Her insanın kendine has bir kokusu olduğu ve kendisinin de mağarada kaldığı zamanda dehşetle keşfettiği bir gerçek olan kendi kokusunun olmamasından dolayı kokusunu aldığı an her insanın onu sevmesini hatta sevmek değil ona tapmasını sağlayacak bir parfüm üretebilmek amacıyla kokusunu beğendiği 15 yaşlarındaki genç kızları öldürüp parfümleme tekniğiyle kokularını parfüme dönüştürmeye çalışır ve sonunda da bunu başarır.
Hepsinin ortak özelliği 15'li yaşlarda ve herkes tarafından güzelliği dillere destan olarak kabul edilen 25 farklı kızı öldürür ve kokularını yıllarca çalıştığı parfüm dükkanlarından öğrendiği tekniklerle parfüme dönüştürüp şişelere hapseder.
Daha sonrasında gelişen olaylarda ise hikayenin seyri değişir ama en sonunda grenouille kendi hayatına benzeri hiç görülmemiş bir son yazar. yazarın hikaye anlatma yeteneğini aşırı beğendim. kitap çok akıcı, çok kolay okunuyor ama bu kesinlikle yazım dilinin basit olmasından değil yazarın hikaye aktarmadaki olağanüstü yeteneğinden kaynaklı. bugüne kadar okuduğum en özgün kitaplardan biriydi. kokuların hayatımıza olan etkisinin ne kadar büyük olduğunu bu kitap sayesinde daha iyi anladım. duygu ve düşüncelerimizin soluduğumuz kokunun ince bir ipliğiyle bile ne kadar değişebileceği, biz fark etmesek de bizi ne kadar etkisi altına alabileceğini harika bir kurguyla anlatmış yazar..