Karl Marx
Karl Marx (5 Mayıs 1818 Trier - 14 Mart 1883 Londra) 19. yüzyılda yaşamış, Yahudi asıllı filozof, politik ekonomist ve devrimci. Marx´ın ekonomi alanındaki çalışmaları, günümüzde emeği, emek-sermaye ilişkisini ve bunları takip eden ekonomi düşüncesini kavramanın büyük bir kısmı için temel oluşturdu. Sosyoloji ve sosyal bilimleri başlatan isimlerdendir. En bilinenleri Komünist Manifesto(1848) ve Kapital (1867-1894) olmak üzere hayatı boyunca sayısız kitap yayımladı. Orta düzeyde zengin bir ailede, o tarihlerde Prusya´nın içinde yer alan Ren bölgesindeki Trier şehrinde doğan Marx, Genç Hegelcilerin felsefe düşünceleri ile ilgilendiği Bonn ve Berlin Üniversiteleri´nde öğrenim gördü. Çalışmalarından sonra Köln´de radikal bir gazetede yazmaya ve tarihsel materyalizm üzerinde çalışmaya başladı. 1843´te diğer radikal gazetelerde yazmaya başlayacağı ve kendisinin ömür boyu dostu ve çalışma arkadaşı olacağı Friedrich Engels ile tanışacağı Paris´e taşındı. 1849´da sürgüne gönderildi ve karısı ve çocukları ile beraber toplumsal ve ekonomik hareketler hakkında teorilerini yazacağı ve olgunlaştıracağı Londra´ya taşındı. Bu süre içerisinde sosyalizm için yapılan mücadelede yer aldı ve Birinci Enternasyonal´de önemli bir figür haline geldi. Marx´ın toplum, ekonomi ve siyaset hakkındaki teorileri -bir bütün olarak Marksizm- insan toplumlarının sınıf savaşımı-üretimi kontrol eden yönetici sınıf ile üretim için gereken emeği sağlayan mülksüz bir emekçi sınıf arasındaki çatışma- ile ilerlediğini iddia etmektedir. Marx, devletlerin yönetici sınıf tarafından idare edildiğini ve devletin ortak kamu çıkarı adına hareket eder gibi yapıp yönetici sınıfın çıkarları doğrultusunda yönetildiğini düşünmekte ve daha önceki sosyoekonomik sistemler gibi kapitalizmin de kendi yıkımına ve yeni bir sistem olan sosyalizmin onun yerini almasına neden olacak iç gerilimler ürettiğini öngörmektedir. Kapitalizmin içinde burjuvazi ve proletarya arasındaki sınıf çelişkilerinin çalışan sınıfın siyasi zaferi ve bunun sonucu kurulacak sınıfsız bir toplum;komünizm:özgür üreticiler birliği tarafından yönetilen bir toplumun ortaya çıkacağını iddia etmektedir.[18][19] Marx düşüncelerinin hayata geçmesi için etkin bir mücadele verdi; emekçi sınıfın kapitalizmin yıkılması ve sosyo ekonomik bir değişimin geçirilmesi için düzenli bir devrim hareketini yürütmek zorunda olduğunu savundu. Marx insanlık tarihindeki en etkileyici figürlerden biridir.Dünya çapında birçok entelektüel, işçi sendikaları ve siyasi parti onun temel çalışmalarından farklı biçimlerde etkilenmiştir. (Tanıtım Bülteninden)
365 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1867

368 syf.
Puan vermedi
Das Kapital diye arattığında "Ekonomi Politiğin Eleştirisi" olarak görebilirsin. Daha düz bir açılım istenirse Siyasetin Felsefi Açıklaması olarak sadeleştirebiliriz. Önce yazarını ve onun dönemindeki olguları incelersek; 19 yy. Ekonomist ve bilimsel sosyalizmin kurucusu olan Karl Marx aynı zamanda bir gazeteciydi. Sınıf mücadelecisi, emek sömürülmesi, tarih materyalizm, artı değer + emek değer teorisine büyük katkıları ve yabancılaşmaya dair pek çok fikir savunucusuydu. Günümüze onun bize miras bıraktığı en büyük olgu emek - sermaye sentezi ve ekonominin şimdiki açılımını yaratanlardandır. 1800'lerin ortalarında en popüler kitapları Komünist Manifesto ve Das Kapital 'dir. Öncelikle yazarın genel hayatından bilgi vermemin sebebi kitabın tek ciltten ibaret olmamasıyken bu bizlere sadeleştirilmiş hali ile Türkçemize kazandırılmış olmasından dolayı. Çünkü kendi oluşturduğu kuramlar kitabın "neden" "ne için" "sonuç" ilişkisini isimlendiriyor. Aslen 3 ciltten oluşan Das Kapital'i basan kişi Karl Marx'ın ölümünden sonra yakın arkadaşı Friedrich Engels'in düzenlemelerinden oluşmaktadır. Ne savunur? Paranın çıkışı ve ekonomik değerlerin oluşumunu ilk ciltte bulmanız mümkün. Ekonomideki değerlerin değişimi, meta nedir, nesnenin değeri + üretim ya da tüketim değeri başlığı altında Marx'ın fikirlerini bir ders notu kıvamında okuyorsunuz. Emek başlığı altında anlatıları ayrıca etkileyiciydi. Son olarak çeviride ya da basımda hatalar göze çarpıyor. Bu zaman zaman okuru yorabilir. Lakin tavsiye ederim, mutlaka okuyun. #daskapital #karlmarx #flipperyayınları
Das KapitalKarl Marx · Flipper Yayıncılık · 20182,067 okunma
400 syf.
10/10 puan verdi
''Hayvan olmak istiyorsan olabilirsin elbette. Bunun için insanlığın acılarına sırt çevirmen ve yalnızca kendi postuna özen göstermen yeterli.'' Bu kitaba inceleme yapmak yada yorum yapmak hadsizlik olur. Bir başyapıt kesinlikle...
Das KapitalKarl Marx · Gece Kitaplığı · 20142,067 okunma
Marx ve Das Kapital
Şimdiye kadar Karl Marx' ın üzerine filozof, Das Kapital' in üzerine de kitap yazılmadı. Marx mesleki olarak ekonomi - politik alanında ihtisas değildir. Onu ekonomi - politik alanına getiren nokta, felsefi çalışmalarında derinleşmesi ve sosyal bilimlerde çığır açmasıdır. Kapital' i anlamak aynı zamanda Marx' ın diyalektik materyalizm ve tarihsel
875 syf.
10/10 puan verdi
Herkese merhaba,Karl Marx’ın başyapıtı Kapital’in 1.cildini bitirdim size bu dev eserden bahsetmek istiyorum. Kitap 8 kısımdan oluşuyor: 1. kısımda hemen hemen Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı kitabındaki konular işlenmiştir. Meta ile başlayıp değişim değeri ve kullanım değeri ayrıntılarıyla açıklanıyor. İkinci kısımda sermaye ele alınıyor.
784 syf.
Puan vermedi
Her inceleme de aynı olmazki be kardeşim.!!!
“PARA HER KAPIYI AÇAR LAKİN KİLİTLEYEMEZ”
Friedrich Engels
Friedrich Engels
Bugüne dek, ekonomi politik, bize, emeğin bütün zenginliklerin kaynağı ve bütün değerlerin ölçüsü olduğunu, öyle ki, üretilmeleri aynı emek-zamanına malolan iki nesnenin aynı değere sahip bulunduğunu, ve ortalama olarak sadece eşit değerler birbirleriyle değişebilir olduklarına göre, bunların da
Kapital 1. CiltKarl Marx · Sol Yayinlari · 20112,067 okunma
365 syf.
Puan vermedi
Karl Marx, üretici güçler ve üretim ilişkilerinin belirli bir tarihsel andaki ilişkileriyle üretim biçimini belirlediğini söyler, kapitalizm de üretim araçlarına ve sermayeye sahip olan burjuva sınıfının çıkarına işleyen, onu meşru kılan bir sistemdir. Okuması pekde zor bir kitap olsada harika bir alt metne sahip olduğunu düşünüyorum ve tavsiye ediyorum
Das KapitalKarl Marx · Yason Yayıncılık · 20152,067 okunma
875 syf.
10/10 puan verdi
Kitap 3 ciltten oluşmaktadır. 1. cilt sermayenin üretim ilişkileri süreci, 2. cilt sermayenin dolaşım sürecinden, 3. cilt ise bir bütün olarak kapitalist üretim sürecini incelemektedir. 1.ciltte Para-Meta-Meta’-Para’ üzerinden sermayenin üretim süreci ele alınmaktadır. Meta ve Para arasında ilişkinin üretim sürecinden geçerek nasıl oluştuğu
Puan vermedi
   “[Kapital’in I. cildi] kesinlikle burjuvaların (toprak sahipleri dâhil) kafasına şimdiye dek fırlatılmış en korkunç gülledir.”Marx’tan Becker’e 17 Nisan 1867 tarihli mektup “Yeryüzünde kapitalistler ve işçiler bulunduğundan beri, işçiler için bu kitap kadar önemli bir kitap çıkmadı.” Friedrich Engels, “Marx’ın Kapital’i” (  arka kapak) “Her
Das KapitalKarl Marx · Flipper Yayıncılık · 20182,067 okunma
365 syf.
30 yıllık bir çalışmanın sonucu
Karl Marks'ın 30 yıllık bir çalışma sonucunda ortaya çıkardığı Das Kapital sanayi devriminin doruğundaki İngiltere'de işçi sınıfının çalışma koşulları üzerinde yaptığı gözlem ve incelemelere dayandırdığı Das Kapital kısmen tarih, kısmen iktisat ve kısmen sosyoloji kitabıdır. Marks "kâra dayalı" bir ekonomik sistem olan kapitalizmin, bu kârlılığı sürdürmek için işçileri sömürmek zorunda olduğu için istikrarlı olamayacağını anlatır. Kâr dediğimiz şey esasen işçilere ürettikleri şeyin değerinden çok daha az bir ücret ödenmesi ile oluşan "artı değer" sayesinde oluşur. İşçiler ürettiklerinin karşılığını alamadıkları gibi, ürettikleri şey üzerinde de hiç bir söz hakkı sahibi olmadıkları için makineden farksızdırlar. Marks bunu "işçinin ürettiği şeye yabancılaşması"olarak tarif eder. Üretilen şey üzerinde söz hakkı, üretim araçlarının sahibi olan sermayenin yani kapitalist sınıfındır. Elde ettikleri artı değerle onlar giderek zenginleşir ve yeni yatırımlar yaparken işçilerin yoksulluğu giderek derinleşir. Bu ise sürdürülemez bir şeydir çünkü herşeyden önce makinalaşma ile kârın kaynağı olan işçi emeğinin üretim içindeki payı düşmekte bu da kârlılığın hep artarak sürdürülememesi sonucunu yaratmaktadır. Marks sürekli daha fazla kâr etmeye dayalı sistemin sonunda kendi çelişkilerinin kurbanı olup çökmesinin kaçınılmaz olduğunu savunur.
Das KapitalKarl Marx · Yason Yayıncılık · 20152,067 okunma
784 syf.
Puan vermedi
Marks’ın kapitalini herkes bilir ve fakat manifestosunu okur... manifesto doğrudan işçi sınıfı için bir metinken kapital kapsamlı bir üretim ilişkileri analizi yapan sınıf çelişkisini teorik olarak emek artı değer paradoksuna oturtan daha teknik bir okuma gerektiren uzun bir metindir. Marks’ın kapitali için pek çok okur arkaik bir metin olarak görüp kenara itmeyi tercih edebilir bu yaklaşım acemi bir bilmişlikten kaynaklanır. Evet kapital artı değer çelişkisini emek ve üretilen meta mal olarak kavramsallaştırmış çatışma bölgesi olarak işçi sınıfı ve üretim araçlarına sahip kapitalisti işaret etmiştir. 1800lerin dünyası için çok ilerici duran bu fikir şimdiki zamanlarda üretim ilişkilerinin dönüştüğünü dönüşürken sınıfların da kendi içinde dönüştüğünü emeğin ambalajlanıp hizmet olarak yeni bir metaya dönüştüğünü ve tüm yeni orataya çıkan şeylerin kapitalin terminolojisi içerisinde yer almadığını iddia ederek kapitali görmezden gelenler için şu söylenebilir: hala herhangi bir kapitalizm eleştirisi yine de Marks’ın icat ettiği kavramlarla başlayarak ilerler... bu bir zorunluluk olarak ortadayken unutulmaması gereken bir kitap olarak ilgililerine şiddetle tavsiye edilir...
Kapital 1. CiltKarl Marx · Sol Yayinlari · 20112,067 okunma

Karl Marx
Karl MarxYazar · 107 kitap
19. yüzyılda yaşamış filozof, politik ekonomist ve devrimci. Komünizmin kuramsal kurucusudur. Birçok politik ve sosyal konuda fikri olmakla beraber, en çok Komünist Manifesto'nun (1848) giriş cümlesinde özetlediği tarih analiziyle tanınır: "Şimdiye kadarki bütün toplumların tarihi, sınıf savaşımları tarihidir." Marx, bütün sınıflı toplumlarda olduğu gibi kapitalizmin de kendini yok etmeye yol açacak içsel dinamikler barındırdığına inanırdı; onun düşüncesine göre, nasıl ki kapitalizm eskimiş feodalizmin yerini aldıysa, sınıfsız bir toplum olan komünizm de "devletin proletaryanın devrimci diktatörlüğünden başka bir şey olmadığı" siyasal geçiş sürecinden sonra onun yerini alacaktır. Marx, sosyoekonomik değişimlere belirli bir tarihsel zorunluluk perspektifinden bakardı; ona göre kapitalizm, yapısal durumunun dinamiği ve çatışması sonucu yerini komünizme kesin olarak bırakacaktır: "Modern sanayinin gelişmesi, burjuvazinin ayaklarının altından bizzat ürünleri ona dayanarak ürettiği ve mülk edindiği temeli çeker alır. Şu halde, burjuvazinin ürettiği, her şeyden önce, kendi mezar kazıcılarıdır. Kendisinin devrilmesi ve proletaryanın zaferi aynı ölçüde kaçınılmazdır." (Komünist Manifesto) Marx, bu değişimin organize bir devrimci hareketle geleceğini düşünür; bu değişim, ancak uluslararası işçi sınıfının birleşik hareketiyle meydana gelecektir: "Bize göre komünizm, ne yaratılması gereken bir durum, ne de gerçeğin ona uydurulmak zorunda olacağı bir ülküdür. Biz, bugünkü duruma son verecek gerçek harekete komünizm diyoruz. Bu hareketin koşulları, şu anda varolan öncüllerden doğarlar." (- Alman İdeolojisi) Marx yaşadığı dönemde dünya çapında ünlü bir isim sayılmasa da, ölümünden kısa bir süre sonra düşünceleri dünya işçi hareketine yön vermiştir. Marksist Bolşeviklerin Rusya'da Ekim Devrimi'ni gerçekleştirmesi bunun en büyük örneğidir. 20. yüzyılda dünyada Marksist düşünce hemen hemen bütün ülkelerde taraftar bulmuştur. Marksizm, akademik ve politik çevrelerde en çok tartışılmış konulardandır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.