2026 7. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2026 18:11
Okumaya gerçekten ilgili olanlar mutlaka okumuştur bu efsane eseri. Kiminin de listesinde olduğuna eminim. Peki sormak isterim Oblomovluk Atalet mi Tembellik mi? Günlük kullanıma girmiş, edebiyatta yer etmiş olan Oblomovluk kavramını ben ağırlıklı atalet olarak yorumluyorum. Modern çağa ayak uydurmakta zorlanması, konfor alanından çıkamamasını da biraz tembellilk olarak gördüğüm Oblomov'a zaman zaman kızmadım da değil hani. Dikte edilen toplumsal düzene sadakat gösterilmesi, ezberlenmiş yaşam standartlarının zaruri gösterilmesi, olunmak istenileni ya da yetkinliği değil de olması gerekenin sorgulamadan kabul edilmesinin bireyin üstündeki toplumsal baskısı. Peki İlya İlyiç Oblomov bu çatışmayı nasıl yönetebilirdi? 19. yüzyıl Rus Aristokrasisinin çöküşünü anlatan Oblomov, değişime olan direncin de ciddi bir örneği. Aristokrat sınıfa ait olan Oblomov'un dönemin şartları altında kendisini nasıl ezilmiş hissettiğini, eğitimine, zekasına, yaşama heyecanına rağmen günden güne nasıl söndüğünü okurken toplumsal düzen ve kişisel beklentiler üzerine de düşünecek çok konu çıkıyor. Sayfaların arasında kaybolarak, her satırda sürüklenip gittiğim, biraz hüzünle ama keyifle tamamladığım bir roman oldu. Henüz okumayan kitapseverlerin hızla tanışmasını tavsiye ediyorum. Keyifli okumalar diliyorum. #oblomov #kitapyorum #dünyaklasikleri #edebiyat #begummol
Oblomovİvan Gonçarov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202149,9bin okunma