O İnciler Artık Benim Kaderim!
2026 9. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2026 11:50
Bazı kitapları ele alıp okuduğunuzda ilk baştaki o Umutsuzluğu, çaresizliği, yalnızlığı, tükenmişliği görüp kitabın sonunu kendiniz yazarsınız. John Steinbcek 'in İnci adlı eserinde de sonunu ben kendim yazdım. Kısa ama derin bir kitap olan bu eserde akıcı bir anlatımı sayesinde bir çırpıda okuyabileceğiniz bir kitaptır. Eserde Kino adlı adamın başından geçenler anlatılır. kino evli ve bir bebeği vardır. Atalarından gelen bir yaşam sürmektedir. Bir kıyı kasabasında yaşayan Kino, zamanını denizde inci bulmaya çalışarak geçirmektedir. Bir gün oğlu Coyotito'yu akrep ısırması sonucu doktora giderler fakat doktor paragöz olup gelen fakir insanları hiç takmamaktadır. Uşağına evde olmadığını söyleyip onları kapıdan geri çevirir. Bu çaresizlik sonrası eşi Juana' nın o sırada tanrıdan tek dileği vardır: Bir İnci bulabilmektedir. Çok büyük bir inci bulurlar fakat Kino'nun hayaleri hiç de istediği gibi gitmeyecektir... Bu kitap öncelikle insanların inanışları göze çarpmaktadır. Bulunan incinin lanetli olduğu inanışı gerçekten de sonu hüsaran ile biter. Bizler olması istediğimiz veya istemediğimiz şeyleri kendi zihnimiz ile yönlendirmekteyiz. İkinci olarak insanların kendi çıkarları için senin varlığını bilip bilmediği vardır. Burada doktorun başta parası olmadığı için çocuğu tedavi etmesini reddetmesi ve beraberinde incinin bulması ile birlikte hiçbir şey olmamış gibi yalan konuşup çocuğu tedavi etmeye çalışması söz konusudur. Kino yaşadığı yoksluk neticesinde paranın, malın kendisine gelmesinin beklemesi söz konusudur. İnsanın kurduğu halayler ile bir yandan da var olan gerçeklerin çatışması vardır. Kino, inciyi bulması ile kurduğu hayler ve beraberinde getirdiği hayal kırıklığının yerine gerçekler alacaktır. Bir başka nokta ise insanların zalimliği, kötülüğü söz konusudur. İnci tüccarların çok değerli bir inci olduğunu anlamaları ile Kino'ya bu hiçbir işe yaramaz deyip kandırmaya çalışmaları ve sonrasında incinin peşine düşmüşleri vardır. Bizler bazen hep daha fazlasını isteyerek gözümüzün önünde olan mutlulukları kaçırırız. Para ile mutluluğun olmadığını asıl mutluluğun kendi ailen ve sağlığına ilgili olduğunu görmekteyiz. Bırakalım dışarda olup bitenleri kendi içimizdeki mutluluğu bulmaya çalışalım çünkü mutluluk içimizdedir.
Alıntı
İnciJohn Steinbeck · İletişim Yayınları · 202349,8bin okunma