2026 4. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2026 18:53
Can, eserleri 1980’lerin sonuna dek yasaklı kalan Rus yazar Andrey Platonov’un Sovyetler Birliği’nin güneydoğusunda Özbekistan-Türkmenistan sınırlarında bir bölgede geçen kısa bir romanı. Kitaba ismini veren “Can” bu bölgede yaşayan halka ait bir tanımlama. Bu halk, kahramanın doğduğu topraklarda hâlâ açlıkla, yoklukla, unutulmuşlukla yaşam mücadelesi veren, adeta ölü taklidi yaparak güçlülerin onlara eziyet etmesini engellemeye çalışan, içlerinde farklı milletlerden insanların olduğu bir topluluk. Kitap Çagatayev adında Sovyet bir iktisatçı olan kahramanın doğup büyüdüğü bu topraklara geri dönerek Can toplumunun hayatta kalma serüvenine yardım etmesini konu ediyor. Çagatayev Sovyet devriminin sağlamaya çalıştığı ideal millet modelini kendi halkına benimsetmeye çalışıyor, acıdan hissizleşen bu halkın uyanışını amaç ediniyor. Roman açlığı, kimsesizliği, çölün ortasındaki o yapayalnızlığı çok açık bir şekilde resmediyor. Yazarın dili çok yalın, gerçekçi ve bir o kadar hüzünlü kullanması romanı daha güçlü kılıyor. Küçük Çagatayev’in annesinin “Seni sevemeyecek kadar güçsüzüm artık, yalnız yaşayacaksın bundan böyle. Unutacağım seni.” sözleriyle terk ettiği o çocuk sevgi umudunu asla kaybetmiyor, kitap boyunca dolaştığı o diyarlarda cebinde bir mektup bir fotoğraf gibi gezdiriyor.
CanAndrey Platonov · Metis Yayınları · 20131,316 okunma