Puan vermedi·112 syf.··Beğendi
···Okunma: 15 Ocak 2026 00:00 Bir Kitap, Beş Soru, Beş Cevap
1. Bu kitabı neden okudun?
2026 Ocak ayında okuduğum bu kitabı, Türk klasiklerine devam etmek ve ince bir roman olması nedeniyle seçtim. Ayrıca arka kapakta, eserin hem yazar hem de dönemin okuma kültürü ve edebî beğenisi açısından önemli olduğunun vurgulanması ilgimi çekti.
2. Yazarı tanıyor musun, daha önce kitaplarından okudun mu?
Bu eserle birlikte yazarla ilk kez tanışmış oldum; daha önce adını duymamış olmamı yadırgamıyorum. Kitabın başında yer alan “Mehmet Celal Üzerine” başlıklı bölüm sayesinde yazar hakkında bilgi sahibi oldum. Özellikle İsmail Habip Sevük’ün Edebî Yeniliğimiz adlı eserinde Mehmet Celal hakkında yazdıkları, onu daha iyi anlamama yardımcı oldu. Servet-i Fünuncular tarafından yazdığı şiir ve eserler nedeniyle oldukça hırpalanmış olması da dikkatimi çeken bir ayrıntıydı.
3. Kitabın dili ve akıcılığı nasıldı?
Günümüz Türkçesine uyarlanmış olmasına rağmen eski kelimelerin yoğun olarak kullanılması dikkatimi çekti. Bununla birlikte Cenap Şahabettin, Ali Ekrem Bolayır ve Hüseyin Siret gibi şairlerin şiirlerine yer verilmesi; kitabın sonunda bu şiirlerin günümüz Türkçesine uyarlanmış hâllerinin sunulması oldukça güzel bir ayrıntıydı. Şiirlerin yanı sıra makale ve roman parçasına yer verilmesi, dönemin kültürünü ve edebî beğenisini gözler önüne seriyor. Yıllar içindeki değişimi ve yeniliği görmek; bir dönem için anlaşılır olan kelimelerin bugün yabancılaşmış olması, okuma sırasında beni en çok etkileyen unsurlardan biri oldu.
Buna ek olarak kitabın dili oldukça samimi. Kimi yerlerde yazarın okuruyla konuşuyormuş hissi vermesi, metne ayrı bir sıcaklık ve güzellik katıyor.
4. Kitaptaki unutamadığın karakter/olay hangisiydi ve seni etkileyen kısım neresi oldu?
Kitaptaki unutulmaz karakterlerin başında Refet ve Remzi, Nurhayat ve Rozi geliyor. Refet ile Remzi’nin dostluğu; Refet’in Kuşdili’nde gördüğü Nurhayat’a ilk görüşte âşık olması; evli olmasına rağmen başka bir güzel kadın olan Rozi’yle yaşadığı ilişki ve tüm bu sürecin hüsranla sonuçlanması, hikâyeye Yeşilçam tadında bir hava katıyor ve bu yönüyle akılda kalıcı oluyor.
Rozi’nin hayatı ise ayrıca etkileyici. Annesiz ve babasız büyüyen, terzilik yapan genç bir kadının duygularına yenilmesi ve zamanla yolunu kaybetmesi, karakterin trajedisini daha da derinleştiriyor.
5. Kitapta kendinle ilgili, kendine yakın hissettiğin bir bölüm oldu mu?
Şiir okumayı seven biri olarak uzun süredir şiir okumamıştım; bu nedenle kitaptaki şiirleri büyük bir beğeniyle okudum.
Konu olarak basit gibi görünse de özdeyişlerin, şiirlerin ve makale parçalarının romana ustalıkla yerleştirilmiş olması metni zenginleştiriyor.
“El-intizâru eşeddü mine’n-nâr” (Beklemek ateşten daha yakıcıdır) cümlesi benim için unutulmazdı. Bekleyenin içinde bulunduğu ruh hâlini anlatması açısından son derece güçlü ve etkileyici bir benzetme olarak hafızamda yer etti. Günlük yaşamımda kullanacağım bir cümle olarak hayatıma girdi.
Değerlendirme
Kuşdili’nde, kısa hacmine rağmen dönemin edebî zevkini, okuma kültürünü ve duygusal dünyasını yansıtan zengin bir roman. Mehmet Celal, basit gibi görünen bir aşk hikâyesini; şiirler, özdeyişler ve farklı metin türleriyle besleyerek çok katmanlı bir anlatı kuruyor. Okurla kurduğu samimi dil, eseri daha içten ve sıcak kılıyor. Roman, hem Türk edebiyatının az bilinen isimlerini tanımak hem de geçmişle bugün arasındaki dil ve duygu değişimini görmek isteyenler için anlamlı ve kıymetli bir okuma deneyimi sunuyor.
• Kitap Adı: Kuşdili’nde
• Yazar: Mehmet Celal