·256 syf.····Okunma: 22 Ocak 2026 13:19 İkigai dediğimiz, bizi her gün yataktan kaldıran, hayatı yaşamaya değer kılan, kendimizi adadığımız yegane şey. Kısacası, varoluş amacı, yaşama sebebi, meşguliyetin verdiği mutluluk. Japonlara ait olan bu kavram, kendimizi ve arzularımızı, yapabileceklerimizi, bizi var eden uğraşları keşfetmek için hayati değer taşıyan bir uygulama aslında. Ikıgai Uygulama Rehberi, ikigaimizi keşfederek, hayatımıza uygulayabilmek için bizleri 35 aşamalık uygulamalı düşünsel bir yolculuğa çıkarıyor. Her aşamada, hayat ve yaşam biçimlerimiz, hedeflerimiz, yaşadıklarımıza verdiğimiz tepkiler, hislerimiz üzerine sorgulama yapıyoruz ve ulaştığımız veriler, ikigaimizi bulmak adına bizlere bir eylem planı çiziyor. “Bu işin basit sırrı, basit bir izleyici olmaktan çıkarak kendi hayatınızın oyuncusu olmaktır. Hayat olduğumuz yerde sayıklamak için çok kısa, işe yaramaz olanı eleyin, yeni eylemlere girişin, ama engellere de boyun eğmeyin.” Ayrıca, 35. aşamada geçen hikayede, Sokrates’in üç filtre felsefesini çok beğendim. Bir şeyi söylemeden ya da duymadan önce o şeyin doğruluğunu, iyiliğini ve işe yararlığını ölçmemiz gerekiyor.