2026 4. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2026 18:00
Arthur Schopenhauer – Yaşam Bilgeliği Üzerine Aforizmalar Uzun zamandır karşıma çıkan en yoğun düşüncelere sahip felsefe kitabı olabilir. Schopenhauer, her cümlesinde derin bir zihinsel yoğunluk ve keskin bir gözlem gücü sergiliyor. Kitap yalnızca aforizmalardan oluşsa da, her biri uzun uzun üzerine düşünmeyi gerektiren cümlelerle dolu. Yazar, güncel Avrupa medeniyetindeki yozlaşmayı özellikle “gurur” kavramı üzerinden ele alıyor. Bunu yaparken eski Avrupa kültürüyle ve dönem İslamiyet’iyle yaptığı karşılaştırmalar dikkat çekici. Bu yönü, onun meseleye olabildiğince yansız ve entelektüel bir perspektifle yaklaşmaya çalıştığını gösteriyor. Ayrıca kitap, Hint edebiyatından İslam düşüncesine kadar pek çok kaynaktan örneklerle dolu. Bu durum, Schopenhauer’in ne kadar geniş bir literatüre hâkim olduğunu ve yorumlarının isabetini ortaya koyuyor. Hem bilgeliği hem zekâsı, satır aralarında kendini hissettiriyor. Bununla birlikte katılmadığım noktalar da oldu: “Hiçbir insan asla değişmez” görüşü bana fazla katı geldi. İnsan değişime açık bir varlıktır. Yazarın “genel hayat kuralları” tanımı da mutlak görünse de, bence hayat birçok alternatifle çevrilidir. Yine de Yaşam Bilgeliği Üzerine Aforizmalar, insan doğasına dair keskin gözlemleriyle, okunması kolay olmayan ama bitirildiğinde zihinde uzun süre yankılanan bir felsefe klasiği.
Yaşam Bilgeliği Üzerine AforizmalarArthur Schopenhauer · Doğan Kitap Yayınları · 20219,3bin okunma