2023 77. kitabı
Eylül, Türk edebiyatında ilk başarılı psikolojik roman olarak kabul edilir. Eylül romanı, İstanbul'da yaşayan varlıklı bir ailenin trajik hikayesini anlatır. Suad, duygusal ve sanata düşkün bir kadındır. Süreyya ise onun iyi kalpli ama sıradan bir tüccar olan kocasıdır. Evlilikleri dışarıdan mutlu görünse de, Suad derin bir yalnızlık ve ruhsal boşluk hisseder. Bu sırada Süreyya'nın en yakın arkadaşı ve Suad'ın çocukluk tanıdığı Necip, sık sık evlerine gelmeye başlar. Necip, Suad gibi hassas ve romantik biridir. Zamanla ikisi arasında, önce fark edilmeyen, sonra giderek güçlenen derin bir duygusal yakınlık oluşur. Aile yazı Boğaz'daki yalıda geçirirken, bu duygular doruğa ulaşır. Süreyya'nın varlığına rağmen, Suad ve Necip arasında güçlü bir çekim vardır. Her ikisi de bu yasak aşkın farkındadır ve büyük bir vicdan azabı çekerler. Süreyya'ya ihanet etmek istemezler, ancak duygularını da kontrol edemezler. Roman boyunca karakterlerin iç çatışmaları, suçluluk duyguları ve bastırılmış arzuları derinlemesine işlenir. Olayların fiziksel akışından çok, karakterlerin ruh halleri ve psikolojik tahlilleri ön plandadır. Gerginlik giderek artar. Bir akşam, yalıda çıkan bir yangın her şeyi değiştirir. Necip, Suad'ı kurtarmak için alevlerin içine dalar. İkisi de yangında hayatını kaybeder. Roman, Süreyya'nın büyük bir acı ve yalnızlık içinde kalışıyla sona erer. Eylül, yasak aşkın değil, daha çok ruhsal uyumsuzluğun, toplumsal normların bireyi sıkıştırmasının ve kaçınılmaz yazgının trajik bir anlatısıdır.
EylülMehmet Rauf · İnkılap Kitabevi · 201750,1bin okunma