·520 syf.····Okunma: 15 Ocak 2026 00:00 Vampir edebiyatında okuduğum ikinci kitap olmakla birlikte (ilki Carmilla’ydı ve şimdi düşününce belki Dracula ile başlamak daha doğru bir karar olurdu) çok beğendim kitabı. Bu tür kitaplardaki bilgi eksikliğimden de kaynaklanıyor olabilir tabii bu beğenme ama bildiğim kadarıyla Dracula yazılan ilk Vampir romanı ve bir ilk olarak oldukça başarılı. Ben halk masallarına daha çok girmesini ve hikayenin daha büyük bir kısmının Dracula Şatosu’nda geçmesini tercih ederdim kendi adıma ama bu haliyle de çok sevdim.
Kısaca konusundan bahsederek incelememe başlıyorum; Jonathan isimli genç bir emlakçının işleri için Romanya’da gizemli bir kontun yanına gitmesi ve etraftaki gerginliğin ve gizemin sebebini çözmeye çalışmasıyla başlıyor hikaye. Tabii 21.yüzyılda kitabı okuyunca bu gizem biraz sönmekle birlikte yine de heyecanlı bir şekilde başlıyor kitap.
Hikaye günlükler derlemesi şeklinde yazılmış, bunun ilk başta gizemi biraz söndüreceğini düşünmüştüm ama kitabın ortalarına doğru kesinlikle bayıldığım bir yazım tarzına dönüştü bu günce derlemesi hali. O yüzden önyargılarınız varsa kırıp okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
Kitabın geçtiği dönemin atmosferi de bence çok başarılı fazla betimleme olmamasına rağmen geçen yerleri gözümle görüyor gibi hissettim, tabi bunun sebebi alt paragrafta bahsettiğim filmden de kaynaklanıyor olabilir kararı okuyup siz verirsiniz artık.
Ayrıca kitaptan bağımsız bir şekilde Nosferatu filmini izlediyseniz (ki kitabı da varmış ben okumadım) hikayesinin ne derece çalıntı olduğunu da fark edebilirsiniz. Kitabı okurken sürekli filmdeki dış görünüşlerini hayal edip durdum. Yalnız Lucy ve Mina karakterlerini tek bir karakter yapıp, Lucy’i önemsiz bir karaktere çevirirp aynı hikayeyi vermişler bize benzerliklere gerçekten şok geçirerek okudum kitabı. Tamamen aynı hikaye değil tabii ama yani ney neyden ‘ilham’ alınmış çok net görülüyor.
Spoiler - Harker ailesine mutlu son verdiği için bile okumaya değer bir kitap, gerçekten Mina ve Jonathan’ın başına bir şey gelecek diye tüylerim diken diken okudum kitabı. Çok şükür mutlu sona ulaştık kitapta.