·192 syf.····Okunma: 22 Ocak 2026 00:04 Bu kitap benim için ne bir umut tacirliği ne de sadece bir kabullenme felsefesi; bu kitap sadece ve sadece bir "yol" kitabıdır.
Santiago'nun İspanya'dan Piramitlere uzanan serüveni, aslında her birimizin kendi hayatındaki o belirsiz durakların bir yansıması. Kitabın ana teması olan "Kişisel Menkıbe" kavramını yaşarken, bazen elimizde olmayan sebepler —bir deprem felaketi, ekonomik zorluklar ya da zorunlu duraklar— bizi istemediğimiz bir dükkanda kristal silmeye mecbur bırakabiliyor. Ancak kitap, kader ve irade arasındaki o ince çizgiyi şu cümleyle yüzümüze çarpıyor:
"Hayatımızın belirli bir anında, yaşamımızın denetimini yitiririz ve hayatımız kaderin eline geçer. Dünyanın en büyük yalanı budur."
Kader başımıza gelen sarsıntılar olabilir ama o sarsıntıdan sonra hangi yolu seçeceğimiz bizim irademizdir. Tıpkı Santiago gibi, ben de şu an bir kristal dükkanında yol ayrımının gelmesini bekliyorum.
Kitaptaki karakterler arasında beni en çok düşündüren Kristal Satıcısı oldu. O, hayallerine ulaştığında arayışının biteceğinden korktuğu için gitmeyi reddeden bir adam. Ben bu durumu kendi Tanrı arayışımda buluyorum. Aramayı seçmek, mutlak bir sona bağlanıp kalmaktan daha diri tutuyor insanı. Çünkü arayış biterse, arayan kişi de biter. Kristal Satıcısı güvenli bir hasreti, Santiago ise tehlikeli bir hakikati seçti.
Eğer Santiago yola çıkmasaydı, sadece altın bulacaktı; yola çıktığı için bir yaşam kazandı.
Biliyorum ki yol bir yere varmayı gerektirmez; sadece ilerlersin, görürsün ve gelişirsin. Hayat gibi.