Zırva tevil götürmez!
2026 3. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2026 03:45
"Sizin geçirdiğiniz hayat, hayal midir, hakikat midir?" Yaşamımız boyunca hakikat olduğuna inandığımız ya da zorla inandırıldığımız şey aslında sadece bir hayalden ibaretse? Üstelik tüm inandıklarımızın bir hayal olduğu gerçeği ölümümüzden çok kısa bir süre önce bize bildirilirse? Naşit Nefi Efendi dul kalmış varlıklı bir beydir. İki çocuğuyla birlikte büyük bir konakta yaşamaktadır. İlk eşinin ölümünden sonra defalarca evlenmiş, ancak evlilikleri uzun süreli olmamıştır. Söylentilere göre ölen ilk eşi Binnaz Hanım hortlamış ve sonraki eşlerine musallat olmuştur. Hatta altıncı eşinin hortlak tarafından boğulduğu dedikodusu bile çıkmıştır. Peki gerçekten Binnaz Hanım hortlamış mıdır? Hikayeyi Naşit Nefi Efendinin son boşandığı eşi olan Şükriye Hanım'ın kaleminden okuyoruz. Şükriye Hanım önce hayaletin varlığına inanmaz, ancak konakta kaldığı süre boyunca başından öyle olaylar geçer ki sonunda hayaletin varlığını kabul etmek zorunda kalır. Hatta onunla yüz yüze gelir, tabii kocasından boşanır. Hayaletin varlığına dair bütün kanıtlara rağmen hikayenin sonu bizi şuna götürür: Zırva tevil götürmez! Soluksuz okunabilecek bir Hüseyin Rahmi eseri. Döneminin batıl inançlarını, kadına bakış açısını, geleneklerini eğlenceli bir dille aktarıyor. O zamanlarda sıkça kullanılan ancak günümüzde unutulmuş atasözü ve deyimlerle sıkça karşılaşıyor olmak da Hüseyin Rahmi okumanın en güzel yanı. Mezarlık ziyareti sırasında Naşit Nefi Efendi ve eşi Şükriye Hanım'ın ruh, madde, bilim ve ilerleme üzerine yaptığı sohbet kitabın en etkileyici yerlerinden biriydi. Ve tabii konaktaki ruh çağırma seansında, Şükriye Hanım'ın babasıyla Reis'in spiritüalizm ve bilim hakkında yaptıkları felsefi tartışma kitabın asıl mesajını oluşturuyor. Güzel akıl yürütmelerle altı çizilmesi gereken çok satır var. Hayalet hikayesini bir mektupla sona bağlayan Hüseyin Rahmi bize şunu soruyor: "Sizin geçirdiğiniz hayat, hayal midir, hakikat midir?" Ve devamında ekliyor: "Günümüzün alimleri ve önemli kişileri ne derse desinler. Hayatınızda hayal ile hakikatten birer parça var. Ben öyle diyorum." Peki ya siz?
CadıHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20255,5bin okunma