece altı saat çalışma zorunluluğu ve altının değersizleşip sadece esirlerin zincirlerinde kullanıldığı bu düzende; bireysel hırsların yerini ortak refah almıştır. "Mülkiyetin kişisel olduğu bir yerde, devlet işlerinin adaletli ve başarılı bir şekilde yürütülmesi imkânsızdır," felsefesini taşıyan bu anlatı; insanın doğuştan gelen bencilliğinin sıkı bir disiplin ve rasyonel bir ahlakla dizginlenebileceğini kanıtlar. Ancak bu kusursuzluk, aynı zamanda bireysel özgürlüklerin toplumun bekası için feda edildiği, her adımın izlendiği şeffaf ama katı bir denetim mekanizmasını da beraberinde getirir.