2026 4. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2026 19:14
''Bütün insanlar bu dünyayı ziyaret eden ruhlardır ve ruhlar asla ölmezler" Herkese merhaba! Od’dan sonra sayın İskender Pala 'dan okuduğum bir diğer kitabıyla geldim bugün. Akşam Yıldızı..Nam-ı diğer Zühre,Mavi Yıldız,Venüs’.. 12000 yıl öncesine,Göbeklitepe’ye gidiyoruz. Ulu kayının gölgesinde yaşayan ulu ruha inanan ufak bir kabileyle başlıyor hikaye.O kabilede kaşları,kirpikleri,saçları olmayan bir bebek doğar.Lanetli olduğuna,kabilenin sonunu getireceğine inanılan bebeğin tanrılara kurban edilmesine karar verilir.Ve yerine getirilecek ayin gecesinde bir felaket olur.O felaketten sadece dört kişi kurtulur:Sarıca, Çira, lanetli bebek Parmak ve Köpek Tırnak.Felaketin bir araya getirdiği bu insanlar birbirleri için bir aile,oba olacakken başka bir kabile nedeniyle yolları ayrılır,savrulurlar.Birbirlerine söz veren ama sonrasında birbirlerini kaybeden bu iki insanın yıllar sonra Göbeklitepe’de birleşmesine,aşkı ve hakikati aramalarına tanık oluyoruz. Yazarımız kitabı yazarken araştırma süzgeçlerinden geçirmiş;fakat o dönemle ilgili çok fazla bilgi olmadığı için kitapta birçok ilkin nasıl gerçekleşmiş olabileceğine dair teoriler anlatılmış: ilk tuzun nasıl keşfedildiği,ilk buğdayın nasıl bulunduğu ya da yerleşik hayata nasıl geçliği gibi; ilk yalanın neden söylendiği,ilk savaşın nasıl başlatıldığı,iyiyle kötünün mücadelesi,tek tanrıya geçişin kademeleri,ilk ibadetin nasıl yapıldığı gibi o dönemlerin keşiflerine yolculuk yapıyoruz. Ve tabii Göbeklitepe..Hayat ile ölüm arasında bir geçit,bir göbek bağı..Hala esrarı tam olarak çözülemeyen bu yapıyı anlatırken İdris peygamber ile bağ kuruyor yazar.Rab tarafından insanlara tüm o keşifleri ‘öğreten’ birinin varlığından bahsediyor.Semboller,ayinler,mistik bir hava da bizleri içine alıyor. Tüm kitabı keyifle okudum,sadece sonunu daha farklı hayal etmiştim;ama olsunSiz de benim gibi yazarı yeni yeni okuyorsanız bu kitapla başlayabilirsiniz.Herkese şimdiden keyifli okumalar.
Akşam Yıldızıİskender Pala · Kapı Yayınları · 20208,1bin okunma
Göbeklitepe ile ilgili okumak güzel. Ben de en son Göbeklitepe'nin Kayıp Mührü kitabını okudum. Bu aralar ilgi odağım... Bu kitabı da listeme ekledim