Das Kapital

Karl Marx
Yazar:
Karl Marx

Marx değil EngelsMarx
Bu Karl Marx dedikleri ne ayak diye merak edenlere halk tipi linçografi. Not: Yazarı gömme butonu olmadığından, bu bilinen kitabı üzerinden yazılmıştır. Bu nasıl inceleme diye gelen zırhını kuşansın. Evet EngelsMarx, böyle adlandırmak hakkaniyete daha yakın. Çünkü, Das Kapital'in 2 ve 3. cildini, Komunist Manifesto'nun ilk halini, Alman İdeolojisi'nin neredeyse hepsini, gazetelerde yayınlanan köşe yazılarına kadar ekürisi Engels yazmıştır. Diğer sözde eserlerinin durumunu Allah bilir. Yine mali yönden de tüm ömrünce bir eli Engels'in cebinden hiç çıkmamıştır. Baş eseri denebilecek Das Kapital, çoğu takipçisinin dahi bitiremediği bir ders kitabı havasındadır. Ha şimdi bir orjinallik, belki birazdan birşeyler verir diye diye okumaya devam eder, yuh arkadaş tüm kitap mı böyleymiş isyanıyla bitirirsiniz. Sözde eğitimsiz işçiler anlayabilsin diye onların seviyesine göre yazmıştır Mr. EngelsMarx. Bu derece farkındalık, idrak yoksunudur. Sanıldığının aksine sosyalizm, komunizm değil, bayana kadar, didik didik kapitalizmi anlatır. "Bu burjuva düzeninin beni para kazanma makinasına çevirmesine izin vermiyeceğim" demiş ve uçan kuşa borç takarak, kendinden çok etrafındakilere çektirerek yaşayıp gitmiştir. İngiltere'deki atelyesinde para yapan ekürisi Engels'i de (evet, bildiğimiz daevrimci Engels) tüm kankalığı süresince sülük gibi emmiştir. Her ne kadar Yahudilikle bir ilişkisi kalmasa da her gününü Cumartesi, her gecesini dolunay kıvamında yaşamıştır. Ömür boyu çektiğini söylediği basuru olmasaymış, ezik Engels daha neleri sıvarmış kim bilir. Büyük bir maharetle birkaç defa yüklü mirasları, malum ortamlarda hiç etmiş ama burjuva gibi yaşama çabası da hiç bitmemiştir. Bas bas paraları Helga'yalı taverna yaşantısından asla geri kalmayan bu daevrimcinin 4 çocuğu yetersiz
Felsefe ve Düşünce
Puan vermedi·365 syf.·
2021 46. kitabı
Açıkçası ; kapitalizm, sosyalizm, komunizm ve marksizim gibi ideolojileri öğrenmek ve bu uğurda verilen savaşların alt birleşkelerini öğrenmek için okudum. Aslında bir tarih kitabı gibi diyebilirim. Sürekli yanınızda bulundurup ideolojilerin ilkellerine göz atabilirsiniz, bir cep kitap gibi. Keyifli okumalar:)
2022 24. kitabı
Karl Marx, üretici güçler ve üretim ilişkilerinin belirli bir tarihsel andaki ilişkileriyle üretim biçimini belirlediğini söyler, kapitalizm de üretim araçlarına ve sermayeye sahip olan burjuva sınıfının çıkarına işleyen, onu meşru kılan bir sistemdir. Okuması pekde zor bir kitap olsada harika bir alt metne sahip olduğunu düşünüyorum ve tavsiye ediyorum
Puan vermedi·
Başlangıçta temel konu “meta (commodity)” kavramının çözümlemesidir. Meta, piyasada alınıp satılmak üzere üretilen şeydir yani sadece bir ihtiyaç karşılaması yetmez, aynı zamanda değişim için üretilmiş olması gerekir. Kullanım değeri ve değişim değeri noktasında ise Marx çok önemli bir ayrım yapar: Kullanım değeri, Bir şeyin işe yararlılığı iken Değişim değeri ise o şeyin başka mallarla hangi oranda değiştirilebildiğidir.Ve Marx’a göre Bir metanın değeri, onun üretimi için harcanan emek ile ilgilidir. Ama bu bireysel emek değil, toplumca ortalama kabul edilen gerekli emek zaman ‘dır.Marx aslında kapitalizmin temelini kuruyor be malların değerinin kaynağı, insanların harcadığı emektir diyor .
2017 2. kitabı
Diğer sosyal bilimciler Marx amcayı hep eleştirmişlerdir. özellikle de Marx'ın yaşamdaki her şeyi ekonomiye bağlama konusunda. Günümüz yaşantısına ve gündelik sosyal ilişkilere baktığımızda Marx amca pek de haksız görülmüyor.... Ayrıca kitabı okuduktan sonra marketten sakız alırken bile bin defa düşünmenize sebep olabilir :)
2023 73. kitabı
Okunma: 03 Eylül 2023 19:12
Das Kapital 3 Cilt olarak Karl Marx tarafından 1867 yılında yazılmış, kapitalist üretim biçiminin ekonomik yasalarının, sosyalist üretim biçiminin öncüsü olduğunu ve sınıf mücadelesinin kapitalist toplumsal üretimden köken aldığını ortaya koymak amacıyla siyasi ekonomi olarak kapitalizmin eleştirel bir analizidir. Marx`ın toplum, ekonomi ve siyaset hakkındaki bir bütün olarak Marksizm insan toplumlarının sınıf savaşını üretimi kontrol eden yönetici sınıf ile üretim için gereken emeği sağlayan mülksüz bir emekçi sınıf arasındaki çatışma ile ilerlediğini iddia etmektedir. kitapta üç ciltten de bahsetmektedir. Kitap dünyadaki ekonomilerden gelişmelerden yerini alan anlayışları anlatmaktadır. aynı şekilde Karl Maks`ın hayat hikayesini de anlatmaktadır. Kitabı okurken altını bol bol çizdim insana güzel bilgiler yer vermektedir. Her nesil kendi yaşamını sürmek ve sonra bizim yerimizi alması mukkader olan yeni nesile yol açmak zorundadır... Çünkü bu dünya doğmuş insanların büyük çoğunluğu için, sorun ölümden sonra yaşamın olup olmaması değil, aksine ölümden önce yaşamın olup olmadığı. bir alıntı yapmak istedim kitaptan. Birde kitap okurken tanrı evreni karatırken her şeyin bir zıttını yaratığını fark ettim. yaşam-ölüm, cennet-cehenem, erkek-kadın, iyi-kötü, ateş-su vb. belki de hayatın daha anlamlı olması ve kıymetini bilmemiz içindir bu zıtlıklar herkese iyi okumalar.
Das KapitalKarl Marx · Yason Yayıncılık · 20152,283 okunma
Marksizmin neden insanlık tarihinin gördüğü en saçma, başarısız ve tutarsız ideoloji olduğunu anlamak için okunması gerken bir eser fakat ikinci cildin yarısında bıraktım. Siyasetin düz dünya teorisi resmen, kitaptaki hangi tutarsızlıktan bahsetsem bilemedim, adam adeta paralel evrende yaşıyor. Yazar ne insan doğasını ve evrimini, ne de medeniyetlerin inkişafını ve toplumsal düzenin nedenleri anlayabilmiş. Hayatı ve gerçekleri yorumlayarak realist, insan doğasına uygun bir ideoloji tasarlamak yerine kafasında kurduğu düşüncelere göre bir dünya görüşü ortaya koymuş, hayatı görmek istediği gibi görmüş. Son olarak Marx'ın kendi ortaya koyduğu görüşlere tezat şekilde Engels'in tekstil fabrikasından geçinip eşini ve küçük kızını hediyelere boğup zenginlik içinde yaşatması da ayrı bir ironi.
2025 5. kitabı
Akıl hastası, suçlu, ilkel güdüleri baskın bir ucubenin zırvalıklarının bir araya getirilip yazıya dökülmesidir Das Kapital. İçerisindeki saçmalıkları mantıksal bir temelle ele alabildiğini ve çözüm önerisinde bulunduğunu sanan gaspçı/suçlu zihinler ise sosyalist/komünist güruhu oluşturuyor.
2020 9. kitabı
Her insanın okuması gerektiğini düşündüğüm bir kitap.Her yaşa uygun basımları da mevcut.Konsantre bilgi yumağı niteliğinde.İlerde 3 cilt halinde olanını da okuyacağım
2020 8. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2020 08:02
Keskin cümlelerle ve net ifadelerle yazılmış. Beklentim daha yüksekti o yüzden çok etkisi altına almadı. Ama genel anlamda iyi bir kitap. Farklı bir bakış açısı, benim de farklı bakmamı sağladı bazı konulara.

Karl MarxYazar · 107 kitap
19. yüzyılda yaşamış filozof, politik ekonomist ve devrimci. Komünizmin kuramsal kurucusudur. Birçok politik ve sosyal konuda fikri olmakla beraber, en çok Komünist Manifesto'nun (1848) giriş cümlesinde özetlediği tarih analiziyle tanınır: "Şimdiye kadarki bütün toplumların tarihi, sınıf savaşımları tarihidir." Marx, bütün sınıflı toplumlarda olduğu gibi kapitalizmin de kendini yok etmeye yol açacak içsel dinamikler barındırdığına inanırdı; onun düşüncesine göre, nasıl ki kapitalizm eskimiş feodalizmin yerini aldıysa, sınıfsız bir toplum olan komünizm de "devletin proletaryanın devrimci diktatörlüğünden başka bir şey olmadığı" siyasal geçiş sürecinden sonra onun yerini alacaktır. Marx, sosyoekonomik değişimlere belirli bir tarihsel zorunluluk perspektifinden bakardı; ona göre kapitalizm, yapısal durumunun dinamiği ve çatışması sonucu yerini komünizme kesin olarak bırakacaktır: "Modern sanayinin gelişmesi, burjuvazinin ayaklarının altından bizzat ürünleri ona dayanarak ürettiği ve mülk edindiği temeli çeker alır. Şu halde, burjuvazinin ürettiği, her şeyden önce, kendi mezar kazıcılarıdır. Kendisinin devrilmesi ve proletaryanın zaferi aynı ölçüde kaçınılmazdır." (Komünist Manifesto) Marx, bu değişimin organize bir devrimci hareketle geleceğini düşünür; bu değişim, ancak uluslararası işçi sınıfının birleşik hareketiyle meydana gelecektir: "Bize göre komünizm, ne yaratılması gereken bir durum, ne de gerçeğin ona uydurulmak zorunda olacağı bir ülküdür. Biz, bugünkü duruma son verecek gerçek harekete komünizm diyoruz. Bu hareketin koşulları, şu anda varolan öncüllerden doğarlar." (- Alman İdeolojisi) Marx yaşadığı dönemde dünya çapında ünlü bir isim sayılmasa da, ölümünden kısa bir süre sonra düşünceleri dünya işçi hareketine yön vermiştir. Marksist Bolşeviklerin Rusya'da Ekim Devrimi'ni gerçekleştirmesi bunun en büyük örneğidir. 20. yüzyılda dünyada Marksist düşünce hemen hemen bütün ülkelerde taraftar bulmuştur. Marksizm, akademik ve politik çevrelerde en çok tartışılmış konulardandır.