artık bende okumuş ve yaşamış olanlardanım.
2026 2. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2026 11:49
Dünya ikiye bölünmüştür, denir. Tolkien'ın yapısı söz konusu olduğunda: Yüzüklerin Efendisi'ni okumuş olanlar ve okuyacak olanlar. Artık siz de okumuş olanların tarafına geçebilirsiniz. Unutmayın, hiçbir film edebiyat eserinin yerini tutamaz. (arka kapak yazısı) Ben şahsen, artık okumuş olan tarafta olduğum için çok mutluyum. Böyle bir başyapıtı neden daha önce okumadığımı, neden okumaya korktuğumu sorgulamakla beraber tamamen okuduktan sonra bir daha asla ilk okuduğumda hissettiklerimi hissedemeyeceğimi iyice anladım. Herkes Yüzüklerin Efendisi okuduktan sonra geri kalan çoğu fantastiğin boş geleceğini, başka bir boyutta kopyalanmış hali olduğunu söylemişti, şimdi çok iyi anlıyorum onları. Zira ben bu kitabı okuduğum 8 gün boyunca kendime şunu sorup durdum: "Bugüne kadar bize fantastik/epik fantastik diye kitapları pazarladılarsa bu kitap ne oluyor?" Evreni çok karmaşık ve detaylı olmasına rağmen kolayca içine dalabiliyorsunuz. Aklımda hâlâ bazı soru işaretleri var onlarında diğer kitaplarla birlikte gideceğini ümit ediyorum. Özellikle "Elrond'un Divanı" bölümündeki geçmiş tarih anlatımı gondor olsun numenor oldun mordor olsun kafamda tam olarak oturmadı tekrar da okudum. Ama bu gözünüzü korkutmasın çünkü ben sesli bir ortamda okuduğumdan anlamadığımı düşünüyorum. "Fantastik" okumaya alışkın biriyseniz bu kitabı okurken korkmanıza gerek yok bence. Bilhassa bu kitap fantastik edebiyatın ilk ve en önemli örneklerinden olduğu için fantastik yazarlarının el kitabı olarak okuduğu kitap diye de düşünebilirsiniz. Zira ben yüzüklerin efendisi okudum deyip de, Tolkien'den ilham almamış bir tane bile yazar bulamazsınız. Bütün bu evreni de sadece oluşturduğu dil (elfçe) için oluşturduğunu düşünürsek Tolkien'den bir tık tırsabilirsiniz. (Kendisi bir filolog, hayatını araştırırsanız hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz ben burada çok detaya inmeyeceğim.) Bu kitap hakkındaki görüşlerimi nasıl belirteceğim konusunda emin değilim ancak size şunu söyleyebilirim: Bu kitabı ben ruhumun en derinlerinden gelen bir sevgiyle sevdim ve bağlandım. Bu kadar bağlandığım bir seri vardı o da harry potterdı. Yerine yaklaşık bir 6 yıl sonra dost geldi. PEHSKDHDKDHKAHA. Artık ikisi birlikte gönlümün iki yarısına hükmediyorlar. Daha ilk kitaptan böyle olduysam diğer kitaplarda ne olurum bilmiyorum... (ilk dememe bakmayın hobbitden beri böyleyim, ve eğer Yüzüklerin Efendisi'ni okuyacaksanız öncelikle hobbit'i okumanız gerekiyor yoksa çok fazla göndermeyi kaçırırsınız bu seride. Çünkü ikiside birbirini bağlayan öyküye sahip. Bu kadar bilinç akışı? yeter diye düşünüyorum biraz da kitabın içeriğinden bahsedeceğim. Konusunu anlatmaya gerek duymuyorum çünkü olaylar ciddileşmeye asıl olarak iki yüzüncü sayfadan sonra falan başlıyor. Kitabı okuyan bir kesim betimlemenin fazlalığından şikayet etse de bu beni rahatsız etmedi. Ben betimleme okumayı severim aşırıya kaçmadığı sürede ve bu kitapda bir fantastik olduğundan betimlemelerin fazla değil yeterli olduğu kaanatindeyim. Bu kitap daha doğrusu Tolkien'ın eserleri olay örgüsünden çok mekân odaklı ilerler. Okurken ben Çıkın Çıkmazın'daydım, Yaşlı Orman'daydım, Tom Bombadil'in evindeydim, Elrond'un Divanındaydım, Lothlorien'deydim, Ulu Nehir'deydim. Ben yüzüklerin efendisinin filmlerini asla tamamen izlememiş olsam da, ilk filmin yarısını falan iki sene önce abimle izlemiştim. (Klasik kardeşler olduğumuz için tamamen bitiremedik.) Diğer filmlerden de birkaç sahne hatırlıyorrdum onları da abim izlerken, ben de yanında mantı yediğim için hatırlıyorum. Gollum'dan da korktuğumu Dobby daha tatlı dediğini hatırlıyorum. (Onu ev cini sanıyordum da PAHDKDHKDHDKAHA) Karakterlere gelecek olursak çoğunu sevmekle beraber sevmediklerim de elbette oldu. Frodo ile çok bir bağ kuramadım açıkçası, üstünde çok fazla yük olduğunu biliyorum ama yine de bana işlemedi pek karakteri. Sam'i çok sevdim. Her koşulda Frodo'yu koruması, dostluğu fevkaladeydi. Merry Ve Pippin'i de çok sevemedim hatta hiç sevmedim desem yeridir. Dostlukları güzeldi ama kişiliklerini sevmedim. Tek dertleri yemek yemek ve aptallık etmekti. Çok da bir katkıları yoktu zaten anca sıkıntıya sebep oldular. Tom Bombadil çok ilginç bir karakterdi. Onun maceraları için bir kitap olduğundan da kendisi hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak istiyorum. (Yazarın kendisi bile bilmiyorken bu biraz zor. Daha sonra Yolgezer -Aragorn- geldi. Kendisinin üçüncü filmden mantı yerken dediğim gibi hatırlıyorum o yüzden sevmekte ve bağlanmakta ona karşı hiç zorlanmadım. LFHSKDHDKHDJDHSAAKAK Elflerin hepsini zaten çok sevdim. Hangi ölümlü elfleri sevmeyebilir ki zaten? (Ben elfim orayı çaktırmayın.) Arwen'in adamakıllı bir repliği bile geçmemesine rağmen hayran oldum kendisine. GANDALF. Gandalf'ı zaten çok seviyorum, benim büyücü dedem. BİLBO. Hobbiti okurken Bilbo'yu çok sevmiştim. Bu kitapta da onu gördüğüme aşırı mutlu oldum sahneleri de çok güzeldi. Legolas, Gimli sevdiğim karakterler oldu ancak çok bir bağ kuramadım diğer kitaplarda onlara daha çok bağlanacağımı hissetmiyorum. Bir de malum bir karakter daha var kitabı okuyanlar bilir spoiler olmasın diye onu söylemeyeceğim. Ondan hep şüphelenmiştim açıkçası sonda yaptığına çok şaşırmadım o yüzden. Galadriel de çok ilgi çekici bir karakterdi -diğer hepsinin de olduğu gibi- devam kitaplarında onunla tekrar karşılacakmışız gibi geliyor bana. Kitabı okurken farklı mekanlar, farklı şehirlerde bulundum. Ve kitabın sonlarını sobanın kenarında okumak da ayrı keyifliydi. Yolculuk hikayesi bir noktada benim de yolculuğum olduğundan bu kadar etkilendim diyemeyeceğim çünkü Tolkien'ın sözcüklerinin gücü ortada. Her neyse inceleme gereğinden uzun oldu hatta şimdiye kadar yazdığım en uzun inceleme bile olabilir. Kaliteli bir fantastik okumak istiyorsanız çok geç olmadan bu kitabı okuyun, Kardeşliğin Yolculuk hikayesinden mahrum kalmayın derim. Umarım okuduğunuz zaman hoşunuza gider. Şimdiden keyifli okumalar dilerim herkese <3 (Umarım incelemeyi okurken sıkılmamışsınızdır, buraya kadar okuduysanız çok teşekkür ederim.)
Yüzüklerin Efendisi - Yüzük KardeşliğiJ. R. R. Tolkien · Metis Yayıncılık · 202417bin okunma
1.140 Gösterim
Eline sağlık çok güzel bir inceleme olmuşş🫶🏻 Herkes Sam i çok seviyor ama ben pek bağ kuramamıştım😔 En sevdiğim karakteri seçmek biraz zor ama Gandalf, Galadriel, Arwen veya Legolas olabilir😓 Diğer kitaplardan da bir kaç kişi var ama onlar şimdilik bana kalsın😌 Birde özellikle Legolas ile Gimli nin arkadaşlıklarına bayılıyorum tabii diğer kitaplarda üstünde duruluyor daha çok. Ve kitapları bitirir bitirmez lotr filmleri maratonu yapmalısınn filmleri ayrı kitapları ayrı harikalarr🫶🏻🫶🏻
Dila⛥ unutmazsam anlatırım 🫡
eline sağlıkkk🫶🏻 okusam çok seveceğimden eminim ama bu kadar uzun ve karmaşık bir commitmenta hazır olmadığım için başlamıyorum😭😭 #belkibirgün
filepenyez ✯
teşekkür ederimm 💖💖 umarım hazır olduğun gün hemen gelir çünkü ben bunsuz yaşadığım günler için pişmanım 😭
Ellerine sağlık🫶. Harika bir inceleme olmuş. Okuyup seveceğimi biliyorum ama çok korkutuyor beni. Bir gün cesaretlenip başlayacağım inşAllah bu seriye🤎
filepenyez ✯
teşekkür ederimm 💖🫂 hiç korkmana gerek yok bence 😭 öyle gözüküyor ama okuduktan sonra elinden bırakamıyorsun. hobbitle başlaman lazım zaten hobbiti okudun mu gerisi ip söküğü gibi geliyor 🦭 umarım en yakın zamanda okuyup seversin 💘
Okumak istemekle beraber herkes gibi başlamaya hem korkuyor hem de üşeniyorum. Ne olacak benim bu halim 🥲
filepenyez ✯
başla başla vallaha korkulacak kadar bir şey yokmuş LDJSOFHDKHDKSJA hobbitle başla gerisi kolay
Çok güzel olmuş ve hiç sıkılmadım. sam i bende çok seviyorum. En kısa zamanda ikinci kitabı okumak istiyorum umarım ilk kitabı çok unutmamışımdır.
filepenyez ✯
çok teşekkür ederimm 💖🫂 okudukça hatırlarsın bence, yolda oldukları için çok detaylı bir şey olmadı 🙏🏻
Bu incelemeyi okuduktan sonra kitabı alıp hemen başlayasım geldi zaten sevdiğim çoğu booktuber bu kitabı öneriyordu ama bende senin dediğin gibi kitabı okumaya korkuyordum ama sanırım bu inceleme benim kitabı okumaya başlamamdaki en büyük neden olacak. 🫶🩷
yaa neden olabilmeme çok sevindim 🥹💖 umarım seversin kitabı 🫂
Ellerine saglikkk💞 İncelemeleri gordukce artik benim de Tolkien evrenine girme istegim artiyor😫
filepenyez ✯
teşekkür ederimm 💖💖 bir an önce girmen lazım ya muazzam bir evren 🫂