2025 162. kitabı
Hayvan Mezarlığı küçük bir kasabaya taşınan bir ailenin başına gelen sarsıcı olayları konu alıyor. Her şey, yeni bir başlangıç umuduyla taşınılan evin hemen arkasındaki ormanda keşfedilen eski bir hayvan mezarlığında başlıyor. Bu mezarlık göründüğünden çok daha fazlasını saklıyor. Bu kitap sevdiğin biri giderse... ve onu geri getirme şansın olursa... ne yaparsın? sorusunu okurun kalbine bırakıyor. Kitabı okurken kendimi sanki patlamış mısırımı almışım, ışıkları kapatmışım ve derin bir karanlıkta korku filmi izliyormuşum gibi hissettim. Sayfalar çevrildikçe, adeta bir perde açıldı önümde. Her sahne gözümde canlandı, her karakterin korkusu, çaresizliği ve iç çatışması yüreğime dokundu. King'in kalemi öyle bir büyü ki; sadece olayları anlatmıyor, seni o olayların içine alıyor. Kitap değil de gerçekmiş gibi yaşıyorsun. Hayvan Mezarlığı bir korku romanı değil, aynı zamanda insanın en derin acılarıyla, en karanlık arzularıyla yüzleştiği iç yolculuk. Kitabı bitirdiğimde içimde garip bir sessizlik oluştu ve zihnimde şu soru vardı. "Peki ben olsaydım? Ben de o mezarlığa gider miydim?" King öyle usta bir yazar ki sadece karakterleri değil seni de seçimlerinle yüzleştiriyor. SPOILER Louis, kitabın en etkileyici yanlarından biri olan baba figürü olarak karşımıza çıkıyor. Çocuklarına duyduğu derin sevgi, onun en büyük gücü olduğu kadar zayıf noktası da. Louis için trajedi sevdiklerinden vazgeçemediğinde başlıyor. Kaybettiklerini geri getirme arzusu, Louis'i karanlık bir yola sürüklüyor. Ölümün ve kaybın "son" olduğunu kabul etmek yerine, o sınırları zorlamayı seçiyor. Oğlu Gage geri döndüğünde, Louis aslında kötülüğün somutlaşmış haliyle yüzleşiyor; katil olarak gelen oğlu babası tarafından öldürülüyor. Ancak tüm bu korkunç gerçeklere ve risklere rağmen Louis karısından vazgeçmiyor onun da geri gelmesini sağlıyor. İşte burada beni en çok düşündüren şey; bu Louis'in aşkı mı, saplantısı mı, yoksa Hayvan Mezarlığının büyüleyici ve korkutucu gücü mü? Belki de yaptığı her şeyin temelinde acıyla baş edememek vardı. Kaybın ağırlığıyla yüzleşemedi ve bu yüzden geçmişi geri getirmeye çalıştı. Belki de Lois'in en büyük hatası, ölümü kabullenememesi ve yasını doya doya yaşayamamasıydı. Kaybın ardından gelen acıyı bastırmak yerine ne pahasına olursa olsun geri getirme umuduna tutundu. Elbette Hayvan Mezarlığının karanlık büyüsünün bunda etkisi büyüktü. Belki de oraya girmeye karar veren Louis değil, onun baş edemediği acılarıydı. İçgüdüsel bir çekimle adım adım oraya çekildi. Gerçekten bunu omu yaptı, yoksa mezarlığın laneti mi onu ele geçirdi bunu asla bilemeyeceğiz.
Hayvan MezarlığıStephen King · Altın Kitaplar · 201914,5bin okunma