2026 8. kitabı
Stefan Zweig’in insan ruhunun kırılgan ve karanlık köşelerine ne kadar ustalıkla indiğini bir kez daha gösteren, kısa ama etkisi uzun süren bir roman. İlk bakışta sade bir hikâye gibi açılıyor; bir tatil ortamı, bir çocuk, gizemli bir yabancı… Fakat sayfalar ilerledikçe bu sadeliğin altında yoğun bir psikolojik gerilim ve duygusal bir derinlik olduğunu fark ediyorsun. Zweig’in dili akıcı, betimlemeleri ölçülü ama çarpıcı; özellikle karakterlerin iç dünyasını anlatırken tek bir cümleyle insanın içini burkan bir etki yaratabiliyor. Romanın en güçlü yanı, olaylardan çok karakterlerin duygularına odaklanması. Çocuğun masumiyetiyle yetişkinlerin gizli hesapları arasındaki çatışma, okurda sürekli bir huzursuzluk hissi uyandırıyor. Zweig burada kıskançlık, dışlanmışlık, merak ve hayal kırıklığı gibi duyguları öyle incelikle işliyor ki, zaman zaman kendini karakterin yerine koyarken buluyorsun. Büyük bir dramatik patlamadan ziyade, yavaş yavaş artan bir gerilim söz konusu; bu da romanı daha etkileyici ve gerçekçi kılıyor.
Yakıcı SırStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202551,3bin okunma