2026 20. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2026 16:35
Kitap dostlarına selam olsun. #halilcibran #asiruhlar ile geldim. Cibran'ın 1908 de yayınlanan 3. Arapça romanı Asi Ruhlar dört hikayeden oluşurken her hikayede altı dolu dolu durumları sunar. Verde El-Hani görünen durumların göründüğü gibi olmadığını ve her verilen kararında doğru olmadığını sunar Düğün Şöleni önemli olan yüreklerin mi yoksa bedenlerin mi birleşmesi konusunu göz önüne getirir. Mezarlığın Çığlığı hak kararı , hakkaniyet ile verilen karar ve hak bilmez güçlünün verdiği karar, halk karşısında sunulan anlam bütünlüğünün değerlendirilmesi yahut haksız yere verilen kararın çoğunluğa(güçsüze) empoze edilmesi Günahkâr Halil işte bu, eseri alıp yukarı taşıyan okurda etki bırakan hikaye diyebilirim. İnanç ve toplumsal değerlere karşı halkı istenilen yöne sürüklemek , insan gücünü kullanarak hayatlarını sömürmek , belli topraklar üzerinde yaşayan halkın din liderleri ve güç lideri tarafından insanlara sunduğu emperyalist düşünce tarzı o kadar güzel sunulmuş kii , okur evet bunun değerlendirmesi şöyle olmalı deyip karşılıklı istişare açılabilecek bir hikâye. "Bilgi güçtür" önemli olan bu bilğiyi nasıl kullandığınızdır. Bilgiye anlam farklılığı katarak kitleleri her şekilde etkileyebilir ve yönetebilirsiniz. Bu kaçınılmaz bir gerçekliktir. Bilgi araştırıldığı ve üzerinde fikirler yürütüldüğü, doğru yönde kullanıldıgı takdirde hayatları , toplumları, toplulukları refaha , huzura , mutluluğa sürükler. Aksi halde toplumları , toplulukları kullanılmaya ve hayat içinde her türlü kötülüğü yaşamalarına yol açar. Yazarın hayat içindeki yolculuğu , bakış açısı bana doğru ya da tezat gelebilir beni ilğilendiren kalemi ve sunumlarıdır. Ben yazarın kalemini insanlık geneli olarak degerlendirdiğimde Cibran'ın kalemi insanlık içindeki bütün olmazları , haksızlıkları , feryatları , isyanları , çığlıkları ve insanlığın dilindeki olanı sunduğunu gösterdiğini görüyorum. Kalemi dünyaya , insanlığa bir haykırıştır bence. 1908 yılında yayınlanan eser içindeki hikayelerde oluşturulmuş kurguların yaşam içindeki gerçekliğinin hâlâ devam ettiğini görüyoruz. İnsanlık bir çok konuda ilerlerken , insanın insan üzerindeki davranış stratejisi aynı. Türün türü yok edişi. Güçlünün güçsüzü ezişi. Emperyalist düşünce yine aynı. Sana yaşamak için gerekli olanı veririm ama benim malımsın düşüncesi. Doyurma , aç da bırakma ama öldürmeyecek kadar ver alğısı. Okunması gereken eserler arasında bence Herkese güzel bir gün diliyorum Hoşça kalın
Asi RuhlarHalil Cibran · Erasmus Yayınları · 20173,465 okunma