Elif Şafak'ın Siyah Süt kitabı doğum sonrası depresyon (lohusa sendromu) ekseninde ilerlerken; kitapta toplumun kadına yüklediği roller, içselleştirilmiş beklentiler ve bunların ruhsal bedeli sorgulanıyor. Elif Şafak susmak nedir bilmeyen bir koro taşıyorum içimde diyor. "İçimden Sesler Korosu" diyorum onlara. #293723181
Bu koro; korkular, arzular, toplumsal beklentiler, vicdan, hırs, suçluluk, annelik dürtüsü, yaratıcılık isteği gibi pek çok parçadan oluşur.
İnsan sustuğunu sandığında bile zihni susmaz. Aksine, dış dünya sustuğunda iç sesler daha da yükselir. Zihnin kuytularında yankılanan bu seslerin kimi sevgi ister, kimi kaçmak, kimi üretmek, kimi susmak... Ve hiçbirinin sesi ötekini bastıracak kadar güçlü değildir. Yani içimizde susturamadığımız, uzlaştıradımadığımız, çok sayıda "ben"vardır. İçimizdeki bu sesleri bastırdıkça değil, onlarla birlikte yaşamayı öğrendikçe bütünleşiriz. İçimizdeki bu çelişkiler zayıflık değil, insanlıktır. Çünkü insan, tek sesli değildir; İnsan bir korodur. Çoğu zaman detone ama daima canlı.
Siyah SütElif Şafak · Doğan Kitap · 202411,3bin okunma