Karl Marx

Marx ve Das Kapital
Şimdiye kadar Karl Marx' ın üzerine filozof, Das Kapital' in üzerine de kitap yazılmadı. Marx mesleki olarak ekonomi - politik alanında ihtisas değildir. Onu ekonomi - politik alanına getiren nokta,
Kapitalizm ve Komünizm
·875 syf.·
2022 20. kitabı
Herkese merhaba,Karl Marx’ın başyapıtı Kapital’in 1.cildini bitirdim size bu dev eserden bahsetmek istiyorum. Kitap 8 kısımdan oluşuyor: 1. kısımda hemen hemen Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı
Felsefe
2020 23. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2020 17:31
Bilimsel sosyalizmin ana kitabı olan ve kapitalizmin yazılmış, yazılacak en ağır ve kapsamlı eleştirisi olan Kapital; uzun, yorucu ve sabır isteyen bir okuma gerektiren, bunun yanında okuyucuya
2019 39. kitabı
Okunma: 25 Temmuz 2019 14:57
Kitap 3 ciltten oluşmaktadır. 1. cilt sermayenin üretim ilişkileri süreci, 2. cilt sermayenin dolaşım sürecinden, 3. cilt ise bir bütün olarak kapitalist üretim sürecini incelemektedir. 1.ciltte
Puan vermedi
Marx’ın en temel eseri olan bu cilt, kapitalist üretim biçimini, emek–değer teorisini ve artı-değer kavramını derinlemesine inceler. Yoğun ama ufuk açıcı; kapitalizmin işleyişini anlamak isteyenler için başucu kitabı. Kitap sizi işleyişin derinliklerine çağırıyor… (Kısmen yazım hatalarını saymazsak)
2026 2. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2026 12:51
Ekonomin temelinde gelen bir ilk varoluşu açıklayamayı gayet güzel başarıyor. Her ne kadar bir kısım kişiler tarafında. devri bitti denilse de kitap halen canlılığını, geçerliliğini muhafaza ediyor. Ekonomi çağında okunması gereken ilk kitap olması gerekir
Bir Sakallıdan Bir Kitap
2020 20. kitabı
Okunma: 12 Ağustos 2020 15:16
İnsanlar bir canavar üretiyor sonra da bu canavarın peşinden sürükleniyor. Bu canavar sermaye. Kitabın en etkileyici düşüncesi sermayeyi işçiler üretiyor olmasına rağmen sermayeyi harcayamamaları hatta sermaye yüzünden tehdit edilmeleri. Bir işçinin bir gün kendisi için bir gün de patronu için çalıştığını söyleyerek nasıl işçilerin çok çalışarak yoksul kalmalarına rağmen patronların daha az çalışarak zengin olduklarını açıklıyor. İnsanlar kendileri için değil, burjuvaziler için çalışıyor. Bizler burjuvazilere çikolata fabrikası veriyoruz, onlar bize bir tane çikolata verdi diye seviniyoruz.
Siyaset
2026 20. kitabı
Okunma: 02 Mart 2026 07:08
Marx, bu başyapıtında modern dünyayı şekillendiren çarkları bir siyasi ajitatör gibi değil, bir cerrah titizliğiyle inceliyor. Eser, kapitalist sistemin en küçük hücresi olan "meta" kavramından yola çıkarak; paranın sermayeye, emeğin ise nasıl bir "meta"ya dönüştüğünü metodolojik bir kusursuzlukla sergiliyor. ​Kitap, 19. yüzyılın o puslu ve karanlık sanayi atmosferini, fabrikaların gürültüsünü ve işçinin kendi emeğine yabancılaşmasını sadece rakamlarla değil, sarsıcı metaforlarla anlatır. Marx için sermaye; "canlı emeği emerek hayatta kalan, emdiği emek miktarı arttıkça daha çok canlanan bir vampirdir." Bu lirik ama karanlık tasvirler, metnin kuramsal ağırlığını edebi bir derinlikle besler. "Artı-değer" üretimi ve sermaye birikimi gibi teknik süreçler; mülkiyetin, zamanın ve insan onurunun nasıl birer değişim değerine indirgendiğinin kanıtları olarak sunulur. Eser, bir ideolojinin ötesinde; üretim ilişkilerini tarihsel bir zorunluluk ve iç çelişkileriyle beraber ortaya koyan devasa bir toplumsal haritadır.
Puan vermedi
Kapital Notlarım A. SERMAYE ÜRETİM SÜRECİ
2021 34. kitabı
Okunma: 21 Mart 2021 19:12
Çok kapsamlı bir anlatımıyla, kapitalizmin ne kadar acınası bir halle insanları esaretini sürdürdüğünü ve insanların üç kuruş ekmek için çoluk çocuk kadın erkek demeden yaş olarak çok düşük olan (8-15 yaşındaki) çocukların çalıştırılması ve hep kapitalistlerin insanlara para kazanacakları için yaptıkları zulümleri anlatıyor bize Karl Marx sanki bugünleri anlatıyor(o zaman ki çalışma süreleri harici ). Bazı bölümleri okurken insanın içini yanıyor. Bazı bölümleri sanki bir ekonomi değilde insana hayat dersi anlatıyor. Anlatmaya kelimelerin yetmez, bu kitabı anlatmak için. Serinin devamını okumaya devam ediyorum. İyi okumalar.

Karl MarxYazar · 107 kitap
19. yüzyılda yaşamış filozof, politik ekonomist ve devrimci. Komünizmin kuramsal kurucusudur. Birçok politik ve sosyal konuda fikri olmakla beraber, en çok Komünist Manifesto'nun (1848) giriş cümlesinde özetlediği tarih analiziyle tanınır: "Şimdiye kadarki bütün toplumların tarihi, sınıf savaşımları tarihidir." Marx, bütün sınıflı toplumlarda olduğu gibi kapitalizmin de kendini yok etmeye yol açacak içsel dinamikler barındırdığına inanırdı; onun düşüncesine göre, nasıl ki kapitalizm eskimiş feodalizmin yerini aldıysa, sınıfsız bir toplum olan komünizm de "devletin proletaryanın devrimci diktatörlüğünden başka bir şey olmadığı" siyasal geçiş sürecinden sonra onun yerini alacaktır. Marx, sosyoekonomik değişimlere belirli bir tarihsel zorunluluk perspektifinden bakardı; ona göre kapitalizm, yapısal durumunun dinamiği ve çatışması sonucu yerini komünizme kesin olarak bırakacaktır: "Modern sanayinin gelişmesi, burjuvazinin ayaklarının altından bizzat ürünleri ona dayanarak ürettiği ve mülk edindiği temeli çeker alır. Şu halde, burjuvazinin ürettiği, her şeyden önce, kendi mezar kazıcılarıdır. Kendisinin devrilmesi ve proletaryanın zaferi aynı ölçüde kaçınılmazdır." (Komünist Manifesto) Marx, bu değişimin organize bir devrimci hareketle geleceğini düşünür; bu değişim, ancak uluslararası işçi sınıfının birleşik hareketiyle meydana gelecektir: "Bize göre komünizm, ne yaratılması gereken bir durum, ne de gerçeğin ona uydurulmak zorunda olacağı bir ülküdür. Biz, bugünkü duruma son verecek gerçek harekete komünizm diyoruz. Bu hareketin koşulları, şu anda varolan öncüllerden doğarlar." (- Alman İdeolojisi) Marx yaşadığı dönemde dünya çapında ünlü bir isim sayılmasa da, ölümünden kısa bir süre sonra düşünceleri dünya işçi hareketine yön vermiştir. Marksist Bolşeviklerin Rusya'da Ekim Devrimi'ni gerçekleştirmesi bunun en büyük örneğidir. 20. yüzyılda dünyada Marksist düşünce hemen hemen bütün ülkelerde taraftar bulmuştur. Marksizm, akademik ve politik çevrelerde en çok tartışılmış konulardandır.