2026 7. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2026 15:55
Kapital çağının ekonomi politiğinin ölümcül hastalığını teşhis etmek amacıyla, yine kendi çağının bilim anlayışı çerçevesinde kaleme alınmıştır. Yazar, kendi devrinin ekonomik sistemini oluşturan üretim ilişkilerini ortaya koyarken, bu ilişkilerin yanlış biçimde ele alınışını da kitap boyunca başarıyla işlemiştir. Yaygın kanının aksine, bunu oldukça anlaşılır ve sade bir dille yapar. Verilen örnekler açık ve basittir; zaman zaman alaycı bir ton da hissedilir. Kimi yerde bir kapitalistin ağzından yapılan ironik bir konuşma, kimi yerde ise doğrudan cevap vermek yerine eski düşünürlerin yazılarından yapılan nükteli alıntılar, metnin okunurluğunu ve keyfini artırır. Okuyucuya tavsiyem, kitabı Marksistlerin yaptığı gibi bir “kutsal metin” olarak değil, eleştiriye açık bilimsel bir tez olarak ele almasıdır. Nitekim Marx da gerek önsözlerinde gerek Engels’e yazdığı mektuplarda bunun önemine özellikle vurgu yapmıştır. Kitabın her sayfasını okuma zorunluluğunu kendinizde hissetmeyin. Asıl sağlıklı okuma amacı, bugünkü kapitalizmin boyutlarını kavramak ve sömürünün temellerine inmeye çalışmaktır. Bana göre günümüzde kapitalist sistemi eleştirmenin en iyi yolu, Marx’ın fikirlerini dogmalaştırmak değil; onu yaşadığı tarihsel bağlam içinde anlamak ve eleştiriyi bugünün koşullarında daha gelişmiş bir biçimde yeniden düşünmektir.
Kapital 1. CiltKarl Marx · Yordam Kitap · 20212,280 okunma