Tartışmaya açık bir kitap
2026 9. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2026 00:22
Kreutzer Sonat, Tolstoy’un en sarsıcı ve tartışmalı eserlerinden biriydi. Kitap, bir trende tanışan yolcuların arasında geçen uzun bir itiraf şeklinde ilerliyor. Pozdnışev adlı adam, kendi evliliğini, kıskançlığını ve sonunda işlediği korkunç suçu öyle çıplak bir dille anlatıyor ki, okurken insanın midesi kalkıyor, kalbi sıkışıyor. Tolstoy burada aşkı, evliliği, cinselliği ve kıskançlığı öyle acımasızca masaya yatırıyor ki, 19. yüzyılın sonunda yazılmış olmasına rağmen bugün bile tüyler ürpertici derecede güncel hissettiriyor. Kitabın en çarpıcı yanı, Tolstoy’un kadın-erkek ilişkisine ve evliliğe dair getirdiği sert eleştiri. Pozdnışev’in “aşk diye bir şey yoktur, sadece fiziksel arzu vardır” gibi görüşleri çok tartışılmalı. Okurken “Tolstoy bunu gerçekten mi düşünüyor?” diye sordum kendime. Anlatım sade, doğrudan ve rahatsız edici derecede dürüst. Tolstoy yine karakterin iç dünyasını öyle ustaca açıyor ki, Pozdnışev’e hem acıyor hem de ondan nefret ediyorsunuz. Kitabın sonundaki bölümü okurken yer yer yok artık dedim. Ama bu rahatsız edicilik, kitabın gücü. Hafife alınacak bir eser değil; okuduktan sonra evlilik, aşk ve insan doğası üzerine uzun uzun düşünüyorsunuz. Çeviri yine harika. Dili akıcı. Eğer psikolojik derinlik, toplumsal eleştiri ve sarsıcı bir okuma deneyimi arıyorsanız, Kreutzer Sonat tam size göre. Ama uyarıyorum: Okuduktan sonra bir süre huzursuz hissedebilirsiniz.
Kreutzer SonatLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201913,6bin okunma