···Okunma: 19 Ocak 2026 00:34 Stephen King'in 2018 yılında yayınlanan bu kısa romanı Castle Rock isimli kurgusal bir kasabada yaşayan Scott Carey'in başına gelen ilginç bir olayı konu alıyor. Scott Carey ne kadar yerse yesin her geçen gün kilo vermektedir. Diğer ilginç bir yönüyse kilo vermesine rağmen fiziksel görünümünde değişiklik olmaz. Kendini 0 noktasına odaklayan, yani tamamen kilo verip öleceği günü hesaplayan Scott'un zamanını nasıl geçirdiğini okuyor Romanın merkezinde Scott Carey vardır. Scott’un kilosu gizemli biçimde azalır, ancak fiziksel görünümü değişmez. Doktorlar bir açıklama bulamaz. Bu doğaüstü durum, King’in alışıldık korku anlatısından ziyade sembolik bir çerçeve sunar.uz.
King, bu kez okuru korkutmak yerine yumuşak bir yüzleşmeye çağırır. Scott, komşuları olan eşcinsel çiftle kurduğu ilişki sayesinde empatiyi öğrenir. King, toplumsal kutuplaşmayı doğrudan değil; gündelik iyilikler üzerinden ele alır.
Temalar:
__________
Empati ve hoşgörü,toplumsal önyargılar,yalnızlık,küçük iyiliklerin gücü,değişim ve kabulleniş,beden–ruh karşıtlığı
Sonuç: Yükseliş, Stephen King’in en sessiz ama en dokunaklı metinlerinden biridir.
King’in verdiği temel mesaj şudur:
_______________________________________
İnsan, hafiflediğinde değil;başkalarını anladığında yükselir.
Bu eser, King’in yalnızca korkunun değil, insanî umudun da yazarı olduğunu gösterir.