Çevirmen:
Tasarımcı:
Utku Lomlu

2020 53. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2020 04:56
Selam Bram Stoker “Dracula”.. Tarihte gerçek bir Dracula vardır. Kazıklı Voyvoda diye de bilinen 1430-1476 Eflak’ta voyvodalık yapan, Türklerle savaşlarıyla ünlü Vlad Tepes. Dracula adı, Türklere direnişinden ötürü Roma Cermen İmparatorunun babasına “Dragon” ünvanını vermesinden geliyor. Kitabın alt metninde olduğu gibi bu ünvanla da gelen teolojik kodlamalar mevcut. Romen Halk Hristiyanlığında Dracula, hem dragon hem şeytan anlamında. Hem oğul hem de babanın, şeytanın işbirlikçisi olduğuna inanılmış, isimleri tarihe, kanlı eylemleriyle geçmiş. Ortaçağdan başlayıp 19. yüzyıla kadar, öykünün taş baskısı kitaplarında “Dracula/Dragon oğlu Vlad” olmuştur. Lakin tüm zalimliğine rağmen, kan emicilikle ilgisi yoktur. Stoker’e bu anlamda, Vlad’tan 200 yıl sonra yaşamış Macar Kontes, Elizabeth Bathory ilham olur. Yaşamı boyunca 600’den fazla genç kızı katlettiği düşünülen Kontes, kızların kanlarını içmiş, kanlarında banyo yapmış vs gibi birçok eylemden hüküm giymiş, tutukluyken de ölmüştür. (Filmi de var izleyebilirsiniz) Vampirliğin örtük eşcinselliği de barındırdığına inanıldığından, tarihten bu iki kişi, hem erkek hem kadın, tek karakterde birleştirilip, toplumsal olarak da sanayileşmenin beraberinde birey olmayı imkansızlaştıran sürecin habercisi sayılmış. Abraham Stoker, Kraliçe Victoria döneminde yaşamış, Balkan ülkelerini gezip araştırmalar yapmış. Buradan edindikleri de kitaplarına yansımış. Yazar, doğumundan 8 yaşına kadar, teşhis edilmeyen bir hastalık sebebiyle, annesinin bakımına muhtaç, yatalak olarak yaşamış. Bu hal, sonraki yıllarda, annesine bağımlılık, Dracula öyküsündeki “kendini yaratanla birleşerek ölmek ya da daha üstün bir yaşam formuna ulaşmak” olarak aksetmiş. 21 yaşında, bir tiyatro topluluğundan, aktör Henry İrving ile tanışıp, annesine olan
2023 13. kitabı
Vampirler, hem yazılı hem görsel sektörler için her zaman bir çekim merkezi olmuştur. Gizemli yapıları, kanla bağlantıları, yarattıkları dehşet her zaman ilgiyle okunmakta ve izlenmektedir. Bram Stoker'in yazmış olduğu "Dracula" ise, dünya edebiyatındaki en önemli vampir eseridir. Geçmişten günümüze rekor sayılabilecek derecede senaryolaştırılmış ve filmleştirilmiştir. Bu konuda rekoru elinde barındırıyor desem, yanlış bir yorum olmayacaktır. İrlandalı yazarın 1897 yılında yayımladığı bu eser, gotik ve korku türünde nitelenir. Teknik olarak mektup ve günlük şeklinde yazılmıştır, olay örgüsü hep bu teknikle ilerler. Oldukça yalın; ancak okuyucuyu germeyi amaçlayan bir üslup kullanılmış anlatımda... Tüm bu kaotik olaylar, merak duygumuzu da harekete geçiriyor tabii, sayfaları birer birer çevirirken buluyorsunuz kendinizi... Stoker, romanına korkuyu, gizemi ve mistik öğeleri başarıyla uygulamış. Çoğu forumda, Stoker'in Dracula konusunda Eflak Prensi III. Vlad'tan etkilendiğini okudum; ancak ne derece kesin bir bilgi olduğu konusunda emin değilim. Çok iyi bir gözlemcidir ve titiz çalışır aslında Stoker, bunu romanını yazmadan önce Transilvanya ve kültürü hakkında topladığı derinlemesine notlardan görebilirsiniz. Bu detaycılığı da ortaya harika bir roman çıkarmış. Oldukça sürükleyici bir roman, bu meraka kapılırsanız bir günde bile bitirebilirsiniz. Yalnızca ara ara sözlerin ve olayların tekrarı sizi sıkabilir, ben de 1 puanımı bu yüzden kırdım. Jonathan Harker bir avukat ve gerilim dolu romanımızın baş karakteri olarak dikkat çekiyor. Jonathan Harker, Kont Dracula'nın Londra civarından aldığı gayrimenkullerin satış işlerini tamamlayabilmek adına Transilvanya'ya gider. Uzun yollar gider ve Kont'un arabasının yarı yolda onu almasıyla Kont Dracula'nın ürkütücü şatosuna
Roman
#1001kitap~~~
2022 330. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2022 03:29
~~~ViktoriaDönemiGotikEdebiyat~~~ ~~~KaranlıkDöneminAydınlıkEdebiyatı~~~ BRAM (ABRAHAM) STOKER, 1847 yılında Dublin'de doğdu, 1912'de Londra'da öldü. Çocukluk yıllarını, teşhis edilemeyen 1hastalık nedeniyle yatalak olarak geçirdi. Sekiz yaşında kendiliğinden iyileşerek Dublin Trinity College'in en çok ödül alan sporcusu oldu. Öğrenimi bittikten sonra devlet memuriyetine girdi. Aynı zamanda başyapıtı Dracula'yı yazmaya başladı. Memuriyetini sürdürürken tiyatro eleştirileri de yazdı. 1875'te Shamrock dergisinde dört bölüm olarak yayımlanan ilk korku öyküsü The Chain of Destiny'yi (Kaderin Zinciri) yazdı. 1876'da yazdığı 1yazı üzerine dönemin ünlü oyuncusu Henry Irving tarafından keşfedildi. Memurluktan istifa ederek Londra'ya yerleşti ve Irving'in yanında çalışıp sahne amirliğinden özel sekreterliğe yükseldi. Bu arada yazarlığı da bırakmadı. 1897'de Dracula romanını baskıya verdi. Ününü hâlâ koruyan Dracula'nın yanı sıra başka eserleri de vardır... Dracula'da Bram Stoker , korku türünün en büyük başyapıtlarından birini oluşturarak, vampirlerin ve vampir avcılarının kabus dünyasını zekice kurgulayarak, Viktorya dönemi cinselliğinin ve arzusunun karanlık yönlerini de vurgulamaktadır. Dracula, şimdiye kadar yazılmış en popüler romanlardan 1i haline gelip 1çok kez filme ve dizilere de konu olmuştur fakat kitaba sadık kalınmadığı belirtilmiş, henüz ben her zamanki gibi filmini izlemedim :((( fakat izlemeyi çok istiyorum... Edebiyatın ürkütücü karakterleriyle 1gerilim ve korku hikayesi oluşurken: Canlıların kanıyla beslenen ve şeytani tutkuları masumları avlayan trajik, gece yaşayan 1hayalet olan Kont Drakula, gece vahşeti, ahlaki çağın karanlık yanını ve yozlaşmış arzuları yansıtan, ebediyen lanetlenmiş 1varlığın kasvetli 1destanı olup, genç avukat Jonathan Harker, gizemli
Edebiyat & Roman
·520 syf.·
2025 36. kitabı
Romanı ilk okumaya başladığımda anlatımından dolayı garipsemiş olsam da alıştığımda gayet akıcıydı. Drakula’nın şatosunun betimlendiği kısımlar sürükleyiciydi fakat sonraki kısımlar böyle hissettirmemişti. Genel olarak baktığımda severek okudum. Kitabın sonunda kaybettiğimiz sevdiklerimiz olsa da hayatın devam ettiğini göstermesi biraz üzdü :/
DraculaBram Stoker · Can Yayınları · 20196,3bin okunma
Tarihin en ünlüsü Kont Dracula…
Puan vermedi
Dracula, tarihin gelmiş geçmiş en eski hatta en korkutucu yaratıklarından biridir. Vampir karakterinin temellerini oluşturan Bram Stoker, efsaneyi başlatan ve tüm dünyaya tanıtan en önemli yazarlardan biridir. Kitap 1897 yılında yayınlanmış gotik/korku tarzında bir romandır. Hatta Gotik Edebiyatının en meşhurları arasında kabul görmüştür. Başta Stephen King gibi önemli birçok yazara ilham kaynağı olmuş ve çoğu kez filmi de çekilmiş, tam bir baş yapıt. Kitaba en yakın sinemaya uyarlanan film 1992 yapımı bunu da not olarak geçmek isterim. Hikaye genç ve yetenekli hukukçu Jonathan Harker’in Transilvanya’ya gitmesiyle başlıyor. Harker, Kont Dracula’nın şatosuna yaptığı yolculukta gözlemlerini, deneyimlerini, yaşadıklarını, bazen günlük tutarak bazen de mektuplar şeklinde nişanlısı Mina Murray’e anlatıyor. Zaten kitap genelinde olay örgüsü olarak, mektuplar, gazete makaleleri ve günlük alıntılarından oluşuyor. İşte burda yazarın o eşsiz hayal gücü ve anlatımdaki ustalığı hemen göze çarpıyor. Ayrıca Dr. Seward’in günlüklerinde en garip vaka olarak gördüğü Renfield vakasından bahsetmesi kitapta değinilen önemli konulardan biri. Renfield gerçekten deli mi? Bir zamanlar önemli bir insan iken şimdi bu hale gelmesine sebep olan ne? Dracula ile olan bağlantısı ne boyutta? İşte Dr. Sewardın aradığı cevaplar tam olarak bunlardı? Transilyanya’da başlayan gerilim Dracula’nın denizleri aşarak Londra sokaklarına gelmesiyle beraber daha da büyümeye başlıyor. Başta Mina ve yakın arkadaşı Lucy Westenra olmak üzere hepsi için tehlike kaçınılmaz. Dracula gibi kana susamış bir vampiri ne durdurabilir, bu dehşetle nasıl başa çıkabilirler? Abraham Van Hesing’in olaya dahil olmasıyla kötülüğe karşı verilen amansız mücadele de başlamış oluyor. Acaba bu savaşı kim kazanacak ? Dracula, korkunç
1000k
·520 syf.·
2025 31. kitabı
Dracula’yı okurken sadece klasik bir vampir hikâyesi bekliyordum ama aslında kitap insanın kendi korkularıyla, karanlık tarafıyla yüzleşmesini anlatıyor gibi geldi bana. Bram Stoker karakterleri mektup ve günlükler üzerinden anlatıyor ki bu da olayı daha gerçek hissettiriyor. Dracula’nın kendisi çok korkunç ama bence asıl korkutucu olan insanların içinde saklanan zaaflar ve güçsüzlükler. Ben çok severek okudum, akıcı bir dili olduğunu da düşünüyorum. Karanlık ve düşündürücü bu atmosferde bulunmayı herkese tavsiye ederim. :)
Kont Dracula ve Şatosu
2026 81. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2026 13:14
DraculaDracula kısa bir sürede okuyup bitirdim. Belki de bunda yıllar önce ziyaret ettiğim Transilvanya'nın payı vardır. Orada şato mansion bir otelde kalmıştım ve inanılmaz bir deneyimdi :) gece boyunca hem korkmuş hem de çok keyif almıştık. Kitabın ilk bölümlerini okurken o atmosfer gözümde yeniden canlandı. Kitap kabaca iki bölüm olarak düşünülebilinir ; Jonathan Harker'ın şatoda esir kaldığı kısım ve sonrasında Av yani Dracula'nın peşine düşülen bölüm. Bana kalırsa kitabın en güçlü yanı kesinlikle ilk bölüm. Şatodaki o tekinsiz hava, Harker'ın yavaş yavaş bir tutsak olduğunu fark etmesi ve bilinmezlik hissi çok çok çok etkileyiciydi. Hatta bu bölüm biraz daha uzun olsaydı çok daha mutlu olur daha çok keyif alırdım. Roman mektuplar, günlükler üzerinden ilerleyen bir anlatıma sahip. Bu yapı dönemi için oldukça ilginç olsa da bazı yerlerde hikayeyi gereğinden fazla uzattığını düşündüm. Özellikle ikinci bölüm uzun hissettiren bir kovalamacaya dönüştü. Bu yüzden ilk bölümdeki gerilim ve merak duygusunu aynı yoğunlukta sürdüremedim. Yine de Dracula'yı yalnızca hikayesiyle değerlendirmek haksızlık olur. Sonuçta gotik edebiyatın en önemli eserlerinden biri ve bugün bildiğimiz vampir anlatısının temel taşlarından. Özellikle gotik edebiyatı sevenlerin en az bir kez okuması gereken eserlerden biri olduğunu düşünüyorum. Okuyacaklara şimdiden keyifli okumalar. DraculaDracula Bram StokerBram Stoker
2023 3. kitabı
Vampir mitinin kilometre taşı işte bu kitaptır. Bram Stoker karakterlerin günlükleri, mektupları şeklinde ele almıştır eserini. Çok uzun zamandır hayatta olan insan dışı bir varlık ve onun karanlık gücüyle mücadele eden insanlar.. Dracula ise bu durumu kısaca şu şekilde özetler: "Siz şehirli kimseler avcının duygularını anlayamazsınız.."
2021 14. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2021 21:40
Bir korku edebiyatı türü Dracula. Bu türden okuduğum ilk kitap kendisi. Yazar, Osmanlı Devleti zamanında birçok Türk vatandaşın ölümüne sebep olan Kazıklı Voyvoda olarak bildiğimiz kişiden esinlenmiş ve baş karakter Dracula onun ruhu olarak anlatılıyor kitapta. Vampir türü, Türk toplumu için çok korkutucu bir figür olarak algılanmaz ve açıkçası benim de içimde bir korku oluşmadı. Ama kitap çok akıcı ve sürükleyici, sizi korkutamasa da o gerilimi hissediyorsunuz. Bir gün bir vampir ile karşılaşabilme ihtimalinize karşı kendinizi korumak için pek çok bilgi, taktik edinebilirsiniz kitap sayesinde :) Şans vermek isteyenlere şimdiden keyifli okumalarrr
2025 6. kitabı
2. okuyuşum ve şunu diyebilirim ki şu ana kadar en çok saran ve heyecanla okuduğum klasik. Normalde kitapların başında adapte olmam zor oluyor ama yazar o kadar akıcı anlatıyor ki Harker’ın yaşadıklarını ben de yaşıyorum. DraculaDracula

Bram StokerYazar · 22 kitap
8 Kasım 1847 yılında İrlanda'nın Dublin şehrinde doğan Stoker, nedeni bilinmeyen bir hastalık nedeniyle bir süre ayağa kalkamaz. Daha sonra iyileşir ve sıradan bir çocukluk dönemi geçirir. Eğitimini tamamladıktan sonra memurluk yapmaya başlar ve aynı zamanda Drakula (Dracula) isimli eseri yazmaya başlar. Takip eden yıllarda tiyatro eleştirilerine dair birçok yazı yazan Bram Stoker, yazdığı Drakula kitabını Londra'da basma şansını yakalar. Bu roman ile elde ettiği ün sonunda geri kalan hayatını bir edebiyatçı ve yazar olarak sürdürür. Yaşadığı toplum tarafından karakteri ile de beğeni kazanan İrlandalı yazar 1912 yılında, 64 yaşındayken yaşamını yitirmiştir.