Kendi Gölgemizle Yüzleşme Cesareti: İnsan Olmak Üzerine Bir Okuma
2026 7. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2026 22:50
Engin Geçtan’ın Türk psikoloji literatürünün mihenk taşlarından biri olan "İnsan Olmak" eseri, işte tam olarak böyle bir kitap. Bir okuma eyleminden ziyade, sarsıcı bir "kendine gelme" tecrübesi. Kitap, 1980'lerde kaleme alınmış olmasına rağmen, günümüzün hızla yalnızlaşan ve kendine yabancılaşan modern insanını o kadar taze bir dille anlatıyor ki, okurken zamanın hükmünü yitirdiğini hissediyorsunuz. Geçtan, akademik bir didaktizmden uzak, bilge bir yol arkadaşı üslubuyla; değersizlik duygumuzdan öfkemize, korkularımızdan "mış gibi" yaptığımız hayatlara kadar ruhumuzun en savunmasız kıvrımlarına ışık tutuyor. Eserin en çarpıcı yönü, "Sorumluluk" kavramına getirdiği varoluşsal bakış açısı. Günlük hayatta bir yük, bir zorunluluk gibi algıladığımız sorumluluğu, Geçtan "özgürlüğün bedeli" olarak tanımlıyor. Yazara göre insan, kendi hayatının sorumluluğunu üstlenmediği sürece kurban rolünü oynamaya mahkumdur. Başımıza gelenler için aileyi, toplumu veya kaderi suçlamak konforlu bir kaçış olsa da, direksiyona geçip "Bunu ben seçtim, sonucunu ben yaşıyorum" diyebilmek, yetişkin olmanın yegane şartıdır. Kitapta altı çizilmesi gereken bir diğer hayati kavram ise "Mış Gibi Yaşamak". Başkalarının beklentilerini karşılamak, onaylanmak ve sevilmek uğruna taktığımız maskelerin (personaların), bizi asıl benliğimizden nasıl kopardığını tokat gibi yüzümüze çarpıyor. Kendi ritmimizi bulmak yerine, toplumun müziğine ayak uydurmaya çalışmanın yarattığı o derin yorgunluğu ve mutsuzluğu, satır aralarında kendi hikayemiz olarak okuyoruz. Engin Geçtan, okurunu teselli etmiyor; onu sarsıyor. "Korku, yaşanmayan hayattır" diyerek, garantici tavrımızın bizi hayattan nasıl kopardığını gösteriyor. Ancak bu sarsılış, yıkıcı değil, onarıcı bir sarsılış. Çünkü yazarın da dediği gibi; "Bir insanı sevmek, onun gerçeklerini anlamaya çalışmayı da içerir." Bu kitap, kendimizi sevmek için önce kendi gerçeklerimizi, gölgelerimizi ve korkularımızı anlamaya yönelik bir davet. "İnsan Olmak", bitirip kenara koyacağınız bir kitap değil; hayatınızın farklı dönemlerinde, sıkıştığınız her anda dönüp tekrar bakacağınız bir pusula. Kendi içine doğru dürüst bir yolculuğa çıkmak isteyen, aynadaki suretiyle barışmaya niyetli herkesin kütüphanesinde bulunmalı. Çünkü insan olmak, bir varış noktası değil, bitimsiz bir oluş sürecidir. Ve bu süreçte Engin Geçtan, tutulabilecek en iyi ellerden biridir.
İnsan OlmakEngin Geçtan · Metis Yayınları · 202533,5bin okunma