US
2026 2. kitabı
Immanuel Kant’ın Arı Usun Eleştirisi (Kritik der reinen Vernunft), modern felsefenin en önemli dönüm noktalarından biridir. Kant, rasyonalizm ile empirizm arasındaki çatışmayı "Transandantal İdealizm" ile çözmeyi amaçlar. ​ ​Kopernik Devrimi: Kant, bilginin nesneye değil, nesnenin zihnimizin yapısına uyduğunu savunur. Bilgi, dış dünyadan gelen verilerin zihindeki uzay ve zaman formlarıyla işlenmesiyle oluşur. ​Sentetik A priori: Kitabın ana sorusu "Sentetik a priori yargılar nasıl mümkündür?" üzerinedir. Yani deneyden bağımsız ama bilgiye yeni bir şey katan doğruların (matematik ve fizik gibi) kaynağını araştırır. ​Fenomen ve Numen: Kant, dünyayı ikiye ayırır: ​Fenomen: Algıladığımız, zihin süzgecinden geçmiş görünüşler dünyası. ​Numen (Kendinde Şey): Zihinden bağımsız olan ve asla tam olarak bilinemeyecek olan öz. ​Metafizik Sınırlandırması: Tanrı, ruh ve evrenin sonsuzluğu gibi konular "arı usun" sınırlarını aşar. Kant’a göre bu konular bilimsel bilgi nesnesi olamaz, ancak pratik akıl (etik) için gereklidirler. ​Özetle: Kant, insan aklının neleri bilebileceğini ve sınırlarının nerede bittiğini sistematik bir şekilde çizer. Bu eser, özneyi bilginin merkezine yerleştirerek kendisinden sonraki tüm felsefe tarihini (Hegel, Schopenhauer, Heidegger) derinden etkilemiştir. ​
Felsefe
Arı Usun EleştirisiImmanuel Kant · İdea Yayınevi · 2020319 okunma