·376 syf.····Okunma: 17 Ocak 2026 19:45 Kitabı okuduktan sonra inceleme yazılmadan asla geçilmeyecek bir kitap okudum. Karadenizli bir ailenin savaş yüzünden parça parça oluşunu anlatan bir roman.
Kitap, Temel Çavuş’un ailesini konu alıyor. Temel Çavuş, ailesini binbir zorluklarla hayatta tutmaya çalışırken yeniden askere çağırılıyor. Ardından daha yaşı gelmediği halde en büyük oğlu Ali çağrılıyor. Geride ise anne ve küçük çocukları kalıyor.
Savaşın getirdiği en büyük zorluklarla çocuklarla bir başına kalmış Şakire’nin evlatlarını hayatta tutmaya çalışını konu alıyor. Yokluk, sefalet, hüzün ihanet ve acımasızlık gibi olayları resmen yaşayarak okudum. Bir parça ekmeğe muhtaç kalmanın verdiği hüznü, çaresizliği sonuna kadar hissettim. Bu Vatan kolay kazanılmadı. Erkekler askere gidip savaşırken geride kalan aileleri açlıkla, sefaletle ayakta durmaya çalıştı. O zamanların acımasızlığı, ihanetliği daha anlatılmaz boyutta.
Okurken sizi sürekli duygulandıracak bir kitap. Çaresizliği okuya okuya hissedeceğiniz bir kitap. Kitabı okurken başta lazca konuşmalar okurken zorlasa da bir yerden sonra alıştım. Başta durağan gelip sonradan çok akıcı bir kitap oldu benim için. Özellikle Ali ve Tenzile kısımlarını okumak çok keyif verdi bana.