Kitle ve İktidar

Elias Canetti
Elias Canetti'nin 30 yıllık çalışmasının ürünü olan Kitle ve İktidar sosyoloji, antropoloji, psikoloji... gibi disiplinleri içeren; ama onların sınırlarıyla yetinmeyen benzersiz bir çalışma olarak tanınıyor. Canetti bu kitabında "kitle" ve "iktidar"ın birbirlerini nasıl etkileyip çoğalttığını; insanlar arasında "emir" ve "itaat" ilişkisinin nasıl biçimlenerek saldırganlık mekanizmalarına dönüştüğünü anlatıyor. En az sorgulanan, dolayısıyla en tehlikeli şey olan "emir verme"nin emredilende özgür bir kişilik edinmesini önleyen bir sızı bıraktığını, bu sızının sürekli emredilen-lerde katmerleşerek itaati içselleştirdiğini gösteriyor. Canetti 1930'larda kitle eylemlerinin her tür politik mücadelenin en önemli silahı olduğunu fark ederek "kitle" ve "iktidar" ilişkisi üzerinde çalışmaya başlar. Çalışması ilerledikçe ilişkinin "tarih üstü" boyutlarını keşfeder ve insanın özüne yönelir. Hayvan sürülerini, bir araya gelmiş her tür insan topluluğunu çağ, coğrafya, din farkı gözetmeksizin devasa bir literatür taraması yaparak inceler. Yaşadığı yıllar, özellikle İkinci Dünya Savaşı'nın tarihteki en büyük kitle hareketlerinin ve kitlesel yıkımların görüldüğü yıllar olması; bir "iktidar" simgesi olarak Hitler'in vahşeti doğru iz üzerinde olduğunu gösterir: Kitle yıkıcı, iktidar öldürücüdür. İnsan "iktidar" isteği ile Tanrı'nın kıyamet ve dehşet tehdidini çalmıştır. Ölüme karşı direnmenin yolu ise emre karşı koymak ve yaratmaktır. Canetti "düşünmek ısrar etmektir" diyerek Kitle ve İktidar'ı kaleme aldığı 30 yıl boyunca bu çalışmasını gölgeleyecek kapsamda başka eser vermedi. Çok sayıda araştırmaya ve her yıl Viyana'da düzenlenen bir sempozyuma konu olan bu kitaptan sonra insan doğasının kitle ve iktidarla ilişkisini bu denli kuşatan başka bir kitap da yayımlanmadı. Düşünsel zenginliğinin yanı sıra böylesi kitaplarda çok az rastlanan edebi bir anlatıma da sahip olan Kitle ve İktidar, zamana karşı direnerek insanı anlamada başvuracağımız vazgeçilmez kaynaklardan biri haline geldi. Anlamanın müthiş bahtiyarlığını hissetmek isteyenler için... (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Elias Canetti
Elias Canetti
Çevirmen:
Gülşat Aygen
Gülşat Aygen
Tahmini Okuma Süresi: 14 sa. 58 dk.Sayfa Sayısı: 528Basım Tarihi: 2017İlk Yayın Tarihi: 2016Yayınevi: Ayrıntı YayınlarıOrijinal Adı: Masse Und Macht
ISBN: 9789755392301Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
528 syf.
9/10 puan verdi
İnsanın tapınma ihtiyacı sınırsızdır
Öncelikle otuz yıllık bir çalışmayı birkaç satırla tavsiye ettiğim için özür dilerim. Kitle nedir, kendi içinde hangi gruplara ayrılır, iktidarla olan bağı nasıl yorumlanır? "Ağır kitaplar" serisinin hakkını veren bu "ağır kitap" bize özünde ilkel tavırlar yatan kitle hareketlerini ve beraberinde getirdiği kitlesel yıkımları anlatmakta, yani şiddetin doğasını. Bunu yaparken düşüncelerini çeşitli mitlere dayanarak anlatan Canetti sizi dolu dolu bir okuma serüvenine çıkarıyor emin olun.
Kitle ve İktidar
Kitle ve İktidarElias Canetti · Ayrıntı Yayınları · 2017573 okunma
Reklam
528 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
32 günde okudu
Bu kitaba yorum veya inceleme yazabilmek için insanın elini yüzünü yıkayıp, saçını tarayıp -saçı olanlar için- dolaptaki en iyi giysiyi giyip klavye başına oturmak gerekiyor. 'İyi olan her neyse, kötüyle karşılaştırılmak için var.' diyor Canetti kitabın 321. sayfasında; giriş cümlem bu yüzden. Kendime emir verip bir kaç cümle yazayım diyordum ki: 'Emirler dilden eskidir. Böyle olmasaydı, köpekler emirleri anlamazdı.' (s:327) cümlesi çarpıyor yüzüme. Vazgeçtim. Kitabın neredeyse tamamı -dipnotlar dahil- alıntılık, her sayfasının üzerine ayrı inceleme&yorum yazmayı gerektiriyor. Yangından kurtarılacak ilk kitaplar arasında. Felsefe, psikoloji, antropoloji, tarih.... kitabı hangi kategoriye koysam az gelecek. Ölmeden önce okunması gereken ilk beşte olmayı hak ediyor. Üzerine ne okusam yavan, tatsız kalacak. Not: Eleştirmen, yorumcu vs. değilim. Şahsi bir not sadece.
Kitle ve İktidar
Kitle ve İktidarElias Canetti · Ayrıntı Yayınları · 2017573 okunma
528 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Bu kitaba büyük heveslerle başlamıştım. Doğrusunu söylemek gerekirse umduğumu bulamadım. Beklentim
Eric Hoffer
Eric Hoffer
’ın
Kesin İnançlılar
Kesin İnançlılar
kitabındaki gibi sürükleyici bir anlatım ve çarpıcı tespitler bulmaktı. Aksine kitap biraz durağandı ve çok fazla detaya inilmişti. Elbette bu, eserin kötü bir eser olduğu anlamına gelmiyor. Son derece geniş ve faydalı bilgiler içeren detaylı bir ders kitabı niteliğinde. Kitle nedir? İktidar nedir? Kitle çeşitleri, kitle simgeleri… bir çok teknik açıklama mevcut içerikte. Farklı zamanlardan, farklı din ve inanışların hakim olduğu farklı coğrafyalardan kitle ve iktidar örnekleri vermiş eser. Örneğin şiilik konusunda çok detaylı bilgiler edindim. Avrupa’daki veba salgını, yazarın ele aldığı ayrı bir dikkat çekici konuydu. Kitabın sonundaki Delhi Sultanı Muhammed Tuğluk’un iktidar serüveni ele alan bölüm ise “iyi ki kitapla tanışmışım, 500 sayfa okuduğuma değdi” dedirtti. Din otoritelerinin iktidarların eylemlerini meşrulaştırma aracı olarak kullanılmasının çarpıcı bir örneği niteliğinde. Politika okumayı seven herkese okumayı tavsiye edebileceğim bir eser. Yeni Delhi Sultanı’nın hikayesini de buraya bırakıyorum: bizaydinlanirken.blogspot.com/2023/07/siyasi-... İyi okumalar…
Kitle ve İktidar
Kitle ve İktidarElias Canetti · Ayrıntı Yayınları · 2017573 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.