Puan vermedi·94 syf.····Okunma: 21 Ocak 2026 15:35 Tolstoy’un ölüm temasını beş farklı öyküyle ele aldığı, kısa bir eser.
İlk metin olan Holstomer, 19. yüzyılda gerçekten yaşamış bir atın doğumdan ölüme kadarlık hikâyesini anlatırken; ötekileştirme, vicdan, adalet ve sınıf ayrımlarını ele alıyor.
Çömlek Alyoşa, -en sevdiğim kısmdı- kimseyi kıramayan, her şeye razı gelen bir insanın babasını mutlu etmek için sevdiği kadını bırakması ve sonucu olgunlukla karşılaması beni çok etkiledi.
#kitaptanalıntı
-Ne olmuş hep yaşayacak mıydık da? Bir gün ölmek de gerek, dedi Alyoşa her zamanki gibi bir çırpıda… Bak evliliğe razı gelmemeleri daha iyi olmuş, yoksa boşa gidecekti. Şimdi her şey yoluna girdi. (52.sayfa)
🪭Balodan Sonra, bir aşkın adaletsizlik karşısında nasıl yok olduğunu anlatırken bu kez ölenin insan değil, aşk olduğunu hissettiriyor.
Köyde Şarkılar, asker uğurlamasının ritüelleri üzerinden ölüm fikrini sezdiriyor. -bu kısmı pek sevemedim.-
Tolstoy bu kitapta ölümü yalnızca son değil; değişim, vazgeçiş ve geride bırakılan değerler olarak da düşünmemizi sağlıyor. Kısa ama düşündürücü.