Kuşdili'nde

Editör:
Hacer Er

2023 3. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2023 23:27
Günümüz Kadıköy'ünde yer alan Kuşdili mesire alanında başlayan aşk macerasını anlatıyor yazarımız. Refet ve Remzi çocukluk arkadaşlarıdır. Bir gün Kuşdili'nde gezerlerken Refet, Nurhayat'ı görür ve aşık olur. İki arkadaş Nurhayat'ı evine kadar takip ederler ve sonrasında görücü gönderirler. Mutlu mesut devam eden bu hikaye, Refet'in çapkınlığı ile rayından çıkar ve istenmeyen bir netice ile son bulur. Kısacık hemen bitecek bir hikaye. Belki içinde yer alan şiirleri okumak biraz okuma hızınızı ve zevkinizi düşürebilir, keza benim için öyle oldu...
2022 36. kitabı
Masal tadında... Okuyacaklar, ne yapmamaları gerektiğini anlayacaklardır. :) Ve kitaptan hoş bir dize; "...sakin ve sessiz doğa Pek hoş geliyor ruhuma bu sessiz hülya..."
2024 72. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2024 09:13
Türk edebiyatı standart konularından aşkın en yüzeysel anlatıldığı kitap bu olmalı. Güzel bir konu lakin asla içine çekmiyor okuyucuyu. Sözde aşık olup evlenen Refet isimli baş karakterin kısacık bir zamanda karısından evinden uzaklaşıp başka bir kadına olan aşkını anlatmakta. Ama ne karısına olan aşkına değinilmiş ne de sevgilisine olan aşkına değinilmiş. Üstten bi "onu seviyordu" cümlesiyle bu iki aşka inanın okuyucu demek biraz konuya yazık ettirmiş. Uçkur meraklısı erkekler için kadınların çırpınışları, intikam alma çabaları, erkeği elde tutma çabaları için güzel bir araştırma kitabı evet. Veya bi çay kahve içerken çevrenizdeki bir kadının ağzından hayatını, aşkını, aldatılmasını bizzat da dinleyebilirsiniz. Daha akıcı, daha derinsel olur zaten.
2023 42. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2023 14:53
Roman kişisi Refet'in zamparalığının iki kadın ve daha doğmamış bir bebeğin hayatına nasıl mâl olduğunu okuduk. Bu roman bana " Zehra" romanını anımsattı. Bir "Ara Nesil" yazarı olan Mehmet Celal'in Nabizade Nazım 'dan etkilenmiş olması çok mümkün gibi geldi. Zehra 'da da şiir parçaları bir kısım karşımıza çıkmıştı ama Mehmet Celal, alıntı işini biraz fazla abartmış diye düşündüm.
Kuşdili'nde
2023 25. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2023 22:49
Edebiyatımızda keşfedilmemiş hazineler var derim her zaman ama şimdi Edebiyatımızı bir elma bahçesine benzetmek istiyorum. Ve bir elma bahçesinde her elma güzel değildir. Kitabımız Kadıköy'de yer alan Kuşdili isimli mesire alanında dolaşan iki delikanlıdan biri olan Refet'in sevda maceralarını anlatıyor. Birçok klasik Türk Edebiyatı eseri okumuş biri olarak diyorum ki, ben ne okudum. Kuşdili'nde adlı eser neden yazılmış diye bir soru sormam haddime değil ama şunu soruyorum Mehmet Celal hiç mi etkilenmemiş diğer üstat yazarlardan. Yaşadığı dönem birçok harika kaleme sahipken, kendisinin bu kadar zayıf bir eser ortaya koymuş olması inanılır gibi değil. Hikaye yapı ve konu olarak diğer Türk klasiklerine benziyor lakin alt metinler ve verilmek istenen mesajlar yönünden oldukça zayıf bile diyemiyorum, çünkü eser bir alt yapıya sahip değil. Bu kadar eksiğinin üstüne de yazar, kitabı bazı şairlerin şiirleriyle doldurmuş. Zaten eserin ortaya koyduğu bir kalite yok, üstüne bir sürü şiir koyarak okuma zevkini düşürmek hangi akla hizmet bilemedim... Maalesef üzülerek söylüyorum ki Edebiyatımızda bir çürük elmaya denk geldim, kitap okunmaz derecede kötü mü asla değil, kısa bir kitap okumak, zaman geçirmek isteyenler buyursunlar, ama Edebi bir zevk almak isteyenler bu elmayı hiç koparmasınlar efendim...
2023 16. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2023 00:00
Kuşdili'nde Mehmet Celal Kuşdili'nde başlayan bir aşkın hikâyesi... Klasik bir aşk, doyumsuzluk, aldatmaca konulu Türk edebiyatı eseri. Olaylar çok hızlı ilerliyor, okuyucuyu sıkmıyor. Kısa bir roman. Ağır, betimlemeli bir dile sahip değil. İçerisinde yer alan şiirler beni sıkmadı, şiirleri okur iken keyif aldım, olayların akışına farklı bir hava kattığını düşünüyorum. Yazarın kalemini beğenmedim değil, ismi aklıma kazındı, karşıma çıkar ise diğer kitaplarını da alıp okumak isterim. Kitabı beğendim, kısa bir Türk klasiği okumak ister iseniz tavsiye ederim.
İnceleme
2023 52. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2023 02:23
Uzaktan uzağa yaşanırmış sevdalar...Eski aşkların naifliği, saflığı da bundanmış bence. ‘Kadın ve erkeğin, belli yerlerde ve kısıtlı şartlarda çoğunlukla tesadüfi karşılaşmaları... O kısacık anlarda gönüllerine düşen kıvılcımlar... ‘ diye düşündüm kitabın ilk sayfalarını okurken. Bunun nedeni de kitabın başında, 20. Yüzyıl başı İstanbul’unda yaşayan Refet ve Remzi’yle yaptığımız kısa yolculuktu. Zaten, Refet ve Remzi, canları sıkılınca gezip tozan iki arkadaştı. Refet havai, ayran gönüllü bir romantik, Remzi ise biraz daha ayakları yere basan biriydi bana göre. Bu gezmelerden birinde İstanbul’un Kuşdili mevkiinde oturan bir kızla karşılaştılar. Ve bu karşılaşma, işi gücü olmayan, aileden zengin ve bu zenginliğin sefasını sonuna kadar gezme, içki ve eğlencelerle geçiren Refet’in aşkının başlangıcı oldu. Sonrasında ise Remzi’nin teyzesi vasıtasıyla bu Kuşdili güzelinin bir paşa kızı olduğunu ve adının da Nurhayat olduğunu öğrenen Refet, aşkından mecnuna döndüğü Nurhayat’la çok kısa bir zamanda evlendi. Mutlu mesut yaşadılar bir süre. Fakat zamanla Refet yine kendi başına gezmelere gitmeye, akşamları eve gelmemeye başladı. Ve bu noktada öyküye dahil olan Rozali, kendi hayatı başta olmak üzere tüm herkesin hayatının dengesini alt üst etti Refet’le birlikte. Asıl macera da bundan sonra başladı zaten... Aslında aralara sıkıştırılmış güzel şiirleri ( Cenap Şahabettin) çok beğendim. Ama, karakterlerin yaşam tarzlarını, davranışlarını, özellikle de Refet’in davranışlarını hiç beğenmedim. Refet Efendi sadece şiir yazıyor, geziyor, yiyip içiyordu. Tüm hayatı boyunca bunları yaptığı için de sorumluluk sahibi olmayı bilmiyor, belki de umursamıyordu. Bu umursamazlığını, şıpsevdiliği ve aylaklığını hiç sevmedim. Nurhayat ise, oldukça güçlü bir karakterdi. Ama O, sorunları olsa da
2024 6. kitabı
Okunma: 07 Mart 2024 09:56
Okuma sürecimde belirli aralıklarla Türk Edebiyatı okumayı kendime ilke edinmiştim. Daha önce adını hiç duymadığım eserleri ise bu ilke nedeniyle edinmeye gayret ederdim. Zamanla bu ilke benim için vazgeçilmez hale geldi ve bu nevi eserler gördüğümde heyecanlanmaya ve mutlaka o eseri okumak zorunda hissetmeye başladım. Bilinçli olarak kendimi yönlendirdiğim bu süreç benim için keyifli bir hal almaya başladı. Bir kitabevine girdiğimde artık özellikle Türk Edebiyatı bölümüne uğrar oldum. Kuşdili’nde de yukarıda bahsettiğim süreç ile kitaplığımda yerini bulmuştu. Bazen hiç bilmediğim, yaşamadığım bir döneme duyduğum merak ve garip de olsa özlem beni kitaplara yönlendiriyor. İşte kısacık anlatımıyla Kuşdili’nde sizi o geçmişe götürüyor. Eser bizlere, bireyin kendi hayatını temelinden sarsacak nitelikteki kararlarının aslında birden fazla kişiyi etkileyebileceğini anlatıyor. Bu anlatımı sırasında ise yazar tutkuların gölgesinde verilen kararların, kişiyi doğru yoldan nasıl ayırdığını gözler önüne seriyor. Bana kalırsa ana tema da tam olarak bu. Hayatı başkaları yokmuş gibi yaşamak kadar tehlikeli bir şey var mıdır acaba? Göreceli kavramlar olarak doğru ve yanlışı tanımlamak zor olsa da aklı kullanarak karar verebilmek ve bu doğrultuda yaşamak anlamlı yaşamaya eşdeğer olsa gerek. Bu kısacık eserden bu denli anlamlar çıkarabildiysek ne mutlu bizlere, ne mutlu edebiyatımıza. Keyifli okumalar dilerim.
2022 35. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2022 19:55
İki arkadaşın samimi arkadaşlığı ile başlayıp. Refetin Fenerbahçe Kuşdilinde bir kızı beğenip yaşadığı aşkı ve evlilik hayatı ile gelişen, hayatına üçüncü bir kişinin araya girmesiyle devam eden sonu beklenmedik bir şekilde biten bir kitap. Dili ne kadar sadeleştirilmiş olsada yalın değil. Bir günde okunabilecek kahve yanı güzel denilebilinecek bir kitap.
1000k
BİR KİTAP BEŞ SORU BEŞ CEVAP
2026 3. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2026 00:00
Bir Kitap, Beş Soru, Beş Cevap 1. Bu kitabı neden okudun? 2026 Ocak ayında okuduğum bu kitabı, Türk klasiklerine devam etmek ve ince bir roman olması nedeniyle seçtim. Ayrıca arka kapakta, eserin hem yazar hem de dönemin okuma kültürü ve edebî beğenisi açısından önemli olduğunun vurgulanması ilgimi çekti. 2. Yazarı tanıyor musun, daha önce kitaplarından okudun mu? Bu eserle birlikte yazarla ilk kez tanışmış oldum; daha önce adını duymamış olmamı yadırgamıyorum. Kitabın başında yer alan “Mehmet Celal Üzerine” başlıklı bölüm sayesinde yazar hakkında bilgi sahibi oldum. Özellikle İsmail Habip Sevük’ün Edebî Yeniliğimiz adlı eserinde Mehmet Celal hakkında yazdıkları, onu daha iyi anlamama yardımcı oldu. Servet-i Fünuncular tarafından yazdığı şiir ve eserler nedeniyle oldukça hırpalanmış olması da dikkatimi çeken bir ayrıntıydı. 3. Kitabın dili ve akıcılığı nasıldı? Günümüz Türkçesine uyarlanmış olmasına rağmen eski kelimelerin yoğun olarak kullanılması dikkatimi çekti. Bununla birlikte Cenap Şahabettin, Ali Ekrem Bolayır ve Hüseyin Siret gibi şairlerin şiirlerine yer verilmesi; kitabın sonunda bu şiirlerin günümüz Türkçesine uyarlanmış hâllerinin sunulması oldukça güzel bir ayrıntıydı. Şiirlerin yanı sıra makale ve roman parçasına yer verilmesi, dönemin kültürünü ve edebî beğenisini gözler önüne seriyor. Yıllar içindeki değişimi ve yeniliği görmek; bir dönem için anlaşılır olan kelimelerin bugün yabancılaşmış olması, okuma sırasında beni en çok etkileyen unsurlardan biri oldu. Buna ek olarak kitabın dili oldukça samimi. Kimi yerlerde yazarın okuruyla konuşuyormuş hissi vermesi, metne ayrı bir sıcaklık ve güzellik katıyor. 4. Kitaptaki unutamadığın karakter/olay hangisiydi ve seni etkileyen kısım neresi oldu? Kitaptaki unutulmaz karakterlerin başında Refet ve Remzi,

Mehmet CelalYazar · 5 kitap
Mehmet Celal 1867 yılında İstanbul'da doğdu. Babası Jandarma Dairesi Başkanı General Hakkı Paşa idi. Eğitimi tamamlayamayan Mehmet Celal babası sayesinde Jandarma Dairesine memur olarak girmiş, ancak içkiye düşkünlüğünden dolayı işten atılmıştır. Yaşamının geri kalan kısmında kitap ve şiir yazarak, özel okullarda edebiyat dersi vererek geçinmiştir. Mehmet Celal'in oldukça renkli bir özel yaşamı vardı. 5 kere evlenmiş ve boşanmış olan yazar padişah II.Abdülhamit'e karşı yazdığı yazılardan dolayı tutuklanarak hapse girmişti. Mehmet Celal 26 Ocak 1912 yılında 45 yaşındayken çok içki içmekten dolayı yakalandığı karaciğer hastalığından vefat etti. Yenikapı Mevlevihanesi Mezarlığına gömüldü.