Hakikatle İyileşmek Mümkün mü?
2026 1. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2026 10:42
Psikoloji temalı olduğu için okumaya başladığım ve Irvin D. Yalom’dan okuduğum ilk kitap olan Divan, sade ama derin diliyle beni hemen içine aldı; akademik olmadan psikolojiyi bu kadar anlaşılır ve akıcı anlatabilmesi kitabın en güçlü yanlarından biriydi. Özellikle “hakikat” kavramı, Freud’un bu konudaki düşüncesinin Dr. Ernest Lash tarafından ele alınması ve bir deney üzerinden sınanmasıyla beni en çok etkileyen kısım oldu. Marshal karakterinin kendi hırsı yüzünden iki kez dolandırılması, insanın zaaflarıyla nasıl tekrar tekrar aynı noktaya sürüklendiğini çok çarpıcı bir şekilde gösterirken, avukat Carol’dan adeta bir terapist gibi destek alması kitabın insanî yönünü daha da güçlendirdi. Divan, psikiyatristlerin de insan olduğunu, onların da çelişkileri ve kırılganlıklarıyla var olduğunu açık ve sahici bir şekilde ortaya koyuyor; belki de bu yüzden okurken rahatsız eden ama etkisi uzun süre kalan bir kitap. Yalom’un diğer eserlerini merak ettiren, güçlü ve dürüst bir kitaptı. Irvin D. Yalom Divan
DivanIrvin D. Yalom · Ayrıntı Yayınları · 20216,7bin okunma