2026 3. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2026 22:16
Çalınan Dikkat – Kendi Hayatımdan Bakınca “Çalınan Dikkat” beni etkileyen bir kitap oldu. Çünkü kitapta anlatılanlar yalnızca teorik bir dikkat problemi değil; gündelik hayatımda birebir yaşadığım bir durumu tarif ediyor. Bugün bir şeye uzun süre odaklanmak giderek zorlaşıyor. Bir işe başlarken zihnin çok hızlı dağılması, bir düşüncenin içinde kalamamak ya da yapılan işi yarım bırakma hissi, artık sıradan bir deneyim hâline gelmiş durumda. Kitabı okurken, bu durumun yalnızca “benim iradesizliğim” olmadığını fark etmek önemliydi. Kitapta dikkatimizin kaybolmasının bireysel tercihlerden çok, bilinçli olarak kurulmuş bir sistemle ilişkili olduğu vurgulanıyor. Sosyal medya, bildirimler ve sürekli uyarılma hâli, zihnimizi parçalayacak şekilde tasarlanmış durumda. Bu noktada dikkat yalnızca kişisel bir mesele değil; demokrasinin temel şartlarından biri. Çünkü dikkatini koruyamayan bir insan, düşünemez, sorgulayamaz ve uzun vadeli sorunlara odaklanamaz. Bu da toplumların daha edilgen, daha kolay yönlendirilebilir hâle gelmesine yol açar. Kitap, dikkat kaybını yalnızca teknolojiyle sınırlamıyor. Beslenme alışkanlıklarımızdan uyku düzenimize, birçok etkenin zihinsel kapasitemizi etkilediğini gösteriyor. Özellikle sağlıksız ve işlenmiş gıdaların hem bedeni hem de zihni yorduğu, odaklanma süresini azalttığı fikri bende karşılık buldu. Kötü hissettiğimizde yalnızca fiziksel olarak değil, zihinsel olarak da dağılmış oluyoruz. Çocuklar, oyun alanları ve DEHB üzerine anlatılanlar ise benim çocukluğumla bugünü karşılaştırmama neden oldu. Doğayla hep içiçe büyüdüm ve çocukken bugün bu kadar sık konuşulan dikkat sorunlarını hiç yaşamadım. Gün boyu dışarıda olmak, doğayla temas etmek ve serbestçe oyun oynamak, zihinsel olarak da daha sakin ve dengeli bir hâl yaratıyordu. Bugünün çocuklarının kapalı alanlara, ekranlara ve yapılandırılmış bir hayata mahkûm olması, dikkat problemlerinin neden bu kadar yaygınlaştığını açıklıyor gibi. Kitapta dikkatimi çeken bir diğer nokta, iklim krizi ve benzeri küresel sorunlarla dikkat kaybı arasında kurulan bağ oldu. Yazar, iklim krizi gibi uzun vadeli ve karmaşık meselelerin, dikkat süremiz bu kadar kısalmışken gerçek anlamda kavranamadığını söylüyor. Sürekli anlık uyaranlarla meşgul edilen bir zihin, geleceği düşünemez. Bu da yalnızca bireysel değil, toplumsal bir felce yol açıyor. Teknolojinin bizi sürekli oyalaması, bir anlamda uyutması; daha az sorgulayan, daha az talep eden ve dolayısıyla daha az demokratik toplumlara zemin hazırlıyor. Kitapta anlatılan sorunlara karşı bireysel çözümler bulmanın ne kadar zor olduğu da açık. Ben de kendi hayatımda sosyal medya kullanımına sınırlar koymaya çalışıyorum. Başta bunun işe yaradığını hissediyorum; ancak bir süre sonra yeniden dağıldığımı, hatta bazen daha da kötü bir noktaya geldiğimi fark ediyorum. Sürekli hedef koymak, kendini kontrol etmeye çalışmak ve buna yalnız başına direnmek oldukça yorucu. Bu kitap bana net, uygulanabilir bir çözüm sunmuş gibi hissettirmedi. Ancak belki de asıl söylediği şey bu: Dikkatin kaybı bireysel bir sorun değilse, çözümü de yalnızca bireysel olamaz. “Çalınan Dikkat”, dikkatin geri kazanılmasının ancak kolektif bir farkındalık, ortak düzenlemeler ve birlikte hareket etme iradesiyle mümkün olabileceğini düşündürüyor. Bu yönüyle kitap, bir çözüm rehberinden çok, içinde yaşadığımız düzeni fark ettiren bir uyarı niteliği taşıyor.
Çalınan DikkatJohann Hari · Metis Yayınları · 20245,3bin okunma