···Okunma: 20 Ocak 2026 12:04 Sizlerle Dr. Gregory S. Brown'ın Kendini İyileştiren Zihin eserini paylaşacağım. Hem kendinden hemde hastalarından yola çıkan doktor her ne kadar terapi alsakta bütün iyileşmenin terapi odasından çıktıktan sonra başladığını vurguluyor. Yaşadıklarımıza verdiğimiz tepkileri seçme şansı olan bir varlık olarak herhangi bir destek alamadığımız durumlarda bile kendimizi iyileştirmek için elimizden geleni yapacak potansiyele sahibiz. Öyle ki akıl hastalıklarından önce akıl sağlına önem verilmesi -ağır hastalıkları olanların dışında- mucizevi bir etkiye neden oluyor. Akıl sağlığını "zihninizin tam kapasite çalışarak size niyetlerinizi gerçekleştirebilme inancı ve yeteneği vermesi" olarak tanımlıyor. Çağımızın yaygın psikolojik hastalıklarından; anksiyeteye, depresyona ve tükenmişliğe bir alternatif sunması okurken beni de çok düşündürdü. Hiçbir şey yapmadan sadece ilaç kullanarak iyileşeceğini düşünmek insanı hayata karşın azimsiz kalabiliyor. Lakin genede çaresiz değiliz. Çünkü doktor ikinci bölümde psikolojik özbakımın beş temel direğini örneklerle anlatarak bizlere kıymetli yollar sunuyor. Peki nedir bu pratikler gelin birlikte bakalım.
Nefes, uyku, maneviyat, beslenme ve hareket.
Nefes, bir rahatlama pratiği ama illaki bilindik manada meditasyon yapmanız gerekmez. Sıkıntılı anlarınızda nefesinize ve içinize odaklanabilirsiniz. Zihni dinlendirip dinamik bir şekilde güne başlamak günün tamamını etkilediğinden maddeler içerisinde uyku sanırım en önemli olanı. Maneviyat pratiği inandığınız dine göre değişiyor. Eğer inanmıyorsanız manevi destek verecek gruplara katılmak iyi gelebilir. Beslenme ve onunla eş değer bir tesire sahip hareket yani spor zannımca hepimizin daha çok bildiği bir alanlar. Doktorun spor yerine hareket demesinin sebebi ise yürüyüş, dans, iş gibi alternatiflerin olması. Kendimi kontrol ettiğimde beş maddeyi duruma göre kullanan biri olarak gerçekten etkili olduğunu söylebilirim. Evvela okuyup tefekkür ettikten sonra tatbik etmeniz akıl sağlığınızı korumanız için elzem.